Boekrecensie: Veggie eenpansrecepten
Gemak is nooit uit de mode is op kookboekengebied. Of het nou airfryer-, bakplaat- of eenpansgerechtenkookboeken zijn, er is altijd markt voor. Het zijn misschien niet de kookboeken die opvallen tussen de andere kookboeken maar dat maakt niet uit. Ze zijn er en vervullen soms luid, soms stilletjes hun rol. In Engeland heet dit kookboek niet alleen Veggie eenpansgerechten, maar ook nog eens foolproof. Wat wil een mens nog meer?
Alan Rosenthal
Alan Rosenthal houdt van koken sinds hij een tiener was. Hij studeerde Spaans en Frans aan de universiteit en haalde zijn diploma aan Leiths. Hij lanceerde zijn eigen foodmerk kant-en-klare eenpansmaaltijden die in alle grote Engelse supermarkten worden verkocht. Daarnaast is hij auteur van drie kookboeken en is hij sinds 2023 “head of cookery” bij kookschool Truro. Al tien jaar lang is daar zijn populairste les het maken van eenpansgerechten.
60 recepten
De 60 recepten in Veggie eenpansrecepten zijn onderverdeeld in de hoofdstukken Op het fornuis, Met water en stoom, Uit de oven en Nagerechten. De recepten gaan van simpel en doordeweeks, zoals gepofte aardappels met knoflook en kaas en geroerbakte noedels met tempeh tot luxere opties zoals prei-saffraanlinguine of een gevulde pompoen met pistachenoten. De meeste gerechten zijn voor 4, soms 4 tot 6 personen. De bereidingstijd staat vermeld, waarvan lang niet alle tijd tijd is waarin je actief wat hoeft te doen. Meestal staat iets te pruttelen op het fornuis of in de oven. Bij ieder recept staat een foto van het eindresultaat.
Veggie
Veggie eenpansrecepten is een vegetarisch kookboek, maar er staan ook veganistische opties in, of recepten die ook vegan gemaakt kunnen worden. Deze worden aangegeven met de VO van vegan optie. Toch ben ik geneigd te zeggen dat het niet een bijzonder veganistisch vriendelijk kookboek is. Er komt behoorlijk wat kaas, ei en zuivel zoals crème fraîche aan te pas. Ook is Alan Rosenthal voor dit boek geïnspireerd door allerlei werelddelen en daardoor kan het zijn dat je voor bepaalde specifieke ingrediënten even moet zoeken, zoals fenegriekzaadjes, of vegetable suet om luchtige dumplings te kunnen maken. Gelukkig zijn de meeste benodigdheden gewoon in iedere supermarkt te krijgen.
Pannen
De meeste recepten vind ik duidelijk, maar soms moet je bijvoorbeeld uit de tekst halen dat je een pan nodig hebt die in zijn geheel in de oven kan met de daarbij passende deksel. Voorin worden afmetingen genoemd van de pannen en dat ze ovenbestendig moeten zijn, maar dat heeft natuurlijk niet iedereen. Mocht je echt zoiets niet in huis hebben, of iets wat er op lijkt dan kan het zijn dat je eerst zo’n pan moet kopen om alle recepten uit Veggie eenpansrecepten te kunnen maken.
Ook eenpansnagerechten
Al met al vind ik Veggie eenpansrecepten een leuk kookboek. Of het echt die gemakkelijke maaltijden biedt die binnen een oogwenk klaar zijn weet ik niet. Er staan leuke opties waarvan ik zeker zin krijg om de keuken in te duiken en ik vind het ook leuk dat er zelfs aan een paar eenpansnagerechten is gedacht. Het eenpansgedeelte van het kookboek wordt wat dat betreft zeker waargemaakt, al staat er ook nog bijgerechten in het boek voor als je het gevoel hebt dat er wat bij moet en die je niet in diezelfde ene pan bereid. Toch nog extra afwas. En foolproof? Als je een beetje kunt koken en instructies kunt opvolgen en de juiste pannen voor de oven hebt moet het goed komen.
Veggie Eenpansrecepten
Alan Rosenthal
Veltman Uitgevers
€15
Laatste reacties