Recept: Pumpkin spice & pecan cookie uit Cookies & Crumbs
Pumkinspice cookies uit het kookboek Cookies & Crumbs vandaag op Lauriekoek! Het schijnt dat de gewildheid van de pumpkin spice latte hem erin zit dat hij, maar tijdelijk verkrijgbaar is bij de welbekende koffieketen. Deze pompoenkruidenkoeken (in het Nederlands bekt het minder lekker he?) zijn altijd verkrijgbaar. Je moet ze alleen wel even zelf bakken. Wil je liever geen knoflook in de pumkinspice? Bekijk dan dit recept voor pompoenkruiden wat ik eerder schreef. Zelf ben ik altijd voorzichtig met het toevoegen van nootmuskaat, als dat gaat overheersen verpest dat je koekjes.
Hoewel de naam anders doet vermoeden, zit er geen pompoen in pumpkin spice. Het is een kruidenmix die in de VS wordt gebruikt voor het maken van pumpkin pie. De kruidenmix is inmiddels wijdverspreid en wordt onder andere gebruikt om mee te bakken, in de koffie (denk aan een pumpkin spice latte) en in toetjes. Het is een kerstachtig mengsel met een hoop kaneel, piment, gember en nootmuskaat. Je kunt een pumpkin spice mix gebruiken of je eigen mengsel maken volgens het recept hieronder. Dit is een perfecte cookie voor de herfst wanneer de bladeren roodoranje beginnen te worden en je behoefte hebt aan een koekje dat een beetje troost en warmte biedt.

Pumpkin spice & pecan cookie uit Cookies & Crumbs
Recept voor 12 cookies
Ingrediënten cookies
- 160 gram gesmolten boter (laat na het maken 20-30 minuten afkoelen)
- 120 gram lichte muscovadosuiker (oerzoet)
- 70 gram kristalsuiker of witte basterdsuiker
- 3 eetlepel ahornsiroop
- 1 ei
- 220 gram meel
- 1 gram (⅓ theelepel) bakpoeder
- 3 gram (1 theelepel) bakingsoda
- 1½ theelepel pumpkin spice*
- 2 gram (⅔ theelepel) zout
- 150 gram pecannoten, geroosterd, grof gehakt
Ingrediënten suikertopping
- 1-2 theelepels pumpkin spice*
- 40 gram kristalsuiker
*Pumkin spice
- 10 g (1½ el) kaneel
- 3 g (1 el) gemberpoeder
- 2 g (2/3 tl) nootmuskaat
- 2 g (2/3 tl) knoflookpoeder
- 1 g (1/4 tl) piment
- 1/8 tl zwarte peper
Wat moet je doen?
Meng alle kruiden voor de pumpkin spice in een kommetje en zet opzij.
Meng boter, muscovadosuiker, kristalsuiker en siroop 30 seconden in een kom met een garde. Voeg het ei toe en meng tot een glad beslag.
Meng meel, bakpoeder, bakingsoda, pumpkin spice en zout in een aparte kom. Spatel eerst de helft van de droge ingrediënten door het boterbeslag en daarna de rest, tot het goed gemengd is. Schraap tussendoor de bodem schoon.
Spatel als laatste de pecannoten door het beslag tot ze gelijkmatig zijn verdeeld.
Bedek de kom met een deksel of plasticfolie en zet 1 uur in de koelkast. Haal uit de koelkast en schep balletjes van 62 gram met een ijsschep, of neem circa 2 eetlepels deeg en vorm tot ongeveer 12 cookies. Meng de suikertopping en rol de koekjes er met één kant doorheen.
Voor een duidelijkere smaak en grotere cookies leg je de balletjes in een bakje met een deksel of op een dienblad dat je afdekt met plasticfolie. Laat minstens 3 uur in de koelkast afkoelen, maar het liefst tot de volgende dag.
Verwarm de oven voor tot 160 °C (hetelucht), of 180 °C (boven- en onder-warmte).
Leg de balletjes met circa 5 centimetertussenruimte op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak 11-12 minuten midden in de oven. De koekjes zijn als het goed is wat uitgelopen en gerezen en beginnen vast van vorm te worden. De buitenkant is licht vochtig.
Haal de bakplaat met cookies uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Verplaats de koekjes dan naar een rooster en laat nog eens 10-15 minuten rusten.








Laatste reacties