Recept: pasta met tomaatjes en rucola

Recept: Pasta met tomaat en rucola @ Lauriekoek.nl Afgelopen dagen was het zo warm. Ik merk dan bij mezelf dat hoe langer de hitte voortduurt hoe meer mijn zin om te koken afneemt. De enige remedie voor zulke dagen is het maken van eenvoudige dingen die lekker zijn en weinig tijd kosten om klaar te maken. Met ingrediënten die ook niet al te moeilijk zijn of die ik al in huis heb.

Deze pasta is al jaren een succesnummer bij mij en de mensen die ik te eten geef. Hij komt ergens vandaan, maar ik kan de bron van het recept niet vinden. Ik maak hem graag in de zomer als er lekkere tomaatjes zijn, of juist als ik terugverlang naar de zomer. Zoals met alle recepten met weinig ingrediënten is het belangrijk dat wat er wel in zit van goede kwaliteit is. Gebruik dus verse knoflook, olijfolie die extra vierge is en die je echt lekker vindt, tomaten die echt lekker zijn.

Wat heb je nodig (voor 2-3 personen)
  • 5 eetlepels goede extra vierge olijfolie
  • 2 tenen verse knoflook
  • 85 gram rucola
  • 3 eetlepels kappertjes
  • 400 gram kerstomaatjes
  • 250 gram pasta
  • zout om de pasta mee te koken
Wat moet je doen?

Neem een steelpannetje en doe daar de olijfolie in, pel de tenen knoflook en snijd ze een keer door midden. Verwarm de olijfolie zachtjes in het pannetje, we gaan de knoflook niet frituren, gewoon warm maken tot hij op lichaamstemperatuur is. Je merkt ook dat de olie lekker gaat ruiken. Blijf dit hele proces bij je fornuis staan en draai het vuur op tijd uit. Het is allemaal geen exacte wetenschap.

Snijd de tomaatjes door midden of in vieren (net wat je graag hebt) en voeg ze, samen met kappertjes toe aan de olijfolie en knoflook. oer alles goed door elkaar en laat het een uur staan op kamer temperatuur zodat ze smaken goed in kunnen trekken.

Aan het einde van het uur wachten kook je de pasta naar keuze in een grote pan met een ruime hoeveelheid kokend water met een goede schep zout. Het kookwater is bij voorkeur zo zout als de zee zoals Anna Del Conte zegt. Ik gebruik trouwens Rustichella da Abruzzo, want dat vind ik erg lekkere pasta.

Als de pasta gaar is, giet deze af en doe het weer terug in de pan. Giet hier de olie met kappertjes en tomaatjes over de pasta en schep het geheel een beetje door elkaar. Scheur de rucola en meng deze er ook door en klaar ben je. Serveer de pasta direct en vergeet niet te vermelden dat er nog een paar teentjes knoflook in rondzwerven. Recept: Pasta met tomaat en rucola @ Lauriekoek.nl

Dit is een heel vergevingsgezind recept, ik denk dat dit ongeveer voor twee a drie personen is, maar als je wat meer pasta hebt is het ook geen probleem. Ik heb het ook wel eens verdubbeld en dat werkte ook prima.

Als je kappertjes gebruikt die niet in pekel, maar in zoutkorrels zitten als je ze koopt, vergeet die dan niet van te voren goed te weken en af te spoelen. Als je die op pekel hebt is afspoelen echt niet nodig. Het geeft de pasta dan juist de juiste zoutheid.

Posted by on 20 augustus, 2020

LEAVE A COMMENT