Yugen kombucha

Yugen Kombucha @ Lauriekoek.nlAfgelopen week ontdekte ik Yugen Kombucha op de Biobeurs in Zwolle. Als het kombucha aankomt, heb ik al flink wat verschillende merken geproefd en gerecenseerd. Als ik een merk tegenkom dat ik nog niet ken, dan kan ik dat eigenlijk niet weigeren. Yugen Kombucha had ik tot voor kort nog niet gehad, maar toen ik een proefglaasje van De appel-mint kombucha kreeg was ik gelijk overtuigd. Lekker!

Echte Kombucha
Yugen Kombucha @ Lauriekoek.nl

Zoals misschien in mijn blogpost over Yaya Kombucha al had gelezen is er een heuse strijd gaande over de definitie van echte kombucha en wanneer kombucha kombucha mag heten. Ook Yugen is hierbij betrokken, ze proberen zich, samen met de andere brouwerijen te groeperen om zo een beschermde status af te dwingen. Echte kombucha is in ieder geval een  levend product. In Amerika is het merendeel van de kombucha ongepasteuriseerd, dus levend, maar in Nederland is dat op dit moment gek genoeg andersom. Om over de probiotische poederdranken nog maar te zwijgen, want ook die mogen nu nog gewoon kombucha heten.

Yugen is echte kombucha, het wordt gebrouwen in België en met een hoge kwaliteit thee. Het fermenteert 30 dagen en dan heb je kombucha, waar vervolgens de verschillende smaken aan worden toegevoegd. In het geval van Yugen is de basis van de verschillende varianten een sap en vier kruiden. Alle ingrediënten zijn biologisch, veganistisch (geen dierlijke producten), net zoals de meeste kombucha laag in suiker en dus niet gepasteuriseerd, zodat je van de eventuele gezondheidsvoordelen kunt genieten. Yugen Kombucha @ Lauriekoek.nl

Ik heb vier van de in totaal vijf verschillende Yugen kombucha’s mogen proeven.

Apple Mint

De combinatie van appel met mint heeft een prima smaak voor mensen die nog niet heel erg bekend zijn kombucha. Het is de meest toegankelijke variant van Yugen. Het is zoetig, fruitig en met vlierbloesem en mint heeft hij echt een zomerse doordrinkfactor.Yugen Kombucha @ Lauriekoek.nl

Mango Tumeric

De afgelopen jaren heb ik helaas al iets teveel producten met geelwortel geprobeerd. Hierdoor heb er  ik een lichte aversie tegen ontwikkeld. Ik vind het prima om mee te koken, maar in drankjes werkt het voor mij vaak niet. De kombucha van Yugen met geelwortel en mango kwam bij mij echter wel door de keuring, de zoete mango heft de bittere smaak van geelwortel op waardoor het geheel prima in balans is.

Yugen Kombucha @ Lauriekoek.nl

Ginger Lemon

De meeste kombucha merken hebben wel een drankje met gembersmaak. Zo ook Yugen. Deze is tevens ook verrijkt met citroen en de citrustonen werken heel goed bij het zuur van de kombucha. Het versterkt elkaar op een aangename manier. Het is heel verfrissend.

Yugen Kombucha @ Lauriekoek.nl

Cherry Thyme

Hoewel ik dus onder de indruk was van de appel-mintvariant,  is de kombucha met tijm en kers mijn persoonlijke favoriet van de vier. Het zal een “love it or hate it” zijn, maar in mijn geval is het dus zeker liefde. Deze kombucha wordt, heb ik begrepen, ingekocht door de betere restaurants als alcoholvrij alternatief en ik begrijp waarom. De smaak van tijm werkt goed met de kers en valt ook goed te combineren met een hoop gerechten waar ook tijm goed mee gaat. Dit is kombucha zoals ik die nog niet eerder proefde en een combinatie die ik zelf niet snel bedacht had. Hij doet me ook denken aan de Woman Balance thee van Yogi tea. Die is gemaakt met zwarte peper, tijm en hibiscus en heeft ook een heel doordringende, kruidige smaak.

Lokale ontwerpers

De verpakkingen van Yugen worden ontworpen door lokale ontwerpers. De kombucha is verkrijgbaar in fles en in blik. Voor meer informatie verwijs ik je graag door naar de website van Yugen. Check ook vooral hun uitstekende faq.Yugen Kombucha @ Lauriekoek.nl

Posted by on 30 januari, 2020

LEAVE A COMMENT