Boekrecensie: Pizza om Zelf Thuis te Maken

IMG_5194[1]
Pizza is echt geweldig, maar de zoektocht naar een goede pizza kan wel een ware queeste zijn. Bij fastfoodrestaurants die extra kaas of zelfs een hotdog in de korst stoppen moet je in ieder geval niet zijn. Maar aan de andere kant, een pizza met een korst gemaakt met bloemkool of een pizza gemaakt van een tortilla dekt de lading ook niet echt. Gelukkig kun je de enige echte pizza ook gewoon zelf thuis maken.

Franco Manca is een pizza restaurant uit Groot-Brittannië, ze maken er uitsluitend zuurdesem pizza. Hun pizza wordt door velen als een van de beste beschouwd. Nu hebben ze recepten aangepast en prijsgegeven in dit boek, zodat je ook thuis goede pizza kunt maken. Bijzonder is dat ze van elk recept een desem- en een gistversie bevat.

Hun manier van bakken is ook aangepast aan de thuissituatie. Je kunt een pizzasteen kopen, die je bij de meeste kookwinkel voor ongeveer twee tientjes vindt en daarmee kom je in je eigen oven al een heel eind. Bijzonder is een andere afbakmethode die staat beschreven waarbij je een gietijzeren pan gebruikt om je pizza mee te bakken. Een gietijzeren pan kun je voor veel meer dingen gebruiken en dat vind ik persoonlijk een stuk handiger. Verder staan er in dit boek zelfs recepten waarbij je de pizza kunt frituren.
IMG_5198[1]
Als je geen kneedmachine hebt, bereid je dan maar voor op een flinke pizzadeeg work-out. Het is misschien meer wat om in het weekend te doen, of op een doordeweekse vrije dag in plaats van op een werkdag. Het deeg moet naast een periode waarin je flink moet kneden, ook nog een tijd rijzen. Als je desemdeeg wil gebruiken, moet je zelfs dagen van te voren beginnen, omdat je een desemstarter moet laten fermenteren. Dit komt de smaak en de structuur echter wel ten goede. Pizza is in dat geval dus slow food en kost tijd als je het goed wil doen.

Uiteraard staan er in het boek allerlei soorten toppings, er worden basis recepten gegeven voor sauzen en salsa’s en pesto’s. Er staan vegetarische pizza’s in maar je moet zelf even checken of de genoemde kazen in kwestie geen stremsel afkomstig uit de lebmaag van kalveren bevat. Er staat trouwens ook een veganistische pizza in. De pizza marinara met tomatensaus, kruiden en knoflook. Wie creatief is met zijn of haar toppings, kan hier als veganist sowieso goed mee uit voeten, want het basisdeeg is sowieso veganistisch.
IMG_5199[1]
Zelf pizza maken loont echt de moeite. Als je graag wat werk verzet voor een goede maaltijd is dit het boek voor jou.
IMG_5197[1]
Pizza om Zelf Thuis te Maken
Guiseppe Mascoli en Bridget Hugo
Uitgeverij Fontaine
€ 15,95

Posted by on 22 april, 2015

LEAVE A COMMENT