Filmtips

Hieronder volgen wat filmtips van films die je moet zien, films die je laten nadenken, films die je kunnen inspireren en die je dingen leren die je nog niet wist. Dit is allicht niet ideaal ovor een luchtig avondje, maar misschien ook juist wel. Diepgang en luchtigheid kunnen best samen gaan, toch? Ik zal de komende tijd nog wat meer tips met jullie delen. Hieronder vind je alvast een eerste selectie, inclusief wat trailers van Youtube.

Taste the Waste

Het weggooien van voedsel is een groot probleem. Hoe groot? Deze film laat zien hoe het zit met de producten die over de houdbaarheidsdatum heen gaan en dat verspilling een groot probleem is. Er is genoeg voedsel, maar dat is nog geen reden om er achteloos mee om te gaan.

Rise of the Planet of the Apes

Dit is een film waar veel belangstelling voor was. Apen lijken veel op ons ,ook al willen we dat misschien niet toegeven. Bevat tevens uitstekende special effects.

China Blue

Hoe word je kleding gemaakt? Een onderwerp waar menigeen nooit bij stil heeft gestaan. Kleding is goedkoop, te goedkoop misschien. Een kijkje achter de schermen van een grote doorsnee spijkerbroeken fabriek. Voor extra informatie kun je ook het boek Talking Dress lezen.

The Yes Man Fix the World

Dit is deel twee van The Yes Man, die met ludieke acties de aandacht weten te vestigen op problemen in de wereld die aandacht verdienen, maar dit dikwijls niet krijgen. Hun enorme creativiteit en gevoel voor humor werken erg op de lachspieren. Het is ook inspirerend om te zien hoe weinig je nodig hebt om groot resultaat te boeken.

Silent Snow

Min of meer een vervolg op het boek Silent Spring waarin de aandacht werd gevestigd op de schadelijkheid van bestrijdingsmiddelen. Ook de Noord- en Zuidpool blijven niet onaangetast.

Food Inc. 

Een documentaire die laat zien hoe het gesteld is met ons huidige voedsel. Men gaat uit van de Amerikaanse situatie, maar de vragen blijven hetzelfde. Waar komt het vandaan? Is het veilig? De toon is soms luchtig, soms zwaar. Het is elk geval toegankelijk en geschikt voor veel soorten kijkers.

Frozen Planet

Natuurschoon rond de Noord- en Zuidpool is soms dat wat je nodig hebt na een drukke dag. Altijd de Engelse versie kijken voor de juiste voice-over natuurlijk.

I Am an Animal

Dit is een documentaire over een van de oprichters van Peta, Ingrid Newkirk. Een bepaald, niet onomstreden persoon, die zich vol overgave inzet voor dieren. Alle aandacht voor dieren is in haar ogen goede aandacht. Een strategie waar Peta vaak mee in het nieuws komt. Heel interessant om te zien wie zij is.

An Inconvenient Truth

An Inconvenient Truth is een klassieker en uiterst relevant. De polen mogen dan misschien niet zo snel smelten als deze film wil doen geloven, smelten doen ze wel degelijk volgens wetenschappers, met alle gevolgen van dien.

Vis Noch Vlees (VPRO thema-avond)
De befaamde thema avond die alle dilemma’s rond het eten van het vlees de revue laten passeren. Hierin ook de beroemde scene met de kantine van het media gebouw die vlees vrij is gemaakt en die vol staat met verontwaardigde mensen. De hele aflevering is nog via internet terug te kijken.

Posted by on 13 maart, 2013

LEAVE A COMMENT