Boekrecensie: Eten uit de Volkstuin

IMG_5347[1] Natuurlijk weet ik dat volkstuinen populair waren, bij het volkstuincomplex waar ik informeerde was er zelfs een wachtlijst voor de wachtlijst. Maar nu, na de moestuinactie van AH weet ik het helemaal zeker, zelf je eten laten groeien is hip. Nu het moestuinseizoen op het punt staat te beginnen is het tijd voor nog meer voorpret is de vorm van het boek Eten uit de Volkstuin.

De schrijfster van het boek, Marleen van Es, die ook een blog heeft met dezelfde naam als dit boek, is vormgever en fotograaf. Dat maakt dat ze heel visueel bezig is met eten, mooie foto’s gegarandeerd dus! De recepten zijn eenvoudig, het zijn recepten die zoals ze zelf zegt “iedereen kan maken”. En ik ben het wat betreft dit boek met haar eens, je kunt de gerechten echt prima op een doordeweekse dag maken.
IMG_5351[1]
De gerechten zijn grotendeels vegetarisch, heel af en toe kom je iets wat vis of vlees bevat tegen. Omdat het over eten uit de tuin gaat, gaat het uiteraard ook over met de seizoenen meekoken. Het is dus ingedeeld in de vier jaargetijden en per seizoen worden de gewassen die je dat seizoen kunt oogsten besproken. Je krijgt allerlei tips waarmee je als beginnende (moes)tuinier goed mee uit de voeten kunt. Er wordt voor de balkontuiniers en mensen met beperkte tuinruimte ook aangegeven wat er in een pot geplant zou kunnen worden. als je nou helemaal geen tuin of balkon hebt (of je vindt het gewoon leuk of interessant), dan staan er in het boek ook nog een aantal wildpluktips.
IMG_5349[1]
Natuurlijk is een van de voordelen van het hebben van een volkstuin de overvloed. Je plant en zaait er niet maar een krop sla. Bij een goede oogst kun je plots heel veel van iets hebben. Daarom worden er ook een paar inmaaktips gegeven en staan er jamrecepten in. Van gewassen waarvan je het misschien niet verwacht zoals het loof van radijs kun je pesto maken, zo hoef je niets van je kostbare oogst te verspillen.
IMG_5352[1]
Als je geen moestuin hebt, of zelfs geen balkon zou je ook met de recepten uit dit boek uit de voeten kunnen. Alleen worden sommige dingen wel lastig. Eetbare bloemen bijvoorbeeld, want die kun je zonder tuin of gespecialiseerde groenteboer gewoonweg nauwelijks ergens vinden. De rest van de ingrediënten die worden gebruikt vind je naast je eigen tuin of balkon gewoon in de supermarkt. Voor enkele zaken, zoals de verschillende kazen en tahini, miso en sushirijst zal je wellicht naar een natuurwinkel, toko of speciaalzaak moeten.
IMG_5350[1]
Nu de donkere winter weer een beetje achter ons ligt en ik foto’s zie van frambozen, aardbeien, verse bietjes, snijbiet, tuinbonen, dan loopt het water mij echt in de mond. Het kan me niet snel genoeg de grond uit schieten, Zodat ik het op kan eten en de lente- en zomerrecepten uit het boek kan koken. Laat ijsheiligen maar komen!

IMG_5348[1]
Eten Uit de Volkstuin
Marleen van Es
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
24,95

Posted by on 15 april, 2015

LEAVE A COMMENT