Kookboekentips van Laurie: glutenvrije kook- en bakboeken
Ook recensies van glutenvrije kook- en bakboeken vind je terug op Lauriekoek! Er wordt ook vaak naar gevraagd, vaak door mensen die net te horen hebben gekregen dat ze een glutenvrije dieet moeten volgen. Dan sta je begrijpelijkerwijs wel even voor een uitdaging en dan zoek je naar tips trucs en misschien wel een kookboek. In deze blogpost geef ik je kookboekentips, ik geef Nederlandse en Engelse kookboekentips, zodat je iets kunt vinden wat voor jou geschikt is.
Kookboekentips van Laurie is een nieuwe rubriek op Lauriekoek.nl. Ik krijg vaak vragen van mensen die voor een bepaalde situatie een bepaald kookboek zoeken. Heel algemene vragen of juist heel specifiek. Het beantwoorden van die vragen kost me vaak veel tijd en moeite en levert me vaak ook het nodige opzoekwerk op. Door het advies hier te publiceren heeft iedereen er wat aan. Mijn advies komt echt van mij, er komt geen AI of bol.com lijstje aan te pas en ik heb de boeken echt ingezien om te concluderen dat het echt een kookboek is waar mensen wat aan hebben. Waar dat kan link ik terug naar een van mijn recensies.
Heb jij wat aan mijn advies? Overweeg dan een donatie te doen, zo blijft Lauriekoek ook in de toekomst bestaan. Heb je zelf behoefte aan advies van mij? Mail me je vraag en wie weet zie je het antwoord hier terug.
Let op: sommige boeken die ik aanraad zijn misschien alleen nog tweedehands te krijgen. Ik heb niet altijd inzicht in of een kookboek een herdruk gaat krijgen of niet. Check vooral mijn blogpost over zoeken naar dat ene kookboek als je ergens naar op zoek bent.
Ik weet ook dat als het op glutenvrij eten aankomt mensen vaak enthousiast als advies geven dat paleo, raw en ook koolhydraatarme kookboeken die vaak veel glutenvrije recepten bevatten. Of dat een bepaald kookboek duidelijk aangeeft wat er glutenvrij is of niet. Toch is mijn ervaring dat dat niet de kookboeken zijn waar mensen naar op zoek zijn. Ze willen niet per se naast een glutenvrije dieet nog een ander dieet omarmen. Vandaar dat ik dat soort kookboeken hier bewust niet noem. Het is ook niet mijn bedoeling om hier een lijst te maken van alle glutenvrije kookboeken die ooit zijn verschenen. Ik geef een aantal goede kookboeken tips om je op weg te helpen.
Kookboeken van Becky Excell
Becky Excell heeft in Nederland inmiddels drie kookboeken Hoe maak je alles glutenvrij, Hoe bak je alles glutenvrij en Glutenvrij in de airfryer. De titels spreken voor zich denk ik. De stijl van Becky is lekker herkenbaar met pastelkleuren en kleurrijke foto’s.
Glutenvrij bakken kan iedereen
Fatima Abakka schreef eerder Glutenvrij bakken kan iedereen en binnenkort komt daar ook Glutenvrij brood bij. Glutenvrij bakken kan iedereen is met kant-en-klare meelsoorten en Glutenvrij brood gaat meer over zelf bakken met pure meelsoorten en bevat ook recepten voor desembrood. Een recensie van dat boek volgt binnenkort.
Bakken zonder gluten
Bakken zonder gluten is het bakboek van wijlen Emmelou Green van blog Bakers en fakers. Emmelou mag dan niet meer onder ons zijn, maar haar kookboek verdient zeker een plekje in deze glutenvrije kookboekenlijst.
Pasta 2.0
Pasta 2.0 is een pasta- en noedelkookboek, maar dan helemaal glutenvrij.
Glutenvrije bijbel
Als onderdeel van de kookbijbelreeks, is er ook een Glutenvrije bijbel, geschreven door Janneke Vreugdenhil. Dit is een heel dik kookboek vol met glutenvrije opties, van brood tot avondmaaltijd, van snack tot gefrituurde uitjes.
Engelse uitgaven
De keuze in glutenvrije Engelstalige kook- en bakboeken is veel groter dan in Nederland. Wil je variatie en meer goede kookboeken, dan zijn dit de titels die wat mij betreft de moeite waard zijn.
The elements of baking en Baked to perfection van Katarina Cermelj
Zij is bekend van haar platform The loopy whisk, waarin ze naast hoofdzakelijk glutenvrije recepten, recepten deelt voor allerlei soorten diëten. Als ik de recepten van Katarina voorbij zie komen ben ik elke keer weer enorm verrast dat het om glutenvrij gebak gaat. The elements of baking gaat bovendien over hoe je recepten glutenvrij en/of zelfs veganistisch kunt maken.
Cannelle et vanille, Cannelle et vanille bakes simple en The art of glutenfree bread van Aran Goyoaga.
Cannelle et vanille was eerst een blog en is nu een nieuwsbrief met een eigen vibe waar je van moet houden, maar de recepten zijn glutenvrij en Aran Goyoaga weet waar ze het over heeft. The art of gluten free bread moet overigens nog verschijnen, maar ziet er wel ook weer ontzettend goed uit.
River cottage gluten free van Naomi Devlin
Naomi Devlin schreef het River Cottage gluten free kookboek en gelooft heel erg in de kracht van gefermenteerde voeding. Bij River Cottage geeft ze cursussen in glutenvrije desembrood bakken. In River Cottage gluten free komt dat desem bakken niet erg naar voren, maar er staan wel goede recepten in.
Eat and enjoy gluten free van Laura Strange
Laura Stragen bekend van het populaire Instagramaccount Myglutenfreeguide heeft haar time line vol staan met glutenvrije baksels, met ideeën voor maaltijden en baksels en dan kan een kookboek natuurlijk niet uitblijven.
My darling lemon thyme everyday van Emma Galloway
Vol van smaak en glutenvrij, aldus het onderschrift.
Freee baking van Clare Marriage
Freee is de glutenvrije productlijn van Doves farm. Als je glutenvrij moet eten, kom je hun producten vroeger of later een keer tegen. Er is nu ook een kookboek met glutenvrije recepten van dit merk. Ik vond de recepten op hun website altijd al goed en dit kookboek is ook dik in orde.
Delicious gluten free meals van Sarah Howells
Glutenvrije pizza, vissticks en gnocchi, om maar een paar opties uit dit kookboek te noemen.
Phil Vickery’s essential gluten free en Seriously good gluten-free baking van Phil Vickery.
Dit zijn allicht al best oude kookboeken, maar ik noem hem hier toch, want het zijn goede (veelgebruikte) naslagwerken.
The very hungry coeliac en gluten free feasts van Melanie Persson.
Melanie Persson deel ooit mee aan Masterchef, als glutenvrije deelnemer. Een kookboek kan dan natuurlijk niet uitblijven. Twee zelfs, met allerlei recepten voor (haar) glutenvrije favorieten.
Laatste reacties