Recept: Shatta (chilisaus)

Recept Shatta @ Lauriekoek.nlVandaag het recept voor shatta een bijzonder chilisaus uit Falastin. Dit is het derde en laatste recept uit dit kookboek dat ik deel. Het is een bijzondere saus, maar hij is makkelijk te maken en hij schijnt verslavend lekker te zijn. 

Shatta (rood of groen)

Sami wist meteen dat hij aan Tara een echte partner-in-culinaire-crime had toen hij op een dag een pot met shatta in haar fietsmandje zag staan. ‘Ik ga nergens heen zonder een portie hiervan,’ zei Tara even terloops alsof ze het over haar huissleutel had. Deze pittig-scherpe smaakgever is heel gemakkelijk te maken en je raakt er net zo gemakkelijk verslaafd aan. Shatta(ra!) is op elke Palestijnse eettafel te vinden, als tegenwicht voor vette gerechten of om andere op te peppen. Eieren, vis, vlees, groenten: ze vinden het allemaal heerlijk. Wij adviseren u altijd een pot hiervan in de koelkast of voorraadkast te hebben. Of in het fietsmandje, als dat zo uitkomt.

Over het keukengerei: De pot waarin u de chilipepers bewaart moet zorgvuldig gesteriliseerd zijn (zie blz. 340 voor informatie). Shatta kan na de bereiding maximaal 6 maanden in de koelkast worden bewaard. De olie zal in de koelkast dikker worden en zich van de pepers afscheiden, roer voor gebruik alles goed door zodat de puree weer goed gemengd is.

Dit recept is voor 1 middelgrote pot

Ingrediënten
  • 250 g rode of groene chilipepers, steeltjes verwijderd en in flinterdunne ringetjes (met de zaadjes)
  • 1 eetlepel zout
  • 3 eetlepel appelazijn
  • 1 eetlepel citroensap
  • olijfolie, om te overgieten en af te dekken
Werkwijze

Doe de chilipepers en het zout in een middelgrote, gesteriliseerde pot en schud ze goed door elkaar. Sluit de pot goed en zet hem maximaal 3 dagen in de koelkast. Laat de chilipepers de derde dag uitlekken en pureer ze in een keukenmachine: u kunt ze heel fijn pureren of juist kort voor een grove textuur. Roer de azijn en het citroensap erdoor en schep het mengsel weer in de pot. Giet er een laagje olie overheen om de inhoud af te sluiten en bewaar in de koelkast.

De foto bij dit recept is genomen door Jenny Zarins.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 17 april, 2020

LEAVE A COMMENT