Boekrecensie: The green kitchen quick + slow

Boekrecensie: The green kitchen Quick + Slow @ Lauriekoek.nlThe green kitchen quick + slow is het zesde kookboek van David Frankiel en Louise Vindahl. Hun kookboeken lopen zo ongeveer gelijk met mijn blogcarrière. In de negen jaar dat ik hier online schrijf heb ik al hun kookboeken gerecenseerd. Dit nieuwe kookboek draait het om snelle die recepten die weinig tijd kosten voor doordeweekse dagen en langzame recepten die wat meer tijd vragen voor het weekend.

Team green kitchen

In de andere kookboeken van The Green kitchen stonden de kinderen van David en Louise centraal. Voor dit kookboek hebben ze meer voor hun eigen voorkeuren gekozen. Louise is met een studie verloskunde begonnen dus vooral David schreef aan dit kookboek, maar ook het team is ook uitgebreid met onder andere Sophie MacKinnon. Zij heeft geholpen bij het ontwikkelen van de recepten en de foto’s. Als ze niet voor de Green Kitchen werkt, werkt ze voor Jamie Oliver. En ook Nicola Moores een receptentester. Die test of de recepten ook in bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland te maken zijn.
Boekrecensie: The green kitchen Quick + Slow @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: The green kitchen Quick + Slow @ Lauriekoek.nl

Recepten

De recepten zijn ingedeeld in Voorraadkast, Ochtend, Quick, Slow, Mix and match en Zoet. In het voorraadkasthoofdstuk vind je recepten voor specerijenmengsels, bouillon, zuurkool en sauzen. Slow gaat over recepten waar je een hele dag mee bezig kunt zijn en die je samen met vrienden kunt eten. Mix & match zijn gerechten die je ergens mee naar toe kunt nemen. Als hapje op een feestje, of meerdere als een diner. Zoet spreekt voor zich, dat zijn de desserts.Boekrecensie: The green kitchen Quick + Slow @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: The green kitchen Quick + Slow @ Lauriekoek.nl

Quick + Slow

De recepten uit het hoofdstuk Quick zijn die van gerechten voor de doordeweekse dag. De nu al befaamde Zweedse ovenpannenkoek, een hartige pannenkoek met groenten en kaas, of juist met zoet, maar ook pasta, salade, of juist een samenstelgerecht zoals bloemkoolpita met kikkererwten en tahin. De Slow opties zijn recepten zoals quiche met pompoen ui en bloemkool, quinoaburgers met kimchi, pompoen-paddenstoelramen met zoete walnootmiso, dumplings met tofu, kimchi en gember. Dit zijn gerechten die je misschien niet op een doordeweekse dag maakt, omdat ze meer tijd kosten.
Boekrecensie: The green kitchen Quick + Slow @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: The green kitchen Quick + Slow @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: The green kitchen Quick + Slow @ Lauriekoek.nl

Clean eating

De afgelopen 10 jaar begon de clean eating trend. Superfoods waren het helemaal, met als resultaat rare recepten die wel “bomvol” voedingsstoffen zaten. Nou was The Green kitchen zeker niet de worst offender, maar het was wel een terugkerende factor in de kookboeken. Nu heb ik het idee dat de superfoods steeds meer naar de achtergrond verdwijnen. Sommige superfoods als chiazaad en geelwortel zijn niet per se meer zo bekend, maar onderdeel geworden van het algemene repertoire en The green kitchen bakt nog steeds in kokosolie. Vaak vervang ik het voor olijf, als ik dat niet heb. Dat gaat ook prima.

Yoghurt

Een ander ding dat me opviel aan de recepten in The green kitchen quick + slow is de hoevelheid aan yoghurt dat door het boek heen wordt gebruikt. Als ik goed geteld heb zijn er van de 100 recepten 30 met yoghurt. Dat mag natuurlijk ook plantaardige yoghurt zijn natuurlijk. Als je van yoghurt houdt, zit je bij dit kookboek dus goed. Soms vliegen de recepten ook een beetje uit de bocht. De “tonijnsalade” ik zou het opeten maar ik weet zeker dat als ik het aan andere mensen zou presenteren, die mensen mij een enorme hippie zouden vinden.Boekrecensie: The green kitchen Quick + Slow @ Lauriekoek.nl

10 jaar

De tijd vliegt voorbij ik ben echt stomverbaasd dat ik al bijna 10 jaar blog. Al die tijd zijn de boeken van The Green kitchen goed gezelschap en dat is bij Quick + Slow niet anders. Ik ben heel benieuwd waar hun kookboeken in de toekomst over gaan. Nu hun kinderen steeds groter worden en Louise een heel nieuw pad is ingeslagen. Een ding is zeker ik ben hier om het te volgen en er over te bloggen.
Boekrecensie: The green kitchen Quick + Slow @ Lauriekoek.nl

The green kitchen quick + slow
David Frankiel & Louise Vindahl
Uitgeverij Becht
€25,99

Posted by on 3 oktober, 2022

LEAVE A COMMENT