Boekrecensie: De Moestuin van Mme Zsazsa

Moestuin van Mme ZsazsaEen van mijn favoriete bloggers, Mme Zsazsa, vertelt via haar blog over haar tuin, kinderen, naaiprojecten en culinaire avonturen. En ze schrijft ook boeken. Eerder verschenen van haar hand de boeken “Allemaal Rokjes” en “Groeten uit Transitie” en nu is er een nieuw boek van haar hand. Over tuinieren, moestuinieren om precies te zijn, geschreven samen met Dorien Kockaert. 

Het boek bestaat eigenlijk uit twee delen, een deel over tuinieren door Kim Leysen (Mme Zsazsa zelf) en een receptengedeelte geschreven door Dorien Knockaert. Alles wat je mogelijk wilde weten over het beginnen van een moestuin en het onderhouden er van komt aan bod.
Hoe begin je een moestuin? Hoe maak je goede compost? Wat is mulchen? Alles wordt uitgebreid en stap voor stap uitgelegd. Zaken zoals het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden in het boek niet aangemoedigd. Daarentegen krijg je wel veel informatie over beestjes die je planten opeten en hoe je plantenziektes zo ecologisch verantwoord mogelijk te lijf kunt gaan.

Voor iedere groente is er gebruiksaanwijzing in het boek opgenomen met wanneer je hem moet zaaien, hoe je er het beste voor kunt zorgen en wat je er op culinair gebied mee kunt. Handig, vooral als je zoveel van een bepaalde groente hebt geoogst, dat je even niet meer weet wat je er mee moet.
Moestuin van Mme ZsazsaMoestuin van Mme ZsazsaHet boek is echt een soort naslagwerk voor als je een moestuin hebt. Elke keer als je een vraag hebt is de kans groot dat je in dit boek een antwoord vindt. Dat antwoord kun je dan trouwens ook makkelijk markeren met 1 van de drie leeslintjes die het boek heeft.

Het receptengedeelte gaat uiteraard helemaal met de seizoenen mee. Er wordt duidelijk aangegeven wat glutenvrij is en er staan ook een paar duidelijk aangegeven 100% plantaardige opties in. Bij elk gerecht staat een mooie foto. Het hele boek ademt de sfeer van Mme Zsazsa: gekleurd, vrolijk en origineel.Moestuin van Mme zsazsaMoestuin van Mme Zsazsa

Zelfs als je niets met tuinieren hebt is het leuk door de recepten die er in staan. En als je meer met tuinieren hebt en minder met koken, is het nog steeds een goede aanschaf. De kans is groot dat het je de juiste kriebels bezorgd om iets te ondernemen of het nu in de tuin is of in de keuken.

De moestuin van Mme Mme Zsa Zsa
Kim Leysen en Dorien Knockaert
Uitgeverij Manteau
€29,99

Posted by on 21 april, 2014

2 Comments

 • Marieke

  21 april, 2014

  Deze is zeker niet te winnen? 😉 Geeft niets hoor ben nog lang niet uitgelezen in de dikke vegetarier maar ga ZsaZsa’s moestuin wel snel eens bekijken en ‘m als aanwinst aanprijzen bij de bieb. Grtjs, Marieke

  • Laurie

   21 april, 2014

   Nee deze is niet te winnen, je zal hem echt zelf moeten aanschaffen. 🙂

LEAVE A COMMENT