White Mausu rāyu

White Mausu rayu @ Lauriekoek.nl
Ineens was het overal in mijn timeline: White Mausu rāyu, ook wel bekend als crispy chili oil of chunky chili oil. Iedereen die ook maar iets met koken of eten te maken had en schrijft liep er mee weg. Natuurlijk wilde ik het ook proberen. Alleen was er een probleem, White Mausu is een Iers bedrijf en de verzendkosten waren bepaald niet mals. Natuurlijk ga ik in mijn culiqueeste best ver voor iets wat lekker is maar dit kon ik niet aan mezelf verantwoorden.

Emma, bedankt!

Tot dat ik het voorbij zag komen bij Emma de Thouars op haar Instagram, en wel in Nederland! Ik sloeg toe. Emma kun je kennen van mijn recensie van Emma’s Amazing Asia vega. Zij houdt ook van chili olie en heeft in haar kookboek dus een zelfmaakversie van de White Mausu rāyu opgenomen. Ik was ook van plan die te maken, maar ik wilde toch graag ook het origineel proeven.

De “nieuwe sriracha”

Crispy chili oil wordt al de nieuwe sriracha genoemd. Volgens mij was het al tijden bij de toko te krijgen, maar dankzij social media kunnen ingrediënten en producten razendsnel in de spotlights komen te staan, met als resultaat dat mensen die het al jaren gebruiken stom verbaasd zijn over dat het ineens zo hip is. Ik moet toegeven crispy chili oil alles in zich heeft om een hit te zijn, een kick van de peper, crunch en vaak nog een extra umami zing van de msg. Het kan overal op en bij, zoals bij je noedels, op tofu of avocado, bij deze quinoakoekjes of je eet het gewoon zo rechtstreeks uit het potje.  Er zijn heel veel verschillende variaties om uit te proberen.White Mausu rayu @ Lauriekoek.nl

White Mausu

White Mausu is opgericht door Katie en Jasper, die elkaar ontmoeten in Dublin in een café waar de eigenaresse ze kennis liet maken met rāyu wat ze deed denken aan de chili olie uit hun jeugd in Hong Kong.  Daarna hadden ze een nomadisch bestaan als kok. Terwijl ze kookten gebruiken ze overal chili olie, iedereen die het probeerde vond het geweldig en wilde een potje voor thuis. Ze huurden een standje op de markt en zo hadden ze een bedrijf en een product. De naam spreek je trouwens uit als Mouse ooh, Katie’s oma noemde haar zo toen ze klein was.

Er zijn drie verschillende soorten rāyu van White Mausu: black bean rāyu, peanut rāyu en cashew crunch. De peanut- en cashewvarianten zijn biologisch gecertificeerd. Elk potje heeft zijn eigen bron van umami in de vorm van tamari sojasaus, de potjes bevatten geen toegevoegd msg. Ik wil ook hier graag nog even van de gelegenheid gebruik te maken om te zeggen dat er niets mis is met msg. Mocht je dus een crispy chili oil tegenkomen met msg dan kun je die gewoon kopen en eten.

Black Bean rāyu

White Mausu rayu @ Lauriekoek.nl

Ik denk dat dit de Rāyu is met de meeste funk en hitte. Door de zwarte bonen en de sichuanpeper en de kruiden zit er een soort warmte en kruidigheid in deze olie. De sichuan verdooft je mond op een manier die onmiskenbaar is voor deze peper. Je hoeft, als je het proeft, het etiket niet meer te raadplegen. Door de combinatie van kaneel, sichuanpeper en steranijs doet het ook in de verte aan Chinese five spice denken.
White Mausu rayu @ Lauriekoek.nl

 

Cashew crunch

White Mausu rayu @ Lauriekoek.nl

Cashew crunch is iets waarvan ik me afvraag, waarom ik zelf nooit op deze exacte combinatie ben uitgekomen? Ik heb alle ingrediënten vaak in huis en heb verschillende varianten gemaakt maar nooit dit. Als het potje leeg is ga ik zelf experimenteren. Het eenvoudig, geeft crunch en heeft door de tamari en miso een lekkere hartigheid. Het potje zelf stelt voor er wat azijn bij te mengen om het als dipsaus te gebruiken. Een uitstekend idee.
White Mausu rayu @ Lauriekoek.nl

 

Peanut rāyu

White Mausu rayu @ Lauriekoek.nl

Ik denk dat Peanut rāyu mijn persoonlijke favoriet is, al moet ik zeggen dat ik het in dit geval bijzonder moeilijk vind om een favoriet aan te wijzen. Het is simpel maar heel doeltreffend. Een royale hoeveelheid van deze rāyu fleurt alles op.
White Mausu rayu @ Lauriekoek.nl

Nu vraag je je misschien af, waar in Nederland moet ik dan zijn voor dit geweldige spul? Ik bestelde het bij Studio Unfolded in Rotterdam. Ik heb begrepen dat er op termijn wellicht een webshop komt maar nu is die er nog niet. Je kunt ze dus mailen om te bestellen.

Posted by on 27 januari, 2022

2 Comments

 • GiVi

  6 maart, 2022

  Met de Chinese toko variant is ook niets mis, al at ik wel een tijd met al-les… Nu met hoge bloedruk let ik wel op, maar misschien probeer ik eens een andere variant 🙂

  • Laurie

   6 maart, 2022

   Je kunt ook proberen het zelf te maken en er dan minder zout in doen. Als zout echt een issue is, zou je meer msg kunnen gebruiken en minder zout. 1/3 theelepel msg vervangt ongeveer een theelepel aan zout.

LEAVE A COMMENT