Boekrecensie: Vegan summer

Boekrecensie: Vegan Summer @ Lauriekoek.nlDe zomer is nabij in Vegan summer, maar ook in het echt. Een beetje zon op mijn bol en ik geloof er weer in, sterker nog dan krijg ik zin om in de tuin te gaan koken. Dat komt goed uit want in vegan summer staan allerlei plantaardige gerechten voor op de barbecue.

Veganistisch barbecueën

Volgens mij heb ik het op Lauriekoek al een paar keer gezegd. Ik heb het idee dat het vegetarisch en veganistisch barbecueën echt is aangeslagen. Het heeft even geduurd, ik heb zelf dan ook genoeg treurige barbecues meegemaakt als vega. Nu vleesloos eten meer ingeburgerd is geraakt kan de barbecue gewoon niet worden overgeslagen. Er zijn nu ook steeds meer kookboeken om ideeën uit op te doen. Op de volgende barbecue waar ik te gast ben verwacht ik dan ook vleesloze hoogstandjes.

Milou van der Will kun je kennen van haar blog The Green Chopstick en van haar kookboek Vegan East. Volgens haar voorwoord is ze niet de allerbeste barbecueër, maar via haar tante weet ze er wat van. Ze houdt een kort pleidooi voor goede houtskool, iets wat ik van harte onderschrijf. Koop goed spul. Ook gedragen vleesvervangers zich anders dan vlees, daarom is indirecte hitte belangrijk.

De basis

Het boek begint met de basis, brioche broodjes voor burgers. Brood met vegankaas wat je kan opeten terwijl je wacht tot wat op de barbecue ligt klaar is, zelf gemaakte sauzen, waaronder pindasaus, Koreaanse ketchup en natuurlijk kruidenboter. Voor op de barbecue zijn er burgers zoals Koreaanse tempehburgers (zie foto) en kimchidogs. Sateh, van appelstukjes met een misodipsaus tot sateh met stukjes nepkip tot een stuk ananas. Sommige recepten leunen op kant-en-klare burgers en vegan hotdogs uit de supermarkt, andere maak je compleet zelf.

Boekrecensie: Vegan Summer @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Vegan Summer @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Vegan Summer @ Lauriekoek.nl

Vergeet de salades niet

Natuurlijk worden de salades niet vergeten. Persoonlijk zie ik de barbecue nooit als het complete middelpunt. Je moet er nog wat bij doen om er een hele maaltijd van te maken. In Vegan summer vind je salade met aardbeien en muntvinaigrette, een doe het zelf gado gado, rodekoolsalade met sojadressing, Japanse watermeloensalade. Ook zonder barbecue zou ik deze op een zomerse dag graag maken en op eten.Boekrecensie: Vegan Summer @ Lauriekoek.nl

Er is nog een toegift in de vorm van een geroosterde hele bloemkool, gevulde naan en gepofte zoete aardappel met kimchi. Gepofte zoete aardappel van de barbecue is inderdaad superlekker. De naan is volgens mij een variatie op de naan uit het Vegan East boek, in plaats van een gewone naan vul je hem nu met vegetarisch gehakt, een uitstekend idee. Als je eenmaal zelf naan hebt gemaakt, wil je alleen geen naan uit de supermarkt meer, is mijn ervaring.

Boekrecensie: Vegan Summer @ Lauriekoek.nl

Nagerechten

In Vgan summer staan natuurlijk ook enkele nagerechten, zoals mangocrumble met kokosroom, een shopstopper in de vorm van een bounty vienetta-oreo-ijstaart en crème brûlée met ananas. Er staan ook twee cocktails in, de gin tonic met grapefruit en die was uitstekend, simpel maar lekker. Ik dronk hem op een koude avond bij de ondergaande zon, het was awesome. De andere cocktail is zonder alcohol.  Voor als je nog moet rijden.Boekrecensie: Vegan Summer @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Vegan Summer @ Lauriekoek.nl

Vegan summer is een uitstekend zomer kookboek. Voor als je de barbecue aansteekt, of een lekkere salade wil maken. Het kan allemaal. Haal die kolen maar alvast in huis het wordt een heerlijke zomer.Boekrecensie: Vegan Summer @ Lauriekoek.nl

Vegan summer
Milou van der Will
Uitgeverij Good Cook
€14,95

Posted by on 20 juni, 2021

LEAVE A COMMENT