Amsterdam

Wat zal ik eens zeggen over Amsterdam? Er is zoveel te doen, maar daar ga ik het niet over hebben. Ik belicht graag wat anderen aspecten. Zo kun je in Amsterdam ook prima terecht als vegetariër en zijn er zat leuke winkels met (al dan niet) duurzame spullen zijn er ook te vinden. Hieronder volgt een (beknopt) verslag van mijn weekend laatst in Amsterdam met tips voor eten en enkele interessante plekken uit De 9 Straatjes en omstreken.
Een van Amsterdams vele etalagekatten, genietend van de af en toe zichtbare lentezon.

De 9 Straatjes
Dit is een van de populairste winkelgebieden van Amsterdam, bestaande uit (hoe kan het ook anders) negen straatjes in het centrum van Amsterdam, compleet met idyllische grachttaferelen en toeristen. Het aanbod aan winkels is uniek en divers.

Ik kwam langs een van mijn favoriete bakkers: Bakkerij Paul Annee, een van de eerste biologische bakkers van Amsterdam. Hier hebben enorm veel soorten brood van verschillende soorten granen, desem en gist. Het wordt daar gebakken waar het ook verkocht wordt en ze kunnen je daardoor precies vertellen wat er in gaat. Laat je niet afschrikken door het ietswat hippie-achtige van de winkel, want dat hoort erbij. net als de Yin-yangbroodzakken.
 

In de etalage van Skins Cosmetic zag ik de producten van Estelle & Thild (een duurzaam cosmeticamerk) in de etalage staan. Ik vind het wel leuk al die aandacht voor duurzame en natuurlijk producten op cosmeticagebied. Helaas kan ik proefondervindelijk nog geen uitspraken doen over Estelle & Thild. Het is een luxe merk met een dito prijs.

Verder vind je er nog Annliz, een hele mooie winkel (of eigenlijk boutique, zoals ze zichzelf graag noemen’ met duurzame producten en kleding. Toen ik er was hing er een prachtige deken van recyclede spijkerbroeken voor het raam.

Hier nog een goede tip voor goede veganistische kookboeken: The American Book Center aan het Spui. Keus genoeg (al heeft de kookboekenwinkel van Duikelman ook een fraai assortiment).

Eten
Wij aten het afgelopen weekend onder andere raw bij Alchemist Garden. Het begon al goed met een jonge kokosnoot die speciaal voor mij open werd geslagen met een groot mes. De inhoud was heerlijk zoet.
 

Na een half uurtje wachten kregen we ons bord, met daarop een burgertje, diverse salades (waaronder eentje met een tarwegrasdressing) en lijnzaadcrackers en cashewmayonaise. De cashewmayonaise vond ik wat aan de muffe kant, maar de rest van het bord was heerlijk. Het personeel was ook heel vriendelijk. Omdat ik zo vol zat besloot ik het toetje (rauwe chocolade taart) mee naar huis te nemen. Deze taart was eveneens heerlijk, met kokos vet en raw nibs, woah! Ik blijft toch vooral een toetjes rawfoodliefhebber, geloof ik.

De dag erop besloten we om wat te eten bij Burgermeester. Hier kun je naast kun je naast vleesburgers ook vegaburgers krijgen, er staat er altijd wel een paar op de kaart. Ik viel met mijn neus in de boter want dit keer hadden ze een falafelburger. Ik nam er een maiskolf bij en Bionade natuurlijk.
Falafelburger op basis van tuinbonen met portabello, groene pepers en olijventapenade

Manchegoburger met peer-guavecompote

De laatste dag was falafeldag (ja, alweer falafel, ik ben nu eenmaal dol op falafel). Buiten Maoz om, zijn er nog tal van andere plaatsen waar je goed falafel kunt eten. Wij gingen langs bij Sonny (vlakbij de Albert Cuyp) Deze falafelbakker, maakt alles zelf, ook de patat, deze was wederom heerlijk, deze smaakte in tegenstelling tot die van Maoz echt huisgemaakt. Ik nam voor de falafel een saladbox en schepte daar flink veel van een lekker uitziende kikkererwtenmix en olijventapenade in. Maar de kikkererwten, oei oei oei, die waren heet! (evenals de tapende trouwens). Ik kan niet tegen te pittig eten en ik stond dus in brand. De rest was erg lekker, al proefde ik daar nog weinig van. Mocht je ooit nog langs Sonny, doe rustig aan met de kikkererwten. 😉 Gelukkig is IJscuypje er niet ver vandaan, om de brand te blussen.

Prima lenteweer, nog meer redenen voor ijs en voor kleine stadsnatuurtafereeltjes.

 

Enkele tips
De Stadskantine (Van Woustraat), is een snelle, hippe en stijlvol ingerichte plek, waar je voor precies €8,85 een hoofdmaaltijd kunt krijgen (vis, vlees of vegetarisch) Het vegetarische gerecht is vast niet altijd veganistisch, maar je kunt er wel naar vragen, het personeel is er vriendelijk. Een prima budget optie.

Op een aantal locaties in Amsterdam zit Le Pain Quotidien. Een bijzondere plek voor een uitgebreid ontbijt, brunch of lunch. Men werkt er met veel biologische producten en er zijn  altijd genoeg opties voor vegetariërs en veganisten te vinden zijn. Soep, broodjes, salade, dips, noem het maar op, allemaal versbereid.

Uiteraard kun je voor al je koffiebehoeften terecht bij de good old Coffee Company, waar ze in tegenstelling tot Starbucks geen 50 cent extra rekenen voor sojamelk (in plaats van gewone melk). Er is echter nog een adresje waar ze prima koffie verkopen: De Koffie Salon. Hier serveren ze sterkere koffie en het toeristen- en/of laptopgehalte is er stukken lager dan bij Coffee Company. Ook hier kun je natuurlijk gewoon sojamelk voor in de koffie krijgen.

 

Posted by on 18 april, 2013

1 Comment

  • Elske

    18 april, 2013

    Wat een leuke tips! Ik ga binnenkort ook met een vriendin naar A’dam en dan moeten we deze ideeen er ook maar ’s bij pakken 🙂
    Wij gaan meestal ook vooral op zoek naar leuke duurzame, vegan winkeltjes 😉

LEAVE A COMMENT