Waarom groente van het seizoen?
Dat is de vraag die een van mijn vrienden mij laatst steldem toen ik aangaf dat ik winterpostelein een betere keuze vond omdat die groente in het seizoen was. Even stond ik met mijn mond vol tanden, want schijnbaar ben ik zo gewend om seizoensgroenten en fruit te kopen dat ik niet eens meer uit kan leggen waarom ik dat doe. Oei! Daarom doe ik bij deze een poging om uit te leggen waarom dat een goede keuze is, die groente en fruit uit het seizoen.
Prijs
Groente (je kan overal waar ik groente schrijf ook fruit lezen en andersom) in het seizoen is goedkoper. Ze komen direct van het land en hoeven niet geïmporteerd te worden, wat reiskosten en -kilometers scheelt. Er is binnen het seizoen veel aanbod waardoor de prijs op dat moment ook stukken lager zal zijn, zelfs wat biologische groente betreft.
Smaak
De smaak van seizoensgroenten is over het algemeen beter, het komst vers van het land, is binnen een kortere tijd in de winkel of markt en heeft bijvoorbeeld niet al maanden in de koeling doorgebracht voordat het eindelijk kon worden gegeten (zoals bijvoorbeeld met appels vaak gebeurt). Als je groente in het seizoen eet, eet je de groente dus zoals het hoort te smaken.
Milieu
Stel je bent een guave uit Brazilië, dan heb je een hele reis achter de rug per boot of per vliegtuig. Al die tijd werd je koel gehouden om te voorkomen dat je ging rotten. Eenmaal in Nederland is het nog maar de vraag of iemand je koopt. Als niemand je koopt hebben ze al die energie aan het telen, koelen en transporteren ervan voor niets in je gestoken. Een appel uit Nederland hoeft alleen maar met de auto naar de dichtstbijzijnde markt of winkel. Dat is een veel kortere weg en dus een betere keus. Vraag dus om lokale appels.
Gezondheid
De natuur stopt per seizoen precies de vitamines in de groente die je goed kan gebruiken. In de winter bijvoorbeeld, is groene kool en knolraap een goede keuze. In de winter wordt het eerder donker en heb je een muts op en wanten aan, er is dus een kans dat je wat minder vitamine D aanmaakt, met kool kan je dat zo weer op een natuurlijke manier aanvullen want kool en knolraap bevatten vitamine D.
Wat als je toch iets buiten het seizoen wil eten? In plaats van verse knoflook uit verweggiestan te eten, kun je ook knoflook invriezen op het moment dat het wel in het seizoen is. Mocht je in de winter bijvoorbeeld rood fruit willen eten, zoals aardbeien, dan kun je die ook uit de vriezer halen, misschien net wat minder milieu vriendelijk maar wel ingevroren en verwerkt toen ze wel in het seizoen waren en dus een betere keus dan geïmporteerd fruit.
Kortom binnen het seizoen eten is dus goedkoper, het eten smaakt lekkerder, en het is goed voor het milieu en je lichaam. Dat klinkt prima toch? Google een seizoensgroente en fruitkalendertje en hang het op in je keuken, kijk er even naar voor je boodschappen gaat doen. Of neem een groente-abonnement bij bijvoorbeeld Vitatas of Odin. Willem & Drees leveren seizoensgroente en -fruit aan de supermarkt, vaak nog biologisch ook. Kijk op hun site voor meer informatie.
Laatste reacties