Boekrecensie: Vegan in een pan
Vegan in een pan is een boek met veganistisch gerechten die je in een pan, op een bakplaat of in een schaal kunt maken. Dat scheelt afwas, roeren en is vaak een kwestie van alles er in gooien en er niet meer naar omkijken. Ideaal voor als je na een lange dag niet te lang wil nadenken bij het koken. Het is niet voor niets dat dit net als koken met een beperkt aantal ingrediënten een principe wat vaak terugkomt in kookboeken.
Bakplak versus minder ingrediënten
Het is dan ook niet voor niets dat het eerste kookboek van Ben Pook en Roxy Pope Vegan in 5 was. Ze weten waar mensen behoefte aan hebben en spelen daar goed op in. In dit kookboek worden dus meer dan 5 ingrediënten gebruikt. Daarom is het in mijn ogen ook een leuker kookboek. Ik begrijp hoe leuk het is om binnen een bepaald aantal regels een goed recept te ontwikkelen. Toch heb ik persoonlijk liever een bakplaat gerecht dan een gerecht met 5 ingrediënten waarbij het gevoel heb dat het heel basic is.
Niet alleen bakplaat ook pan en schaal
Niet dat de ingrediëntenlijst in Vegan in een pan ineens enorm zijn. Dat valt eigenlijk wel mee maar je moet wel iets meer tijd en moeite hebben dan bij hun andere kookboek. Het boek bestaat ook in tegenstelling tot bijvoorbeeld de bakplaatserie van Rukmini Iyer uit recepten voor in een pan, een plaat of schaal. Er zitten dus recepten bij waar je alles in de oven schuift en de boel kunt negeren (tot je weer iets moet toevoegen). Bij de recepten die in een pan kunnen moet je er natuurlijk wel iets meer bij blijven. Het is niet alleen koken in een pan, zoals de titel misschien doet vermoeden.
So vegan
Ben Pook en Roxy Popen hebben een blog wat So Vegan heet. Ik kan niet helemaal beoordelen of recepten al eerder gepubliceerd zijn. Ik deed een steekproef en ik kon sommige gerechten inderdaad terug vinden maar niet allemaal. Als je echt een diehard fan bent van het tweetal je eerst even zelf naar de boekhandel moet om het boek door te bladeren. Nou is het nooit zo dat auteurs alle recepten uit hun kookboek ook online delen maar toch. Fans kijken toch anders.
Aloo gobi is mijn favoriet
De recepten die in Vegan in een pan staan vind ik erg leuk. Zelf maakte ik als eerste de aloo gobi van de bakplaat en ik denk dat ik die in de toekomst zeker nog vaker ga maken. Erg lekker en ja natuurlijk je moet meer doen dan wanneer je takeaway bestelt, maar ik heb hem op een doordeweekse avond gemaakt. Ik vond het de inspanning zeker waard.
Bekend en origineel
Er staan een aantal bekende vegan recepten in zoals dahl, caponata, fajita’s maar er staan ook veel originele dingen in. Zoals een Caribisch feestmaal met jerkmarinade, een paddenstoelenpastei met bier, miso en paddenstoelen afgetopt met filo. Luie lasagne, hele gekruide bloemkool pittige courgette-chipotlekoekjes. Er wordt hier en daar gebruik gemaakt van nepkaas of een vleesvervanger, maar gelukkig worden er ook veel ideeën gegeven met tofu, bonen en paddenstoelen. Ook allemaal prima vegan bronnen van eiwit.
Ik heb het idee dat So vegan nog wel eens de kant van Bosh op zou kunnen gaan. Die gaan ook als een trein en brengen het ene na het andere vegan kookboek uit. Net als Bosh hebben ze ook een trouwe fanbase. Hun vegan eenpans- of bakplaatkookboek is zeer geslaagd. Er zijn nog niet zo heel veel compleet vegan boeken gestoeld op dit principe dus het is goed dat er nu een fijne is.
Vegan in een pan
Roxy Pope en Ben Pook
Uitgeverij Spectrum
€20,99
Hermien - KouweKleren
3 november, 2021Het ziet er heel aantrekkelijk uit! Ik ben zelf (op dit moment) nog geen fan van vegan kaas, dus gelukkig staan er ook veel andere opties in. Ik heb nu wel erg veel zin in kaneelbroodjes zeg.
Laurie
3 november, 2021Je bent niet de enige. Ik ben ook geen fan van vegan kaas. Er zijn naar het schijnt allemaal ontwikkelingen aan de gang maar daar merk ik in het huidige aanbod nog niet veel van.
Ik wil best kaneelbroodjes bakken maar ik kan je ze vooralsnog niet door de computer naar je toe sturen. 😉