Fil shatta
Shatta is een condiment op basis van gefermenteerde pepers dat te vinden is op elke Palestijnse eettafel, naast de peper en zout en olijfolie. Fil Shatta wordt dan ook gemaakt volgens Palestijns recept, maar in Nederland en Engeland door Layth en zijn broer Zee, samen met hun jeugdvriend Karim.
Nog niet zo bekend
Layth en zijn broer organiseerde voorheen supperclubs. Dat zijn etentjes die bij mensen thuis gehouden worden. Ze wilden daar graag de mensen kennis laten maken met shatta, maar konden nergens een goed product of een goed recept ervoor vinden. Men had er zelfs nog nooit van hebben gehoord. Aangezien Layth opgegroeid is met shatta, was hij hier verbaasd over, dus ontwikkelde hij zelf een shatta, die later de birds eye versie zou worden. Hij serveerde het aan zijn gasten die erg enthousiast waren. Toen een Palestijnse gast vroeg waar de shatta vandaan kwam en hij vertelde dat hij het zelf had gemaakt, begon het balletje te rollen. Hij rolde het verder uit, bracht het naar een paar festivals waaronder shit hot festival en Fil was geboren.

Verkrijgbaar voor iedereen
Ik had voorheen al wel een idee wat shatta ongeveer was. Het is een veelzijdige smaakmaker met wat pit, die breed toepasbaar is voor veel gerechten om daar net even wat meer oempf aan te geven. De pepers zijn gefermenteerd waardoor de smaak wat meer complexer, meer diepgang en een zuurtje heeft gekregen. Ik heb het leren kennen in het eerste kookboek van Sami Tamimi, Falastin, én ik mocht het recept met jullie delen. Je kunt het dus zelf maken, maar ik vind het ook leuk dat het nu kant-en-klaar te koop is. Omdat niet iedereen alles zelf wil maken en er zijn meerdere varianten om te proberen. Goed om te weten is dat shatta normaal gesproken niet wordt gepasteuriseerd, maar die van Fil wel, zodat het langer houdbaar is. Shatta is geschikt voor veganisten en alle olijfolie die in erin wordt verwerkt komt uit Palestina.


Ik heb de volgende drie varianten uitgeprobeerd:
Fil birds eye shatta
Birds eye klinkt heel heet, maar ik als persoon die weinig aan kan op chiligebied vind het prima. Het houdt een beetje het midden tussen een sambal en een chilisaus, maar dan iets frisser. De pepers hebben nog een beetje structuur en is daardoor te gebruiken als saus of dip voor bijvoorbeeld chips, maar ook op je pizza of in de curry.


Fil shatta jalapeño
Dit is een groene pepersaus die wat meer een zuurtje en iets kruidigs en aromatisch van de jalapeño heeft. Het doet mij op een of andere manier ook een beetje denken aan augurk en van die ingemaakte jalapeños. Het gaat goed bij Mexicaans eten, maar bijvoorbeeld ook in combinatie met hummus of gegrilde groenten.


Fil shatta jam
Deze jam kan heel goed bij alles waar je normaal gesproken zoete chilisaus bij eet en dat is dus vrij veel, denk aan tosti’s, gefrituurde snacks of kaas. Het is zoet, fris en pittig, wat echt goed naar voren komt in de nasmaak. Dit maakt het net iets complexer en interessanter dan een gewone chilisaus. Qua consistentie is deze jam wel iets vloeibaarder dan een reguliere jam of chilisaus.



Naast deze drie Fil varianten is er ook nog een shatta hot sauce en een habanero shatta.
Je kunt Fil shatta kopen bij Fil zelf of bij verkoopadressen die kunt vinden op hun website. Er zijn verkoopadressen in Nederland en in Engeland.









Laatste reacties