Boekrecensie: Glutenvrij bakken kan iedereen

Boekrecensie: Glutenvrij bakken kan iedereen @ Lauriekoek.nlGlutenvrij bakken kan iedereen, dat is een kookboeken titel waar ik het helemaal mee eens ben. Ik heb hier op Lauriekoek door de jaren heen allerlei glutenvrije kookboeken en bakboeken mogen recenseren. Die zijn vrijwel allemaal gericht op de Europese klassiekers, terwijl er nog zoveel meer is. Fatima Abakka deelt in dit boek Marokkaanse, Turkse en Mediterrane recepten. 

Aya glutenvrij

Toen haar dochter Aya de diagnose coeliakie kreeg, begon Fatima Abakka zich de verdiepen in glutenvrij bakken. Het was een uitdaging want glutenvrij bakken is heel anders dan bakken met gluten. Nu heeft ze glutenvrij bakken helemaal in de vingers. Ze deelt haar tips en recepten via sociale media onder de naam Aya glutenvrij. Veel mensen die glutenvrij moeten eten zijn daar ontzettend blij mee. Gerechten die ze hadden gemist, konden ze in de glutenvrije versie van Fatima weer eten.

Boekrecensie: Glutenvrij bakken kan iedereen @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Glutenvrij bakken kan iedereen @ Lauriekoek.nl

Coeliakie

Na de introductie volgt een stuk over coeliakie, dat is een auto-immuunziekte. Mensen die deze aandoening hebben kunnen niet tegen gluten uit granen zoals tarwe, kamut en gerst, rogge. Een op de honderd mensen in Nederland heeft het. Van de mensen die het hebben weet waarschijnlijk maar 20% dat. De enige behandeling is een strikt glutenvrij dieet. Je kan dus geen kruimel van een glutenproduct op je glutenvrije gerecht hebben. In elk glutenvrij kookboek wordt hier aandacht aan besteed, want het is zonde als je zo je best doet op een recept en het plots toch niet zo vrij van gluten blijkt te zijn.

Meelmixen

Goed bakken zonder gluten is even omschakelen. In glutenvrij bakken voor iedereen maakt Fatima gebruik van kant-en-klare meelmixen. Zo zijn haar recepten voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk. Mensen hoeven geen verschillende soorten meel te kopen waarmee ze zich later geen raad weten. Ze noemt ook bewust merken, iedere meelmix heeft andere eigenschappen en vraag om een andere hoeveelheid vocht. Er wordt gebruik gemaakt van merken die in Nederland goed verkrijgbaar zijn. Na een uitleg over ingrediënten is er aandacht voor de technieken. Glutenvrij deeg kan erg plakken en het rijsproces is soms ook anders. Boekrecensie: Glutenvrij bakken kan iedereen @ Lauriekoek.nl

Voor de ingrediënten kun je meestal terecht op de glutenvrije afdeling van de supermarkt, waar merken als Schär en Doves farm meestal wel te krijgen zijn. Soms moet je naar de toko voor ketan. Als je glutenvrij moet eten en je woont ver van de supermarkt dan kan het ook lonen om via internet te bestellen. Er zijn meerdere gespecialiseerde webshops die zeker alles hebben wat je voor de recepten in glutenvrij bakken kan iedereen nodig hebt.Boekrecensie: Glutenvrij bakken kan iedereen @ Lauriekoek.nl

Broodjes en hartige en zoete glutenvrije recepten

De recepten zijn ingedeeld in brood & broodjes en hartig en zoet. In het brood hoofdstuk vind je recepten voor meer standaard broodsoorten zoals donker meerzadenbrood of melkknip, maar ook pide, naan, simit en platbrood met za’tar. In het hartige hoofdstuk vind je fatayer, Surinaamse bara, samosa, pizza, Turkse pizza. Het zoete hoofdstuk ziet er ook goed uit, met onder andere donuts, Zeeuwse bolussen, babka naked cake en allerlei heerlijk uitziende Marokkaanse koekjes.Boekrecensie: Glutenvrij bakken kan iedereen @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Glutenvrij bakken kan iedereen @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Glutenvrij bakken kan iedereen @ Lauriekoek.nl

Glutenvrij bakken kan iedereen

Ik vind Glutenvrij bakken voor iedereen een heel leuk glutenvrij bakboek. Er staan heel veel recepten in die ik nog nooit eerder in een ander glutenvrij bakboek zag. Ik kan mij ook voorstellen dat veel mensen die glutenvrij moeten eten er blij mee zijn. Ook al moet je glutenvrij eten, je zoekt toch de smaken, het eten waar je goede herinneringen aan hebt. Door allerlei recepten uit allerlei wereldkeukens glutenvrij te maken valt er ook genoeg te ontdekken.Boekrecensie: Glutenvrij bakken kan iedereen @ Lauriekoek.nl

Glutenvrij bakken kan iedereen
Fatima Abakka
Uitgeverij Forte Culinair
€28,99

Posted by on 22 november, 2022

LEAVE A COMMENT