Lowlander winter IPA

Lowlander winter IPA @ Lauriekoek.nlWintertijd, tijd voor het Lowlander winterbier. Vorig jaar was hij er al met 5% alcohol, maar dit jaar is er voor het eerst ook een alcoholvrije variant. Dus ik ging voor mijn denkbeeldige open haard zitten en schonk een glas in. Mijn vriend, die wel alcohol drinkt dronk de 5% versie.

Kerstboom bier

Wat kan er winters zijn aan bier, vraag je je misschien af? Dit is geen bockbier, of een ander donker bier voor bij de donkere dagen. Lowlander maakt voor hun bieren gebruik van reststromen. Eerst was er al een witbier met citrusschillen, gered uit de horeca en een pompoenweizen met overgebleven pompoen. De winter IPA is gebrouwen met dennennaalden van kerstbomen, want daar blijven er na kerst een hoop van over. Dat is best zonde, en daarom zamelt Lowlander er zoveel mogelijk van in en brouwt daar een bier mee.Lowlander winter IPA @ Lauriekoek.nl

Eet en drink je kerstboom

Nier alleen doen de dennennaalden het goed in bier, Lowlander bedacht zelfs samen met Samuel Levie en Joris Bijdendijk 20 vegetarische recepten om je kerstboom om te eten in het kookboek Eet en drink je kerstboom. Dat doet mij dan wel weer heel erg aan een van de kerstkookboeken denken die ik al in mijn kast heb staan: How to eat your Christmastree. Beide boeken hebben precies dezelfde strekking, namelijk het culinair gebruiken van je oude kerstboom. De voorkanten van beide boeken lijken zelfs heel erg op elkaar.

Lekker fris bier

Maar dan het bier, hoe smaakt de Lowlander winter IPA met die dennennaalden? Het is lekker fris en fruitig met grapefruittonen van de hop, een beetje jeneverbes en licht op de achtergrond de ietwat harsige dennennaalden, dat het frisse karakter versterkt met een aangenaam bittertje. Het smaakt zeker niet zoals een dennenboom ruikt, dat zou ik denk ik ook vrij snel zat zijn. Beide bieren hebben hetzelfde smaakpalet, al is de alcoholvrije variant iets zoeter, en vlakker zonder het pittige van alcohol. Lowlander winter IPA @ Lauriekoek.nl

Het foodpairings advies is bij geroosterde groenten en ik denk dat het daarbij inderdaad prima past. Ik vind het een prettig idee dat er van een bier met alcohol nu ook een alcoholvrije versie is. Zelf drink ik liever niet en zeker rond de feestdagen is het fijn om ook goede alcoholvrije opties te hebben die niet perse frisdrank of limonade zijn.
Lowlander winter IPA @ Lauriekoek.nl

Je vindt Lowlander bier bij bijvoorbeeld Albert Heijn, maar natuurlijk ook op de website van Lowlander bier zelf.

Posted by on 7 november, 2022

LEAVE A COMMENT