Silpat bakmat
In mijn voortdurende queeste om minder weg te hoeven gooien heb ik een nieuwe aanschaf gedaan: een Silpat bakmat. Het idee is dat ik minder vaak een papiertje op mijn ovenplaat hoef te leggen als ik bijvoorbeeld muesli maak of koekjes bak. De bakmat is herbruikbaar dus dat scheelt weer velletjes die ik in de afvalbak moet gooien. Omdat ik weet dat er meer mensen zijn die zich afvragen of het zin heeft om een bakmat te kopen, hierbij een blogpost over mijn ervaringen.
Bakpapier en anti-aanbak
Ik denk dat de blogpost over bakpapier tot nu toe de meest heftige reacties losmaakte, net als mijn blogpost over anti-aanbakpannen. Ook als het een pan of bakpapier is zonder teflon, pfte of pfoa, mensen moeten hun gevoelens hierover kwijt. Voor de blogpost over bakpapier heb ik alle fabrikanten die bakpapier produceerden gebeld en vrijwel alle fabrikanten die reageerden vertelden dat hun bakpapier gecoat is met siliconen. Op zich een voor de hand liggend materiaal, ik heb food huggers en Stasher bags van siliconen en daar plakt nooit iets aan vast.
Silpat bakmat
Deze kennis gaf me dus een zetje om op zoek te gaan naar een bakmat. Ik heb voor een Silpat bakmat gekozen, dit merk wordt vaak gebruikt door mensen die in de patisserie werken. Dat soort mensen vertrouw ik in hun oordeel, omdat ze dag in dag uit aan het bakken zijn. Het merk bestaat al een tijdje en wat ik ook altijd een goed teken vind, het wordt bij verschillende kookwinkels verkocht. Er zijn ook websites die merkloze bakmatten verkopen en daarbij bijvoorbeeld niet vermelden waar de mat van gemaakt is. Dat vind ik nooit een goed teken.
Niet alles is siliconen
Als je zelf op zoek gaat naar herbruikbaar bakpapier of een bakmat weet dan dat er ook nog steeds herbruikbaar bakpapier van teflon wordt verkocht. Soms onder de naam bake-o-glide, soms merkloos. Als dit niet is wat je wil, vraag dan na waar het van gemaakt is. Een goede fabrikant schroomt sowieso niet om je te vertellen waar iets van gemaakt is. Als iemand het niet weet, of niet wil vertellen, is dit mijns inziens niet te vertrouwen. Volgens mij is het ook een dropship items, nou is er niet per se iets mis met spul uit China, of met dropshippen. Alleen houdt niet iedereen zich aan de wet, wat inhoudt dat ze soms onveilig spullen verkopen. Silpat wordt trouwens gemaakt in Frankrijk.
Siliconen met fibre glass
Mijn Silpat bakmat is gemaakt van fibre glass gecoat met siliconen. Het fibre glass is als het ware een soort structuur met mini gaatjes waardoor de hete lucht goed kan circuleren en alles mooi egaal bruin kan bakken. De siliconenlaag is uiteraard food grade siliconen. Je kunt ze in ieder type oven gebruiken en ze mogen in de magnetron en de vriezer. Ze zijn geschikt voor temperaturen van -40 tot 260 graden. Je kunt een mat gebruiken op allerlei ondergronden zoals glas of metaal.
Niet in vetten
Silpat zelf zegt ook dat je de mat juist niet moet in vetten, dat is wel even wennen. Soms vette ik zelfs bakpapier in, want ja better safe than sorry. Je kunt er zoet en hartig mee bakken en er zijn ook matten waarop bijvoorbeeld rondjes zijn geprint. Voor als je koekjes of macarons van precies dezelfde grootte wil maken. Er zijn ook verschillende maten matten. Een mat gaat 3000 keer mee. Ik bak best veel maar zelf ik moet wel mijn best doen om aan 3000 keer te komen. Ik ga er dus vanuit dat ik met mijn matje wel een tijdje vooruit kan.
Wat niet kan met siliconen
Voor siliconen geldt een aantal basisregels die voor een siliconen bakmat dus ook gelden. Je kunt er niet op snijden of metalen voorwerpen op gebruiken omdat dit de mat beschadigt. Je kunt hem ook niet dichtvouwen zoals een vel papier of op maat knippen. Als je de mat beschadigd hebt, of de mat beschadigd is omdat hij aan het einde van zijn levensduur is is het advies de mat weg te gooien. Dat lijkt mij logisch, wie wil er nou stukjes bakmat in z’n baksel?
Schoonmaken Silpat bakmat
Na gebruik kun je de mat afspoelen met water. Silpat zelf zegt dat je hier voor een spons moet gebruiken. Als je water en zeep wil gebruiken moet dat een ph neutrale zeep zijn. Om de mat helemaal goed droog te krijgen is het advies om hem op 100 graden een paar minuutjes te laten drogen. Even in de afkoelende oven stoppen dus. De mat voelt altijd wat olieachtig aan, een beetje als een ouderwetse plakkerige regenjas. Dat is normaal.
Bakmat opbergen
Er kunnen naarmate je de Silpat bakmat langer gebruikt wat verkleurde vlekken in de mat komen. Het is misschien niet zo mooi maar ze beïnvloeden de werking van de mat niet. Als je hele sterke smaken gebruikt kan het zijn dat de mat hier naar blijft ruiken. Het advies is om de mat niet in de lade onder je oven te bewaren omdat dit de levensduur negatief beïnvloedt. Je kunt hem opgerold op plat bewaren. Hij neemt niet meer ruimte in dat een verpakking bakpapier.
Echt geen bakpapier meer?
Is een Silpat bakmat het antwoord op al mijn bakpapier dromen? Ja en nee. Voor de dingen waar ik gewoon een vel recht toe recht aan bakpapier nodig heb wel. Alleen wil ik soms een vorm helemaal bekleden en dan wordt het lastig. Dat gaat niet met een mat, al heeft Silpat wel ronde caketin liners, maar ik weet niet of ik vaak genoeg bak om zo’n aanschaf te rechtvaardigen. Soms verpak ik ook iets in bakpapier om het aan iemand mee te geven, of om een cartouche voor een pan van te knippen. Het vermindert mijn bakpapier gebruik en afval dus wel maar brengt het niet terug naar 0.
Je kunt Silpan bakmatten krijgen bij de betere (online)kookwinkel.
Laatste reacties