Severin pizzaoven
Zeg hallo tegen mijn Severin pizzaoven. Ik wilde altijd een pizzaoven in de achtertuin, alleen heb ik een behoorlijke tijd geen achtertuin gehad. Dus dat was een beetje lastig en zo’n gevaarte metsel je niet even in elkaar op een balkon. Inmiddels ben ik er achter dat vooral een hoge temperatuur is wat ik nog miste in mijn keuken. Daarvoor kun je tegenwoordig ook opties krijgen voor binnen. Hoef je niet buiten in de kou te wachten tot je pizza klaar is.
Nee niet de pyrolyse stand
Ik heb wel al een oven. Ik zou niet weten wat ik zonder oven zou moeten, maar die gaat tot maximaal 250 graden Celsius. Nou zijn er altijd van die slimmeriken die zeggen dat je dan de pyrolysestand van je oven kunt gebruiken. Dat is de zelfreinigingsstand van de oven waarbij al het vuil wordt verkoold. Wat die mensen dan over het hoofd zien is dat je oven zichzelf vergrendeld als je zo’n programma start, voor de veiligheid. Dat is misschien handig als je een schone oven wil maar niet wat je zoekt voor het betere pizzabakken. Plus niet iedere oven heeft zo’n programma, mijn oven schrob ik gewoon met de hand.
Kleine oventrend
Ik zie de laatste tijd steeds vaker kleine oventjes voorbij komen op social media. Oventjes ja, die kleiner zijn dan een oven die je in een normaal fornuis hebt zitten, of in kunt bouwen. De kleine oventjes, met een raampje en alles er op en er aan zijn licht, makkelijk verplaatsbaar en kun je op je aanrecht zetten wanneer je deze nodig hebt. Ze kunnen ook eigenlijk altijd wel airfryen, want airfryen, dat is nog steeds niet over zijn hoogtepunt heen.
Severin pizzaoven
Deze Severin pizzaoven valt ook wel een beetje binnen die kleinere oventrend. Hij is platter dan een normale oven, de ruimte van de oven doet een beetje aan een brievenbus denken. De nadruk ligt qua vorm ook op pizza, maar je kunt er zitten ook andere standen op om bijvoorbeeld te grillen of airfryen. Er zit een airfryer mandje bij, maar ook een gietijzeren plaat, die aan een kant plat is en aan een kant geribbeld is, een pizzasteen, een ovenrekje en een plaat voor op de bodem, de zogenoemde crumb tray. Deze tray moet altijd onderop de oven liggen, bij ieder gebruik. De Severin pizzaoven kan veel hogere temperaturen bereiken dan mijn inbouwoven, tot maximaal 400 graden.
Zo snel ik de Severin pizzaoven in huis had heb ik snel een deeg gemaakt voor pizza. Ik gebruikte daarvoor het deegrecept dat ik ook gebruik als ik standaard witbrood bak, gemaakt met standaard bloem uit de supermarkt. Niets ingewikkelds. Om een pizza te bakken op de daarvoor bedoelde steen, dient deze eerst op het airfryerprogramma moet worden opgewarmd. Pizzastenen vinden het namelijk niet zo leuk om in een keer heel heet te worden, dan kunnen ze barsten door het plotselinge temperatuurverschil. Je kunt dit doen, terwijl je deeg staat te rijzen, dus heb je daar verder geen tijdsverlies aan. Daarna warm je de oven verder op, naar de gewenste stand.
Het vormen van een mooie bodem is altijd wel even een klusje. Het is niet iets wat ik elke dag doe. Als de bodem eenmaal naar je zin is en besmeerd met saus (zuinig met de saus!) en andere ingrediënten dan moet je snel werken, want de saus maakt de bodem natter en daarna wordt het bijna onmogelijk de pizza goed op te scheppen en netjes in de oven te krijgen. Een pizzaschep is daarbij heel erg handig, je krijgt de pizza anders niet de oven in zonder je handen te verbranden en met een oven van 400 graden lijkt me dat bepaald geen pretje.
Om te voorkomen dat de pizza aan de pizzaschep vast plakt bestrooi je de pizzaschep met griesmeel of fijn rijstmeel. Dat neemt, in tegenstelling tot gewoon bloem, geen vocht op en zo voorkomt het dat je pizza overal aan vast blijft plakken, bij het vormen en in de oven schuiven. Het is een klusje wat misschien niet gelijk goed gaat, maar oefening baart zeker kunst. Maak gewoon voor de zekerheid een paar extra bodems, voor het geval er eentje mis gaat, dan heb je altijd een backup.
