Recept: Matcha cookie met amandel & witte chocolade uit Cookies & Crumbs

Recept: Matcha cookie met amandel & witte chocolade uit Cookies & Crumbs @ Lauriekoek.nlIk mag drie recepten uit het kookboek Cookies & Crumbs van Kaja Hengstenberg met jullie delen! Drie koekrecepten dus om precies te zijn, voor van die  grote royale koeken zoals je die in een koffie café tegen zou kunnen komen. We beginnen met deze groene koeken met het nu mega populaire matcha en witte chocolade. Een hele goede combinatie.

Deze koekjes waren een van de eerste op het menu van Krümel. Ik had een duidelijk beeld voor ogen van een matchacookie met witte chocolade, omdat het bittere van de matcha zo goed samengaat met het zoete en romige van witte chocolade. Voor wat extra textuur en zout heb ik ook grote stukken geroosterde en gezouten amandel toegevoegd. Drink er een grote kop matcha latte bij – de perfecte combinatie, neem dat maar van mij aan!

Recept: Matcha cookie met amandel & witte chocolade uit Cookies & Crumbs @ Lauriekoek.nl

Matcha cookie met amandel & witte chocolade uit het kookboek Cookies & Crumbs

recept voor 15 cookies

Ingredienten
  • 90 gram boter uit de koelkast, in stukjes
  • 135 gram lichte muscovadosuiker (oerzoet)
  • 90 gram kristalsuiker of witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 320 gram meel
  • 15 gram maizena
  • 10-15 gram matchapoeder, de beste die je kunt vinden
  • 5 gram (1 ⅔ theelepel) bakpoeder
  • 2 gran (⅔ theelepel) zout
  • 90 gram witte chocolade, grof gehakt
  • 135 gram + 50 gram gezouten amandelen, grof gehakt
Wat moet je doen?

Doe de boter in een kom of een staande mixer met platte menghaak. Mix 15 seconden op gemiddelde snelheid, tot de boter uit elkaar begint te vallen. Voeg beide suikers toe en mix circa 30 seconden, tot alles grof gemengd is. Schraap de boter weg langs de randen.Voeg de eieren toe en mix 20 seconden, tot ze mooi gelijk verdeeld zijn. Mix niet te lang, het geeft niet als het ei niet helemaal door de rest van het beslag is geklopt.

Meng meel, maizena, matchapoeder, bakpoeder en zout in een aparte kom.

Voeg de helft van de droge ingrediënten toe aan het botermengsel, mix maximaal 10-14 seconden, voeg de rest toe en herhaal. Schraap de bodem tussendoor schoon.

Voeg als laatste de chocolade en 135 gram gehakte amandelen toe en mix op lage snelheid tot de chocolade grof gemengd is met de rest van het deeg. Maak balletjes van 75 gram– 1 volle ijsschep of circa 3 eetlepels – tot je ongeveer 15 cookies hebt. Strooi 50 gram gehakte amandelen over het deeg en druk lichtjes in de balletjes zodat ze blijven zitten (of rol de balletjes tussen je handen zodat de amandelen in het deeg belanden). Stop de balletjes in een plastic bakje met deksel of leg op een dienblad dat je afdekt met plasticfolie.

Laat minstens 3 uur rusten in de koelkast, maar het liefst tot de volgende dag. Verwarm de oven voor tot 190 °C (hetelucht), of 210 °C (boven- en onder-warmte). Leg de balletjes met circa 5 centimeter tussenruimte op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak 9-10 minuten midden in de oven. Gebruik één bakplaat per keer als je geen heteluchtoven hebt. De koekjes zijn als het goed is wat uitgelopen en gerezen en beginnen vast van vorm te worden. De buitenkant is licht vochtig en zonder barsten.

Haal de bakplaat met koekjes uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Leg de koekjes dan op een rooster en laat nog minstens 10-15 minuten rusten.

Recept: Matcha cookie met amandel & witte chocolade uit Cookies & Crumbs @ Lauriekoek.nl

Posted by on 2 november, 2025

LEAVE A COMMENT