Demeyere controlinduc X

Demeyere ControlInduc X koekenpan @ Lauriekoek.nlAls je goed naar de naam Demeyere ControlInduc X kijkt zie je dat het woord inductie er in verscholen zit en dat is niet voor niets. Het is een koekenpan, speciaal ontwikkeld voor op de inductiekookplaat. Dit is de eerste koekenpan die ik heb geprobeerd die echt speciaal voor inductie bedoeld is. Het is ook de eerste koekenpan waarover mijn vriend zei dat het echt een goede pan is. Ik ben het met hem eens. In deze review vertel ik je natuurlijk waarom. 

Aan de buitenkant zie trouwens aan deze Demeyere pan niet per se dat het een inductiepan is. Er zit geen dikke schijf onder gelast, hij is juist egaal glad. Het is een mooie pan met een elegant handvat, dat zo bevestigd is dat het niet los kan komen. De pan is gemaakt van 7-lagen controlinduc materiaal, waaronder roestvrij staal en aluminium. Die lagen zitten niet alleen in de bodem, maar ook in de wand van de pan. Het handvat is alleen van rvs waardoor het minder snel warm wordt. De pan is speciaal ontwikkeld voor inductie, maar mag ook in de oven. De koekenpan is gemaakt in België. Hij kan op alle warmtebronnen maar wat de pan zo speciaal maakt is de controlinduc functie, die is speciaal voor inductie.Demeyere ControlInduc X koekenpan @ Lauriekoek.nl

Demeyere ControlInduc X koekenpan @ Lauriekoek.nl

Wat is ControlInduc x?

Op de Demeyere controlinduc X zit dus controlinuc. Tot 220 graden gedraag deze koekenpan zich zoals een gewone koekenpan. Boven die temperatuur is het net even anders. Dat komt doordat het materiaal of de legering van deze pan zo is samengesteld dat hij boven de 220 graden langzaam stopt met magnetiseren met de inductiekookplaat. Als de temperatuur onder de 220 zakt begint het magnetiseren weer. Het oververhitten van je pan is zo dus onmogelijk. In theorie kun je hem dus uren op het fornuis laten staan en vergeten, de pan kan niet oververhit raken. Dit werkt echt alleen met een inductiekookplaat, omdat het een wisselwerking is met het magnetische van de inductie kookplaat.

Nou moet je natuurlijk niet wild gaan met de boost functie. Het is meer een prettig veiligheidsidee en de boost functie op je inductiekookplaat is sowieso alleen bedoeld om water sneller te laten koken. Ook kun je prima bakken op lagere temperaturen, dat is iets waar je zelf altijd alert op moet blijven en dat is ook inherent aan koken. Je blijft bij de panen af en toe stel je eens wat bij of proef je en doe je eventueel wat aanpassingen. Wat ik wel merk in mijn omgeving bij mensen die op inductie overstappen is dat ze het moeilijk vinden om te bepalen hoe heet een pan is bij welke stand. Het idee dat er zoiets ingebouwd zit geeft een extra gevoel van zekerheid.
Demeyere ControlInduc X koekenpan @ Lauriekoek.nl

Snel op temperatuur

Deze Controlinduc X pan is trouwens de pan die het snelste op temperatuur is van alle rvs pannen die ik ooit geprobeerd heb. Hij reageert ook het snelst als ik de temperatuur bijstel. Zelfs de kookpitten waarvan ik dacht dat ze niet zo krachtig waren doen het beter met deze pan erop. Volgens de website van Demeyere is dat omdat inductie geen warmtebron is, de pan is de warmte bron bij inductie. Dus pas als je goede pannen gebruikt merk je hoe goed (of slecht) je kookplaat is. Dat blijkt!
Demeyere ControlInduc X koekenpan @ Lauriekoek.nl

Schoomaken is makkelijk

Schoonmaken van een Demeyere controlinduc X pan is eigenlijk een fluitje van een cent. De pan mag in de vaatwasser, maar dat doe ik bij mij thuis nooit. Ik maak hem meestal schoon met wat warm sop. Als er iets een beetje aangebakken is laat ik de pan even staan met wat sop erin. Daarna is het een kwestie van even omspoelen en afdrogen.

