Bakken in gietijzer met AttiCastings

Atticastings @ Lauriekoek.nlIk maak er op Lauriekoek geen geheim van dat ik wel houd van een bonk gietijzer in panvorm om in te koken. Ik weet dat je er ook in kunt bakken. Dat doe ik ook graag. Een echte bakvorm van gietijzer had ik alleen nog niet. Dat was dus ook een kwestie van tijd. Toen ontdekte ik AttiCastings. 

AttiCastings

AttiCastings is een Nederlands bedrijf waar ze werken met gietijzer. Op dit moment bestaat het assortiment uit 5 verschillende items: en compleet platte poffertjespan, die mij heel handig lijkt als je op inductie kookt, twee rechthoekige brood en cake vormen en twee tulbandvormen, of zoals ze nu vaak worden genoemd bundt vormen. Alle vormen komen al pre seasoned. Wat betekent dat ze in de fabriek al een keer behandeld zijn en je ze niet per se thuis hoeft in te branden. Dat scheelt tijd en moeite.

Inbranden?

Als gietijzer namelijk geen emaille laag heeft kun je een gietijzeren pan inbranden. Zo gaat hij minder snel roesten en wordt de pan van nature een anti-aanbakpan. Maar dan op een duurzame manier, zo voorkom je veel anti-aanbakpannenleed. Sommige merken branden zelf de pannen al in, anderen niet. Inbranden klinkt heel drastisch en gevaarlijk. Het komt er op neer dat je de pan invet met een dun laagje vet en in een oven op de hoogste stand de olie in de pan laat branden. Als je pan wel ooit in zijn bestaan gaat roesten kun je de roest er af boenen en die proces gewoon herhalen tot hij er weer gezond uitziet. Gietijzer gaat generaties lang mee.Atticastings @ Lauriekoek.nl

De tulbandvorm

Ik heb een van de tulbandvormen uitgeprobeerd, omdat ik een cake met banaan, yoghurt en bicarbonaat wilde bakken heb ik mijn vorm nog een keer ingebrand, omdat gietijzer dat nog niet vaak gebruikt is nog niet zo resistent is tegen de zuren uit zure producten. Naar mate je de bakvorm meer gebruikt bouwt de beschermlaag op en kan het wel. Natuurlijk heb ik ondanks dat ik de vorm heb ingebrand natuurlijk wel gewoon boter gebruikt voor het invetten. Dat blijft zo en met elke keer dat je de vorm gebruikt wordt hij beter. Ik heb een recept gebruikt voor een vorm van 2,4 liter.Atticastings @ Lauriekoek.nl

Geen langere baktijd

Misschien vraag je je af als je zo’n dikke bakvorm gebruikt is de baktijd dan niet langer? Het antwoord is nee. Mijn ervaring is dat dat niet zo is. Ik heb gebakken in vormen van gegoten aluminium zoals Nordic Ware, in staal en emialle zoals Riess en in gietijzeren pannen zoals mijn Staub en Le Creuset en overal hield ik gewoon het recept aan. Ik vind het leuk om Southern cast iron magazine te lezen. Een typisch Amerikaans tijdschrift voor de echte gietijzer liefhebber. Daarin staat hetzelfde bij de recepten, er is geen verschil. Uiteindelijk moet iedere bakvorm gewoon even opwarmen.

Makkelijk schoon te maken

Het lossen van de AttiCastings vorm ging uitstekend. Dankzij de handvaten die echt heel handig zijn. Bord op de onderkant, even omdraaien en hij was er uit. Ik hoefde niet eens te schudden. Gietijzer blijft lang warm dus ik had mijn ovenwanten nog aan. Schoonmaken was ook heel snel gedaan, ik heb de pan terwijl hij nog heet was schoongewassen in heet water. Geen zeep of afwasmiddel! Dan gaat de zorgvuldig opgebouwde bescherm laag er weer af en dat wil ik juist niet. Nooit een hete pan onder dompelen in koud water, geen enkele pan of bakvorm vind dat leuk.Atticastings @ Lauriekoek.nl

De Atticastings vorm is ook een lust voor het ook met die boogjes waarover eventueel glazuur mooi van de cake af kan lopen. Ik heb het idee dat ik nog heel lang plezier ga hebben van deze bakvorm een toevoeging aan mijn gietijzer collectie. Stiekem heb ik nu natuurlijk ook alweer een broodbakvorm van gietijzer op het oog.

Je kunt de bakvormen kopen bij AttiCastings zelf in hun webshop, voor meer informatie kun je terecht op hun website waar je ook verkoopadressen vindt. Kijk vooral ook even bij “impressie” waar je ziet hoe ijzer gegoten wordt in een zandvorm. Supercool om te zien.

 

Posted by on 28 oktober, 2020

LEAVE A COMMENT