Recept: Citroentulband met amandel, ricotta & olijfolie
Vandaag een zonnig recept uit het kookboek La vita e dolce van Letitia Clark: een citroentulband! Dit recept is geïnspireerd op de Engelse lemon drizzle cake, maar dan met Italiaanse flair met olijfolie en ricotta. Vergeet niet je ingrediënten, waaronder de ricotta op kamertemperatuur te laten komen voor het beste resultaat. De vorm op de foto is van het merk Patisse, later in de week zal mijn review daarvan online verschijnen.
Citroentulband met amandel, ricotta & olijfolie voor 8 tot 10 personen uit La vita e dolce.
Ingrediënten voor de cake
- gesmolten boter, voor het invetten
- 250 gram ricotta
- 200 ml olijfolie
- 100 gram gemalen amandelen (amandelmeel)
- 150 gram 00- of gewone bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 200 gram suiker
- flinke snuf zeezout
- 4 eieren
- geraspte schil van 3 kleine of 2 grote biologische citroenen (bewaar het sap voor de siroop hieronder)
Siroop
- 70 gram suiker
- sap van 3 kleine citroenen (of 2 grote)
Werkwijze
Verwarm de oven voor tot 160 graden (voor de heteluchtoven) of 180 graden (elektrische oven). Vet met een kwastje een tulbandvorm van 23 centimeter in met gesmolten boter. Je kunt ook een taartblik gebruiken.
Doe alle cake ingrediënten in een blender en laat draaien tot je een glad beslag hebt. Of als je geen blender hebt: neem een ballongarde en een kom en begin met de ricotta en dan de olie. Klop tot je zeker weet dat er geen klontjes meer in de ricotta zitten voor je de andere ingrediënten toevoegt. Schenk het beslag in de tulbandvorm en strijk het gelijkmatig uit.
Bak de cake tot hij gerezen en goudbruin is; dit duurt 40 tot 45 minuten. Controleer met een prikker of een spaghettisliert of hij gaat is.
Laat de cake afkoelen terwijl je de siroop maakt. Smelt de suiker met het citroensap in een steelpan en laat in enkele minuten zachtjes inkoken tot een siroop. Schenk de siroop over de cake en laat volledig afkoelen voor je de cake op een taartplateau stort. Je kunt ook gaatjes prikken in de cake voor je siroop erover giet om de siroop sneller te laten absorberen.
Bestuif de cake met een beetje poedersuiker, maar zonder is-ie ook erg lekker.
Laatste reacties