De koekenpan heeft een Silvinox behandeling gehad. Dat is een elektrochemische behandeling waardoor de pan extra bestand is tegen vingerafdrukken, agressieve zeep, of hele zure voedingsmiddelen. Het is dus geen chemische coating op de pan, het is een behandeling die de pan heeft ondergaan, waarbij hele kleine onpuurheden in het materiaal verwijderd worden.  De pannen blijven ook zilverwit, hoe vaak je ze ook gebruikt, of wat je er ook in hebt gebakken. Alleen als je de pan onder de grill zet kan hij verkleuren vanwege de hoge temperaturen.Demeyere ControlInduc X koekenpan @ Lauriekoek.nl

Win-win

Ik ben best wel onder de indruk van deze pan. Ik vind de controlinduc funtie heel erg slim bedacht. Meestal zitten veiligheidsmechanismen ingebouwd in de kookplaat. Deze zit in de pan, echt heel cool. Mensen die net beginnen met koken op inductie kan het een extra gevoel van bescherming geven. Al kook ik zelf ook al best een tijd met inductie en ook mij geeft het een gevoel van zekerheid. Oververhitting kan een pan blijvend verpesten en weten dat als ik dat ooit zou doen, er bescherming is, is altijd een geruststellend een idee. Daarnaast is dit ook gewoon een hele fijne koekenpan. Win-win.

Je vindt de Demeyere controlinduc X pannen bij de betere (online) kookwinkel of bij Demeyere zelf in de webshop.

Posted by on 16 september, 2023

5 Comments

 • Anita Oome

  17 september, 2023

  Naar dit als heb je ook nog levenslange garantie op de pannen van Demeyer. Wij gebruiken deze pannen ook op een obductie kookplaat.

  • Lucie

   17 september, 2023

   Werkzaam in een crematorium??

   • Laurie

    17 september, 2023

    Ik denk een combinatie van enthousiast een reactie willen achterlaten en autocorrect.

 • Janne

  21 september, 2023

  Ik heb een Kuhn Ricoh RVS koekenpan voor op mijn inductieplaat, voor zover ik kan vinden is die simpelweg 100% RVS, maar ook dan werkt de pan heel fijn op inductie. (En hij is bijna 5 keer goedkoper)
  Ik kreeg bij de pan een instructieboekje: op 70% van het vermogen van de inductieplaat opwarmen tot een waterdruppel in de pan stuitert, dan de inductie zachter zetten en vet toevoegen, daarna naar wens de plaat harder of zachter zetten.
  In mijn oude RVS koekenpannetje op gas bakte alles aan tenzij je gruwelijk enorme hoeveelheden vet gebruikte (dan ben je eigenlijk zowat aan het frituren) maar in mijn nieuwe pan heb ik nog niets laten aankoeken.
  Ik zou het leuk vinden als je deze Controlinduc pan eens zou kunnen vergelijken met een “gewone” moderne RVS koekenpan. 🙂

  • Laurie

   21 september, 2023

   Ik heb ook een gewone rvs koekenpan. Van Tefal, de recensie staat op deze website. Deze koekenpan is beter, hij reageert sneller als ik de temperatuur bijstel. Deze pan is sneller warm, veel egaler warm. Plus er zit dus een soort veilgheid ingebouwd. Ik zou het raar vinden als ze hetzelde zouden functioneren, want deze pan heeft een andere samenstelling dan de 100% rvs. Ja hij is ook duurder maar hij is ook echt beter. Of je meer wil betalen voor een pan die ik hier in de recensie beter vind dat is uiteraard de keuze van de lezer.

LEAVE A COMMENT