Duurzaamheidsboeken

Duurzaamheidsboeken

Misschien wil je wel eens een boek over duurzaamheid willen lezen maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen. Hieronder een lijst met mijn favoriete en (volgens mij) interessante boeken. Mocht je nog een titel missen in de deze lijst (en er zullen zeker een hoop interessante titels ontbreken), laat die dan gerust achter bij de comments!

 

Skinny Bitch – Rory Freedman and Kim Barnouin

Dit is niet het standaard dieetboek, sterker nog, eigenlijk helemaal geen dieetboek. Het bevat geen recepten, wel veel informatie. Sta eens echt stil bij wat je eet en waarom. Het kookboek van de zelfde schrijvers “Skinny Bitch in the Kitch” stelt erg teleur, maar dit is een leuk boek, mits je tegen wat grof taalgebruik kan en hier en daar een confronterende passage.

 

Darwin, Dier en Recht – Paul Cliteur

Dit is een meer filosofisch boek over de verschillende manieren van denken omtrent Darwin en waarom we volgens hem juist omdat we dichter bij dieren staan dan we misschien willen toegeven en daarom ook meer compassie met dieren moeten opbrengen.

 


Dieren Eten – Jonathan Saffran Foer.

In dit boek probeert Foer de vraag te beantwoorden of hij zijn zoontje vlees wil laten eten of niet. Daarom besluit hij precies uit te zoeken hoe dieren leven die voor voedsel worden groot gebracht. Een eerlijk en persoonlijk boek.

 

The China Study – Dr. T. Colin Campbell

een goed leesbaar boek over een ingewikkeld onderwerp: The China Study. Wat is er zo gezond aan het Chinese dieet? Wat kunnen we van ze leren? Hoe zit het met het westerse dieet?  Al die vragen en meer komen in dit boek aan bod. Een ding is zeker: na het lezen van dit boek zie je melk als een stuk minder vanzelfsprekend.

 

Dierenbevrijding –  Peter Singer

Het boek wat aan de wieg stond van de dierenrechtenbeweging.  Volgens Singer is de vraag niet of dieren op mensen lijken, maar of ze kunnen lijden. Peter Singer bespreekt alle manieren waarop dieren worden gebruikt en in hoeverre noodzakelijk is. Dit boek laat je diep nadenken over dingen waar je misschien nog nooit over hebt nagedacht. Zelf als je misschien wel als je denkt “maar ik heb helemaal niets met dieren”. Als je maar één boek van deze lijst wil lezen, lees dan dìt boek!

.


Vegan for Life: Everything You Need to Know to Be Healthy and Fit on a Plant-Based Diet – Jack Norris en Virginia Messina

Wil je minder dierlijke ingrediënten eten en ben je bang dat je gezondheid er op achteruit gaat? Dit no-nonsenseboek vertelt je alles wat je moet weten om gezond als (parttime-) vegetariër of veganist door het leven te gaan.

 


Het Dierloze Gerecht Dirk – Jan Verdonk

Dit boek gaat over een gedeelte van de geschiedenis van het vegetarisme in Nederland. Het is leuk om te lezen hoe het ooit begon met het vegetarisme (en idealisme) en hoe men daar in die tijd over dacht.

 

.

Democratie voor Dieren – Erno Eskens

Kunnen we dieren rechten toe kennen en zo ja hoe dan? Moet je dieren stemrecht geven? Goede vragen die Erno Eskens in dit boek behandelt en beantwoordt.

 

.

Do Fish Feel Pain? – Victoria Braithwaite

Er zijn heel veel mensen die vegetarisch eten èn toch ook vis. Vis zou volgens sommigen een vrij en zorgeloos leven hebben. Mensen die aan hengelsport doen beweren dat de vis niet van een haakje merkt, want een vis voelt geen pijn. Maar voelen vissen eigenlijk wel pijn? Volgens Victoria Braithwaite onderzoeker op dit gebied wel, in dit boek zet ze het ze helder uiteen waarom.

 

.
Fast Food Nation – Eric Slosser

Een boek over fastfoodketens,  waarin elk aspect van fastfood behandeld wordt: de reclame, de agressieve marketing naar kinderen toe, de schade aan de natuur, de behandeling van het personeel en hoe de dieren leven die in de producten eindigen. Verplichte kost voor iedereen die bij Mc Donalds eet en  interesse heeft haar werkwijze.

