Pizza café DESEM
Ik houd van pizza en ik houd van desem. Toen in Nijmegen Pizza café DESEM zijn deuren opende wist ik dus meteen dat ik er langs wilde gaan. Afgelopen zaterdag ging er dus langs. Pizza café DESEM valt meteen op, de rest van de straat bestaat uit casino’s, cafés en shoarmatenten. Het eerste wat je ziet als je binnenkomt, is de houtoven, niet lang daarna een grote koeling vol met allerlei soorten bier en wijn.
Geen saaie drankjes
Er zit dan wel café in de naam maar het aanbod qua dranken is niet meteen wat je bij een gemiddeld café verwacht. Er zijn veel bijzondere bieren, onder andere een samenwerking met brouwerij Nevel een brouwerij die ook in Nijmegen zit en natuurlijk ook natuurwijnen. Voor de mensen die liever geen alcohol drinken is er zelfgemaakte kombucha, gemberbier en diverse limonades. Het is allemaal niet standaard. Ik vind dat wel leuk, beter dan een plek waar ze alleen bekende pils en cola light hebben
Boter, brood en paddenstoelen
Naast pizza’s staan er ook enkele voorgerechten en kleine gerechtjes op de kaart, zoals zuurdesembrood en boter en ingelegde paddenstoelen met een eidooier. De paddenstoelen zijn door het zuur een beetje gegaard en chewy geworden. Ze zijn niet te zuur al moet ik zeggen dat ik paddenstoelen op deze manier wel even wennen vind. De eierdooier maakt het geheel wel fijn romig. Het zuurdesembrood is kraakvers en ruikt heerlijk naar die typische desemgeur. Uiteraard wordt het brood geserveerd met boter. Deze is gemengd met wat beurre noisette, waardoor de boter een notige geur en smaak krijgt. De boter heeft daardoor niet alleen meer smaak, maar is hierdoor ook goed smeerbaar.
De pizza van Pizza Café DESEM
Natuurlijk kwam ik voor de pizza. Ze hebben momenteel 6 verschillende pizza’s op de kaart staan, waaronder een paar vleesloze opties. Ik ging voor de simpelste met tomaat, mozzarella en oregano. Mijn tafelgenoot koos een pizza met witlof, remeker kaas en ingelegde ui. De pizza was mooi bruin, knapperig, de saus was erg lekker en de oregano was vers. Er zat niet teveel kaas op, wat ik prettig vind. Bij het beleg van een pizza vind ik dat “hoe meer hoe beter” niet klopt. Dit is denk ik de beste desempizza die ik in tijden gehad heb. De aioli die ze op de kaart hebben staan voor de randjes had ik dan ook totaal niet nodig, want de randjes waren al lekker genoeg van zichzelf.
Zuurdesem is desem
Wat ik leuk vind is dat ze bij Pizza café DESEM in de naam weliswaar het woord desem hebben staan maar het woord “zuur” niet schuwen. Veel bakkers hebben dat woord bewust laten vallen omdat veel mensen een negatieve associatie hebben bij “zuur”. Zo werd zuurdesem dus desem. Raar eigenlijk, want het is hetzelfde product en juist zuur geeft smaak. Gefermenteerde producten zijn mede juist daardoor zo gewild en beroemd, omdat ze een bepaalde diepgang geven.
Trendy tijdloos
Ik hoor mensen wel een zeuren over hipsters en over dat hipstercafés de boel overnemen. Daarop heb ik eigenlijk het volgende te zeggen: hipsters weten vaak verdacht goed wat ze doen. Ze omarmen ook trends die eigenlijk geen trend zijn, maar tijdloos zoals als fermentatie en streekproducten. Wat is eigenlijk het probleem? Precies er is helemaal geen probleem. Kom maar door met die pizza.
Je vindt Pizza café DESEM aan de Smetiusstraat 7 in Nijmegen voor openingstijden en andere informatie kun je terecht op de website van Pizza café DESEM.
P.s. de zaak was zeer sfeervol en ietwat donker. Het eten is in het echt nóg smakelijker dan de foto. Heus!
Laatste reacties