Boekrecensie: Het slowcookerboek

Boekrecensie: Het slowcookerboek @ Lauriekoek.nlAls er een boek was wat ik verwacht op basis van de populariteit van bepaalde cookgadgets, dan is het wel een slowcookerboek. Desondanks duurde het best even voordat er iets in beweging kwam, maar nu is er een van de hand van Sabine Koning van het kookblog Oh My Foodness

Niets mis met de slowcooker

Ik kan me natuurlijk vergissen, maar ik heb het idee dat er door “serieuze” foodschrijvers altijd een beetje op werd neergekeken. Al denk ik dat de stijgende prijzen bij sommigen wel de ogen heeft geopend voor bepaalde gadgets. Ik moet altijd wel grijnzen als ik mensen die eerst ergens hun neus voor ophaalde, die dingen ineens zien omarmen. Maar hee, zoals Loesje al zei vrijheid van meningsverandering is ook belangrijk. Sabine heeft de slowcooker trouwens altijd al omarmd.

Wat is slow cooken en wat is een slowcooker?

Mocht je nu denken een slowcooker hoe zat dat ook alweer? Slow cooking is eigenlijk een bereidingswijze waarbij je dingen heel langzaam gaart. Dat kan in theorie ook in een gewone pan op een fornuis. Een slowcooker is een apparaat een pan met een stekker en twee standen, die is heel geschikt voor slowcooking. Er zijn ook nog  multicookers, hiermee heb je een snelkookpan, maar er zit ook een slowcooker stand op. Ook in deze pannen kun je slowcooken. Er is ook nog zoiets als slowfood, maar dat heeft te maken met traditionele en lokale manieren van voedselproductie en niets met de slowcooker van doen.
Boekrecensie: Het slowcookerboek @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Het slowcookerboek @ Lauriekoek.nl

Leren slow cooken met Het slowcookerboek

Voor dit slowcookerboek heb je dus een slowcooker nodig om de recepten te kunnen maken. Sterker nog als je begint met het koken in zo’n apparaat, is het wel fijn om goede recepten bij de hand te hebben. Zo leer je goed wat je er allemaal mee kan. Voorin Het slowcookerboek legt Sabine Koning ook het een en ander uit over wat er kan. Zo moet je vaak als je recepten wil aanpassen voor het slowcooken veel minder vocht gebruiken en de ingrediënten in een bepaalde volgorde in de pan doen. Je kunt kiezen voor de high of low stand, dit bepaalt hoe lang je gerecht onderweg is.
Boekrecensie: Het slowcookerboek @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Het slowcookerboek @ Lauriekoek.nl

Vlees, vis én vega

Na de nuttige informatie volgen 80 recepten. Onderverdeeld in de hoofdstukken stoofschotels, curry’s en soepen, rijst, pasta en noedels, vlees en vis, vegetarisch en AGV. Het is een pietsie verwarrend dat er in de hoofdstukken die niet als vegetarisch zijn aangemerkt ook vega opties staan. Soms wordt de pagina twee keer genoemd, omdat er ook een variatie bij is op dezelfde pagina. Bij sommige recepten staat nog een tip om het gerecht in kwestie vegetarisch te maken. Ik gok dat de verhouding ongeveer 50/50 is, maar ik heb het gevoel dat de vleesrecepten wel in de meerderheid zijn.
Boekrecensie: Het slowcookerboek @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Het slowcookerboek @ Lauriekoek.nl

Avondmaaltijden die prima geschikt zijn voor doordeweeks

Qua recepten zijn dit echt recepten voor avondmaaltijden en geschikt voor een doordeweekse dag, waarop het prettig is om met weinig inspanning toch een maaltijd op tafel te zetten. Bij ieder recept staat ook een foto, grappig genoeg zijn sommige foto’s in een pan genomen. Wat dat betreft is een slowcooker misschien ook niet het meest fotogenieke apparaat en je eet ook met je ogen natuurlijk. Er staan veel klassiekers in zoals chili sin carne, hachee en gehaktbrood, maar ook een zoete optie bij in de vorm van chocolade-pindkaascake. Zelf had ik wat meer dessertopties ook leuk gevonden. Ik heb ooit in de slowcooker een heel lekkere pompoencheesecake gemaakt. Dus ook zoet bereid worden in de slowcooker.
Boekrecensie: Het slowcookerboek @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Het slowcookerboek @ Lauriekoek.nl

Gebruik die slowcooker!

De slowcooker kan echt een uitkomst zijn voor drukke dagen. Ik denk dat de grootste uitdaging is om hem te leren gebruiken, zodat hij niet ongebruikt in een keukenkastje beland, want dat is zo zonde. Een goed kookboek kan dan uitkomst bieden en ik denk dat Het slowcookerboek voor veel mensen een goede handleiding kan zijn bij het koken met een slowcooker. Al denk ik ook de er voor gevorderde slowcookers leuke recepten bij zijn. Als vegetariër vind ik het leuk dat het niet alleen vlees en vis is, maar dat er ook vega slowcookopties in staan zijn, want ook dat kan natuurlijk prima.
Boekrecensie: Het slowcookerboek @ Lauriekoek.nl

Slowcooker-boek
Sabine Koning
Uitgeverij Becht
€21,99

 

Posted by on 7 november, 2023

LEAVE A COMMENT