Saus.Guru sauzen

sausguru02
Als er een ding op dit moment letterlijk en figuurlijk hot is is het wel de peper. Niet alleen in zijn gewone vorm maar juist ook in de vorm van sauzen, hot sauce en currypasta. Ook supermarkten beginnen dit nu door te krijgen. Zo verkoopt de Albert Heijn sinds kort de sauzen van Saus.Guru.

Ik kreeg een enorme doos vol sauzen en dressings thuisgestuurd om te proeven. Ik denk dat ik nog nooit zoveel saus in huis heb gehad. En dit is nog maar een klein (en iets minder pittig) deel van het totale assortiment van Saus.Guru.

Van tevoren heb ik trouwens wel aangegeven dat ik van het minste of geringste in de brand vlieg. Dat is nog steeds zo, ook al eet ik regelmatig peper. Het zweet breekt mij nog steeds snel uit, bij een pittige saus. Jammer, want ze hebben onder andere saus in flessen met de vorm van een schedel, met een dermate pittige inhoud die ik dus al niet meer durven eten. Iets met zelfkennis. Ik zie het trouwens al helemaal voor mij, schedel met zwarte kaars erin, romantische gedichten schrijven, of diner bij kaarslicht. Recepten uit dit boek, want dat past er wel bij.

Goed, terug naar de sauzen. Ik heb een hele avond lang sauzen en dressings zitten proeven, een en al concentratie. Alle dressings zijn veganistisch, de meeste sauzen volgens mij ook, al zijn er ook sauzen met vissaus erin. Even goed op het etiket kijken dus, maar bij de meeste zit je goed als vegetariër.

Dressing

Allereerste de dressing. Ik maak altijd mijn dressings zelf, ik vind het echt geen moeite, toch was ik wel benieuwd naar wat Saus.Guru er van maakte. Hun dressinglijn bestaat uit 5 varianten en is nog zo nieuw, dat deze op dit moment nog niet verkrijgbaar zijn. Een primeur dus! Ik maakte 5 kleine salades om iedere dressing bij te kunnen proeven.sausguru04

sausguru05

Over alle dressing kan ik zeggen dat ik ze erg zoet vind, sommige vettig, geen van de dressings is enorm uitgesproken, dus ik denk niet dat mensen ze snel niet lekker zullen vinden.

De dressing met mango is mijn favoriet. Deze is fruitig en doet mij op een of andere manier aan mangotoetjes van de toko denken en van die zoete gefrituurde dingen. Raspberry dressing daarentegen smaakt wat kunstmatig, niet echt herkenbaar naar framboos, maar meer rood fruit in her algemeen. Deze dressing heeft een beetje een azijnachtige nasmaak en is wat zuurder dan de andere varianten.
sausguru06

Ook mustard en Italian dressing zijn wat minder uitgesproken. Zo smaakt de mosterd  niet echt sterk naar mosterd, het mist een beetje de kick. Deze dressing is dus juist heel zacht van smaak. Ik kan me voorstellen dat mosterd voor sommige mensen wat heftig kan zijn, dan is deze dressing weer zeer geschikt. De Italiaanse dressing, is licht gekruid, met een mengeling van kruiden die daardoor moeilijk individueel zijn te herkennen. Ook is deze dressing wat dunner dan de andere varianten, beetje olie-achtig. De salad dressing is weer een stuk dikker dan de andere drssing en gek genoeg ook Italiaanser dan de Italiaanse dressing. Het doet me ook een beetje denken aan Engelse salad cream.

Saus.Guru burgersauzen

De dressing zijn zeker niet vies, maar misschien wat minder mijn smaak. Over de sauzen ben ik wat enthousiaster. De meeste sauzen zijn ook vrij zoet, maar zijn zeer multi toepasbaar, ze passen bij een hoop gerechten en als ingrediënt. Ik heb een aantal sauzen kunnen proeven. Er is een witte BBQ saus die zelf niet zo rokerig smaakt als de BBQ sauzen die we gewend zijn. Het is juist licht zuur en voegt dus juist wat toe aan producten die die rooksmaak al hebben.
sausguru03

Bigger than Mack is een hamburgersaus met een knipoog naar de grote gele M. Het doet ook wel denken aan de sauzen voor op een hamburger, maar iets dan zuurder, beetje als een cocktailsaus ook. Deze saus gaat niet alleen goed bij hamburger, het past bijvoorbeeld ook goed bij ei, of kaas.

Er is ook een bitterballensaus, natuurlijk voor bij de bitterbal, maar de saus zelf smaakt er ook naar, zonder dat er bitterballen in zitten! Ook lekker dus bij alles wat je dringend er naar wil laten smaken.
sausguru11

sausguru13

Saus.guru basissauzen

Naast deze sauzen die wat specifieker zijn in waar ze voor zouden kunnen dienen heeft Saus.Guru nog een hele lijn basissauzen. Waarvan dit er nog maar een aantal zijn, de minder pittige wel te verstaan.

sausguru02

Een aantal van deze sauzen, zijn barbecuesauzen en lijken daardoor wel een beetje op elkaar. Over het algemeen zijn ze vrij zoet van smaak. Madagascar Roast is zelfs iets zoeter en doet mij vaag aan vanille denken terwijk de original BBQ saus iets rokeriger is. Baowow is ook een BBQ saus, die zou wat meer umami moeten smaken, maar deze saus mis met vissaus, dus daar kan ik als vega eigenlijk niet echt iets over zeggen. Hij gaat naar een vissausliefhebber.sausguru12

Mango-cinnamon is van alle sauzen mijn favoriet. Het is in smaak heel erg herkenbaar mango en kaneel en dat past wonderbaarlijk goed bij elkaar, maar bijvoorbeeld ook op een boterham met pindakaas. Genaral Tso is een hele dikke, zoetzure saus die smaakt een beetje naar komijn en lijkt mij daardoor echt ideaal voor een marinade, met als de colasaus. Daar kunnen we kort zijn, die smaakt vooral heel erg naar een dikke cola en is daardoor wat moeilijker te combineren.

Pittige sauzen!

De pittigste saus dit is het geproefd is Mexican habanero fever, aangeduid met 1 van de 3 pepers. Helaas was die voor mij iets te pittig (ik zei het al ik kan nergens tegen). De pepersmaak zit er dus goed aan en ik proefde in de verte nog net de zoetzure tonen van ananas. Volgens mijn vriend past deze saus ook erg goed bij goed bij kaas. Saus.Guru heeft nog een flink aantal pittigere sauzen, ook verkrijgbaar in de eerdergenoemde schedelflessen. De echte heeteters kunnen dus hun lol op met dat deel van het assortiment.

Je vindt een aantal Saus.Guru sauzen bij Albert Heijn en Hanos. Voor een volledig overzicht van verkoopadressen verwijs ik graag naar de website van Saus.Guru

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 12 december, 2017

LEAVE A COMMENT