Er bestaat niet zoiets als het beste recept

Er bestaat niet zoiets als het beste recept - Lauriekoek.nlLaat mij je een niet zo geheim geheim vertellen: er bestaan geen “beste recepten”. Wat mij opvalt is dat heel veel blogs schermen met het feit dat “dit het beste is wat je ooit hebt gegeten” en dat dit echt onbetwistbaar is dat hun pastasaus de “allerbeste ooit is”, want het is een recept van oma en oma is geweldig. Ken je die prachtige clickbait zin “En Wat Er Toen Gebeurde Was Ongelooflijk” nog? Nou, zulke taal bestaat ook bij recepten. Wellicht is het omdat ik voor mijn blog veel online ben maar het valt mij op dat alles het beste is. Het beste recept, de beste eivervanger, de beste chili. Alles is heerlijk, overheerlijk, geweldig.

.
.

Het werkt maar het is niet perse waar

Het blijkt namelijk dat het werkt. Mensen klikken er eerder op. Zo ongeveer iedere communicatie-expert beveelt het aan dus van dit euvel komen we nooit meer af. Terwijl de waarheid natuurlijk is dat er voor veel gerechten heel veel recepten bestaan en dat die allemaal uitstekende resultaten kunnen o pleveren. Zelf trap ik ongetwijfeld ook in.Het kan natuurlijk zijn dat minder ervaren koks gaan denken dat er verschil is tussen recepten een soort rangorde tussen “de beste” en minder goede recepten. Dat er eigenlijk maar één manier is om iets op de juiste manier te bereiden en geen andere. Er zijn zelfs concepten die hier handig op inspelen.

Er is geen goed en fout

Er bestaat niet zoiets als het beste recept - Lauriekoek.nlHet is toch een lekker idee dat schijnbaar een iemand alle mogelijkheden heeft geprobeerd en dat die de enige echte manier voor je gevonden heeft. Het maakt koken alleen wel saaier en je krijgt minder zin om te experimenteren. Terwijl dat koken juist zo leuk maakt. Dat de meerderheid van de mensen dat iets ergens in moet terwijl jij dat vies vindt, dan gebruik je het toch niet? Of andersom. Ik vind reclames waarin de meerderheid gebruikt wordt altijd heel grappig. “65% van de mensen gebruikt onze pasta” tja geinig maar ook een percentage van de mensen niet. Hebben die mensen het “fout”? Nou nee.

Wat jij lekker vindt, is uiteindelijk het belangrijkste

Misschien denk je ik kan niets veranderen want dan is het niet meer het recept en dus niet “het best”. Nou daar klopt dus niets van. Want het gaat erom of jij het lekker vindt. Hoe goed of authentiek iets ook mag zijn, het gaat uiteindelijk om jouw smaak. Vergeet dat dus niet. Het is een van de belangrijkste dingen in de keuken denk ik zo.

Probeer dus juist verschillende recepten uit, uit verschillende kookboeken en van verschillende websites en pas vooral dingen aan als je denkt dat dat nodig is. Zodat je uitvindt wat voor jou “het beste” recept is. Of laten we het anders formuleren: voor jou het lekkerste, of het meest je smaak.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 29 april, 2018

LEAVE A COMMENT