Boekrecensie: Het vega slowcookerboek

Boekrecensie: Het vega slowcookerboek @ Lauriekoek.nlAls er een vooroordeel bestaat over slowcooken, is het wel dat het vrijwel altijd om een vleesgerecht gaat, omdat slowcooken als methode zich heel goed leent voor het zacht koken van de goedkopere taaiere stukken vlees. Toch is het niet voor niets een vooroordeel, want het kan natuurlijk prima vega. Mocht je mij niet op mijn woord willen geloven dan kun je terecht bij dit nieuwe kookboek van Sabine Koning: Het vega slowcookerboek. Eerder schreef ze Het slowcookerboek en nu dus deze vegetarische opvolger.

Slowcooking

Het kookboek begint met een introductie tot slowcooken. Een slowcooker is een pan met een stekker die heel langzaam je eten gaart. Het gebruikt maar weinig stroom en het duurt wat langer voor je eten gaar is. Je kunt terwijl de pan aanstaat de inhoud compleet negeren. Veel pannen hebben zelfs een timer waardoor de pan aanspringt en je eten voor je klaar kunt staan als je thuis komt. Veel apparaten hebben tegenwoordig ook een slowcooker functie. Zelf heb ik bijvoorbeeld een multicooker, die kan zowel slowcooken als snelkoken zoals een snelkookpan en met een speciale deksel kun je zelfs airfryen.
Boekrecensie: Het vega slowcookerboek @ Lauriekoek.nl

Slowcooken zonder vlees of vis

Na de introductie van de slowcooker volgen de recepten voor soepen, curry’s, stamppotten, zonder oven schotels, stoofgerechten, noedels rijst en pasta en kleine gerechtjes en bijgerechten. Alles dus zonder vlees en vis, al moet je bij de kaas zelf opletten, met betrekking tot het stremsel, dat soms ook nog wel eens niet vegetarisch kan zijn. Bij veel gerechten staat een tip om het veganistisch te maken. Meestal houdt dat in dat je ingredienten zoals kaas en boter ruilt voor veganistische versie, of dat je iets weglaat. Bij ieder gerecht staat een foto van het eindresultaat.
Boekrecensie: Het vega slowcookerboek @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Het vega slowcookerboek @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Het vega slowcookerboek @ Lauriekoek.nl

Alles kan maar gedroogde bonen?

Het boek laat goed zien wat er allemaal mogelijk is met een slowcooker, van goulash tot appelmoes van curry tot orzoschotel. Bij de meeste recepten kun je kiezen of je de lage of de hoge stand van de slowcooker gebruikt en zo zelf bepalen wat je beter uitkomt qua timing. Het enige recept waar ik mijn twijfels bij heb is een recept met gedroogde zwart bonen. Ik heb zelf al eens eerder bonen proberen te garen in een slowcooker en die bleven onaangenaam en oneetbaar hard. Zelf ben ik sindsdien meer team snelkookpan als het op bonen koken aankomt.
Boekrecensie: Het vega slowcookerboek @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Het vega slowcookerboek @ Lauriekoek.nl

Geen kant-en-klare vleesvervangers

Het is dan wel een vegetarisch kookboek, maar het leunt niet op kant-en-klare vleesvervangers. Gelukkig maar, want ik weet dat veel mensen die niet zo lekker of aantrekkelijk vinden. Er wordt gebruik gemaakt van ingrediënten zoals seitan, tempeh, kaas, bonen, linzen of ei voor de nodige proteïne. Bij veel gerechten krijg je ook een goede portie groenten binnen. Soms zit er iets kant-en-klaars bij, zoals falafel, wat je uiteraard net als de meeste ingrediënten in iedere supermarkt kunt vinden.
Boekrecensie: Het vega slowcookerboek @ Lauriekoek.nl

Volgend slowcooker boek over toetjes?

Waar ik wel heel benieuwd naar ben is het karamelliseren van uien in de slowcooker. Dat heb ik nog niet geprobeerd en hier heb ik hoge verwachtingen van. Net als van de stoofperen, die mijn oma volgens mij altijd op een petroleumstel maakte. Slowcooking avant la lettre. Het vega slowcookerboek biedt heel veel ideeën voor de doordeweekse avondmaaltijd. Als ik een suggestie zou mogen doen, dan is dat het volgende slowcookerkookboek van Sabine Koning een toetjeskookboek mag zijn, want ook op dat gebied biedt het apparaat vele mogelijkheden.Boekrecensie: Het vega slowcookerboek @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Het vega slowcookerboek @ Lauriekoek.nl

Het vega slowcookerboek
Sabine Koning
Uitgeverij Becht
€22,99

Posted by on 24 september, 2024

2 Comments

  • Ilonka Casparie

    24 september, 2024

    Uien karamelliseren in de slowcooker (bv voor uiensoep) gaat heel prima. Uien erin, klont boter (wanden ook even insmeren) na een uurtje de gesmolten boter er goed doorroeren en dan genieten van heerlijke geuren. Stoofpeertjes doe ik ook meestal in de slowcooker

    • Laurie

      24 september, 2024

      Doe je dan al zout op de ui of juist niet? Zowel deze methode als de snelkookpan uien reduceertruc moet ik allebei nog proberen. Gelukkig komt het winterseizoen er weer aan dus nog kansen genoeg om alles te proberen.

LEAVE A COMMENT