Boekrecensie: Glutenvrij in de airfryer
Alles kan in de airfryer (tenminste bijna alles) en dus ook glutenvrij. Hoewel constant een einde aan de populariteit van de airfryer wordt voorspeld, is hij nog steeds mateloos populair. Sterker nog ik hoorde dat van de 10 meestverkochte kookboeken in de UK van de afgelopen 10 jaar de helft een airfryerkookboek is. Dus denk ik dat ik wel met zekerheid mag zeggen dat zolang de airfryer populair is, we ook veel airfryer kookboeken voorbij blijven zien komen. Het is maar goed dat ik er sinds niet al te lange tijd zelf ook een heb.
Airfryer handig bij glutenvrij dieet
Ik kan me trouwens goed voorstellen dat een airfryer goed werkt voor iemand die glutenvrij moet eten. Zeker als je een gezin hebt en je de enige bent die glutenvrij moet eten. Zo kun je makkelijk je eigen porties gescheiden houden van het eten met gluten. Die twee mogen niet met elkaar in contact komen, omdat elk spoortje van gluut iemand met bijvoorbeeld coeliakie ziek kan maken. Gluten zitten in granen zoals tarwe, gerst en gerst en deze granen zitten in heel veel producten. In dit kookboek wordt dan ook aangeraden om je airfryer tot glutenvrij zone te verklaren en andere huisgenoten hiervan op de hoogte te stellen. Zo kan er geen kruisbesmetting plaats vinden.
Glutenvrij eten betekend meer zelf maken
Zoals Becky Excell in haar voor woord ook al vertelt: als je glutenvrij eet, moet je vaak ook meer zelf maken en hoe makkelijker en sneller je tot een smaakvol resultaat komt, hoe beter. De airfryer speelt daar volgens haar een rol bij. Ze is compromisloos als het op smaak aankomt, het moet minstens zo lekker zijn als de versie van een gerecht met gluten. Zelf eet ze al 15 jaar glutenvrij en ontwikkelt al jaren glutenvrije recepten. dus ze weet waar ze het over heeft. Ze behandelt voorin Glutenvrij in de airfyer alle vragen die je maar kunt hebben over airfyer en koken in de airfryer. Van tabel met kooktijden tot waar je op moet letten als je er een gaat kopen. Het idee is dat je alle recepten in dit kookboek in alle merken airfyers kunt bereiden.
Altijd glutenvrij
Na het informatiegedeelte komen de recepten. Die zijn ingedeeld in de hoofdstukken: basisrecepten, dagelijkse favorieten, fake aways, voor- en bij gerechten, zoete dingen en snelle broden. Alle recepten zijn uiteraard glutenvrij en er is duidelijk aangegeven met symbolen wat ook nog zuivelvrij, lactose vrij, lactose arm, vegetarisch, veganistisch en fodmap arm is. Soms is een recept bijvoorbeeld niet zuivelvrij, maar staan er tips bij het recept om het alsnog zuivelvrij te maken. Ook wordt aangegeven of een recept geschikt is om in te vriezen. Bij ieder recept staat een foto van het eindresultaat. Net als bij de vorige glutenvrije kookboeken van Becky Exell Hoe maak je alles glutenvrij en Hoe bak je alles glutenvrij domineren lila en roze. Een kleurrijk boek is het zeker.
Fake away en fast food
Veel van de recepten zijn van het kaliber fast food en aanverwante zaken. Van gebakken aardappeltjes en frietjes tot zelf gepaneerde figuurtjes maken van vlees. Van bonenburgers tot falafel, van hele kip tot mihoen. De fake aways zijn een bekend concept. Favoriete afhaalmaaltijden namaken op een gezondere en in dit geval ook glutenvrije manier. De bekende afhaalklassiekers vind je dan ook terug in dit boek. Veel van de recepten zijn op een doordeweekse avond te maken. Voor deze recepten gebruik je overigens lang niet altijd enkel en alleen een airfryer. Soms heb je naast de airfryer ook nog een pan nodig om bijvoorbeeld pasta te koken. In het zoete dingen hoofdstuk staan nog enkele. eveneens in de airfryer te bereiden nagerechten, bijvoorbeeld een victoria sponge cake uit de airfryer. Een waar spektakelstuk.
Niet veel speciale ingrediënten, wel veel vlees en vis
Qua ingrediënten kun je veel al in iedere supermarkt vinden, maar niet alles. Als je bent aangewezen op een glutenvrij dieet, kom je waarschijnlijk al bij (online) speciaalzaken om je glutenvrije boodschapjes te doen. Ik vind dit kookboek trouwens niet bijzonder vega(n)vriendelijk. Een hoop recepten bevatten vlees of vis en vaak worden daarbij geen vervangers gegeven. Eet je naar glutenvrij ook nog bij voorkeru vegetarisch of veganistisch, dan is dit misschien niet jouw kookboek.
Met de airfryer kun je alle kanten op. Als je glutenvrij eet dan hoef je dankzij dit kookboek niets te missen op airfryergebied, want in dit kookboek vind je een hele hoop glutenvrije opties. Je hoeft jezelf dus zeker geen crispy deegjasjes of gerechten die iedereen kent en graag eet te ontzeggen, om wille van de gluten, want nu maak je ze gewoon glutenvrij.
Glutenvrij in de airfryer
Becky Excell
Uitgeverij Manteau
€28,50
Laatste reacties