Als je de deur van de oven dicht hebt gedaan begint de timer automatisch af te lopen. Loop dan niet weg! Elke pizza heeft zijn eigen kooktijd en op 400 graden is iets heel snel gaar. Het standaard menu staat voor deze temperatuur ingesteld op 4 minuten. Doe dus af en toe het lampje aan, deze staat niet standaard aan. Om naar het resultaat van je werk te kijken, maar ook naar of hij al gaar is of niet. Als je denkt dat je pizza al mooi is voordat de timer klaar is, haal hem er dan uit en kijk of je gelijk hebt. Meestal was hij bij mij al klaar voordat de timer ging. Je kunt de timer, die een vast ingestelde standaard heeft aanpassen. Het ovenprogramma houdt rekening met een bepaalde diameter pizza. Hoe langer de tijd, hoe groter de pizza.
Een pizza is zo klaar
Er kan een pizza per keer in de Severin pizzaoven. Dat is misschien irritant als je met meerdere mensen eet. Aan de andere kant duurt het bakken van de pizza maar enkele minuten. Dus je kunt ze achter elkaar door bakken en als je iedere pizza in stukken deelt en die samen opeet kun je steeds weer aanvullen. Het opwarmen van de oven duurt even, maar als hij eenmaal op gang is, is hij goed op gang. Als je de deur open trekt terwijl een programma bezig is pauzeert het programma, als je de deur weer dicht doet gaat hij verder. Gedurende het bakken kan je de tijd handmatig aanpassen. Aan het eind een programma krijg je een geluidssignaal en de melding END.
Drie pizzastanden
Er zitten drie pizza standen op de Severin pizzaoven: crust pizza, fresh pizza, een woodfired pizza. De crust pizza is voor diepvriespizza, maar die wordt alsnog erg heet. Ik denk dat die beter kan worden afgebakken op de temperatuur die de verpakking aangeeft, of de frozen pizzastand uit het reguliere ovenmenu. Fresh pizza gaat tot 330 graden Celsius en is bedoeld voor versie, prefab pizza’s. Om pizza te bakken gebruikte ik de wood fired pizza programma. Die geeft uiteraard niet de smaak van een houtvuur, want er komt geen hout aan te pas maar wel de enorme warmte die je nodig hebt voor lekkere pizza.
Lekker experimenteren met pizza
Ik was erg tevreden met het eerste resultaat, zelfs met mijn eenvoudige deeg en tomatensaus. Nu ik bekend ben met hoe het resultaat er in basis uitkomt, kan ik volop gaan experimenteren met desemdeeg, verschillende soorten (zelfgemalen)meel en verschillende soorten beleg. De mogelijkheden zijn eindeloos. Als je het makkelijk wil houden kan dat tegenwoordig ook heel makkelijk. Je kunt zelf deeg invriezen voor later maar er zijn ook fabrikanten die diepgevroren bollen pizzadeeg en desem pizzadeeg verkopen. Mocht je voor kant-en-klare saus willen kiezen, ik vond die van Mutti uit blik verrassend goed.
Severin Pizzaoven schoonmaken
Het schoonmaken van de oven ging trouwens best wel soepel. De pizzasteen kan je niet onderdompelen in sop, die kan je alleen afvegen of als hij heel vuil is afschrapen en accepteren dat er steeds meer vlekken op komen. De tray op de bodem heb ik er uitgehaald en de kruimels er afgeschud. Dat was vooral wat griesmeel wat op de bodem terecht was gekomen en helemaal zwart was. Het venster heb ik schoongemaakt met een microvezeldoekje. Uiteraard heb ik dat pas gedaan toen de oven helemaal was afgekoeld. Het rooster, de gietijzeren plaat en het airfryer mandje mogen in de vaatwasser.
Andere dingen die de Severin pizzaoven kan
Er zitten dus ook nog andere standen op de Severin pizzaoven. Voor groenten, cake, airfryen, bakken, fermenteren, dehydrateren, toasten, grillen of patat bakken. Het is wel goed om te weten dat omdat de oven minder hoog is dan een reguliere oven niet alles er in past. Je hebt ongeveer de afmetingen van een diepvriespizza en het beetje ruimte er omheen als maat. Dat is minder dan een normaal formaat oven. Aan de andere kant, als je alleen woont kan dat voldoende zijn. Of met de feestdagen in gedachten is het een extra oven die wat kan opwarmen als je veel gasten hebt.
Je kunt Severin en dus ook de Severin pizzaoven kopen bij (online) winkels zoals de Mediamarkt en uiteraard bij Severin zelf.
Hermien
13 december, 2024Ons pizza-oventje was echt de aanschaf van het jaar! Mijn man trekt er bijna wekelijks een paar hemelse pizza’s uit. Prima zondagtraditie! En fijn dat ze gewoon in een keukenkastje passen.
Laurie
13 december, 2024Ik weet niet of het hier een zondagstraditie aan het worden is. Daarvoor heb ik mijn oventje nog te kort. 🙂 Deze oven kan inderdaad op zijn kant en afhankelijk van de maat van je kastje zou hij in een kastje kunnen. Nog niet geprobeerd, hij staat nog keurig klaar op het aanrecht voor een rondje pizza.
Hermien
13 december, 2024Dit soort oventjes dus, de pizza’s halen het bord amper.