.

Praktisch Idealisme – Natasja van den Berg en Sophie Koers

Een van de beste boeken over idealisme is inmiddels al aan de 5e druk toe. Het boek is niet belerend, duidelijk en met veel informatie over bijvoorbeeld seizoensgroente en milieuvriendelijke stoffen. Van dit boek krijg je echt zin om je idealen na te leven.

.

Hip Groen – Machteld Stilting

Een boek vol met verhalen over mensen die bijvoorbeeld milieuvriendelijk wonen, een groen modemerk zijn begonnen of kok zijn in een duurzaam restaurant. Iedereen doet weer iets anders en went zijn of haar talenten aan om iets in de wereld te veranderen. Heel erg inspirerend.

 

.

No Logo – Naomi Klein

Hèt boek wat mij heeft aangezet tot het nadenken over de mensen die mijn kleren maken en hoe die behandeld worden. Vooral de passage over de mensen die Nike schoenen in elkaar naaiden, die te horen kregen hoeveel deze in de winkel opbrachten en in huilen uitbarsten, is mij altijd bij gebleven.

 

.
Een Pleidooi voor Echt Eten – Michael Pollan

Eet echt voedsel, eet vooral planten en eet niet te veel. We zouden minder eten moeten kopen en er meer voor moeten betalen. Daar worden we zelf beter van, maar ook het milieu, ons ecosysteem en onze samenleving. Door wereldwijd te kijken naar traditionele diëten kunnen we zelf een evenwichtig en gezond eetgedrag terugvinden.  “Eet niets wat je grootmoeder niet als voedsel zou herkennen”.

 

.

We Aaien Ze, We Haten Ze, We Eten Ze – Hal Harzog

“Onze houding tegenover dieren is ambigu en daar heb ik geen oplossing voor. We moeten erover discussiëren met elkaar en met dat doel heb ik dit boek geschreven.” Aldus Harzog in de Volkskrant. Een vlot lezend boek met veel leuke herkenbare anekdotes over dit onderwerp.

 

.
Ons Eten – Mac van Dinther

Als je je afvraagt hoe je voedsel, voordat het naar de supermarkt kwam, groeide, werd behandeld en verpakt, lees dan dit boek. Er is zoveel waar je niet bij stilstaat. Dit boek maakt het hele proces voorafgaand aan de supermarkt helder en de vormgeving is ook zeer de moeite waard.

 

.

Eat Love – Marije Vogelzang

Een groot inspiratie boek met alle projecten van fooddesigner Marije Vogelzang, die je met dingen confronteert waar je nog nooit over had nagedacht. Eten leent zich voor veel meer dan simpelweg te worden opgegeten, dit boek bewijst dat maar weer eens.

.

Het Dovemansorendieet – Maarten ’t Hart

Een boek, om gewoon eens lekker hardop om te kunnen lachen. Vooral het stukje over wat volgens hem goed brood is, is hilarisch. Je kan na dit boek te hebben gelezen nooit meer hard natuurwinkelbrood eten zonder een grijns op je gezicht.

 

.

De Hongerige Stad – Carolyn Steel

Een gedegen verhaal over onze relatie met voedsel,over hoe supermarkten kiezen wat we eten, hoe steeds meer mensen de eettafel de deur uit doen en hoe buurtsupermarkten het veld ruimen voor de grote spelers op de markt.

 

.
Talking Dress – Marieke Eyksloot

Een boek over waar kleding vandaan komt, hoe het wordtgemaakt en belangrijker: hoe we er mee omgaan. Het is een mooi pleidooi voor slow fashion, voor het dragen van kleding die je echt staat in plaats van klakkeloos met de mode meelopen. Inclusief mooie illustraties en prettige toon.

Posted by on 7 mei, 2013

1 Comment

  • Sascha

    2 januari, 2014

    Ik mis een van mijn favoriete boeken nog op bovenstaande lijst: Why we love fogs, eat pigs, and weat cows, an introduction to carnism’ van Melanie Joy. Verder leuke lijst en leuke blog.

LEAVE A COMMENT