XO Mushroom sauce

XO Mushroom sauce @ Lauriekoek.nlXO mushroom sauce had eigenlijk op mijn lijstje met bijzondere toppings gemoeten, ik weet het. Gelukkig heb ik nooit gedaan alsof dat een definitief overzicht van alles ooit is. Dus ik blijf gewoon vrolijk extra opties geven. 

XO mushroom sauce, ook wel shiitake sauce, of Chinese mushroom sauce. Volgens Aziatische ingrediënten is de XO een Europese toevoeging. Het geeft vooral aan dat je het overal voor kunt gebruiken, net als XO saus. Er zijn verschillende varianten vergekrijgbaar: gewoon XO, extra pittig, met 5 kruidenpoeder, met extra knoflook en met Szechuanpeper. Ik heb ze nog niet allemaal geprobeerd maar ik weet nu al dat dat moment wel gaat komen.

Wat kun je er mee?

Ik gebruik dit net als de crispy chiliolie voor over een kom noedels, over gebakken rijst, of ik voeg een schep toe tijdens het koken voor extra smaak en structuur. Het doet een beetje denken aan pastasaus met gehakt, maar niet qua smaak, want die kant-en-klare saus uit de supermarkt meestal echt niet lekker. Ik vraag me altijd af hoe fabrikanten van pastasaus de boel zo kunnen verpesten, maar schijnbaar is het heel moeilijk. Of te duur om iets fatsoenlijks te maken. Gelukkig is dit spul van de Toko wel lekker.XO Mushroom sauce @ Lauriekoek.nl

Umami

Paddenstoelen zijn een befaamde bron van umami. Iets wat in de vegetarische keuken, vooral in het verleden niet de aandacht kreeg wat het verdiende. Dat is jammer want het is een smaak waar veel mensen behoefte aan hebben en in tegenstelling tot wat sommige mensen nog steeds denken is vlees niet de enige bron van umami. Als vegetariër zijn dit soort XO mushroom sauce producten dus extra welkom in mijn keuken, gelaagd met andere soorten zoals miso, tomaat, kaas, sojasaus, geeft het extra smaak en diepte aan een gerecht.

Je vindt de XO mushroom sauce bij vrijwel iedere toko en ook bij online toko’s.

Posted by on 14 januari, 2021

LEAVE A COMMENT