Karma Kombucha

Karma Kombucha @ Lauriekoek.nl
Laatst spotte ik op internet een nieuw drankje op basis van kombucha. Toen ik afgelopen weekend bij Mimint langs ging, bleek het daar toevallig ook verkocht te worden. Je raadt het al, ik was erg benieuwd en ik kocht twee flesjes. Karma Kombucha met groene thee en Karma Energy Boost met gember en hibiscus.

Als er iets is waar ik al een tijd naar zoek ben, dan is het wel een eigen kombucha ”zwam” ook wel Scoby genoemd. Ik vind het leuk om te expirimenteren met fermenteren en de kombuchazwam kan daarbij eigenlijk niet ontbreken. Ik houd Marktplaats in de gaten, maar tot nu toe heb ik niets kunnen vinden in Arnhem en omgeving, helaas.

Gezondheidsverbeterend

Aan kombucha worden allerlei gezondheidsverbeterende eigenschappen toegekend, maar eigenlijk is geen van die eigenschappen echt bewezen. Als je zelf kombucha maakt, kunnen er gevaarlijke stoffen ontstaan die je ziek kunnen maken. Nu zal dat in de drankjes van Karma niet gebeuren, want de voedingsmiddelenindustrie moet aan zeer strenge eisen voldoen. Ik zie trouwens dat Karma in andere landen ook een kit aanbiedt om zelf kombucha te maken, jammer dat die hier niet verkrijgbaar is.Karma Kombucha @ Lauriekoek.nl

Suiker

De drankjes zijn biologisch en de suiker die er in zit is Fairtrade. volgens een zegel op het flesjes wordt Karma zelfs Co2-neutraal geproduceerd. Er zit ook thee in. Vaak wordt kombucha met thee gecombineerd, om de kombucha drank een aangename smaak te geven. Ook heeft kombucha suiker nodig om te groeien, dus dit drankje is niet suikervrij. De kombucha drank met groene thee bevat 2 gram suiker per 100 ml. Er is ook Karma Energy Boost drankje, met maarliefst 11 gram suiker per 100ml. Deze bevat overigens als enige van de smakenreeks geen kombucha en is ook niet raw en gepasteuriseerd, in tegenstelling tot de andere smaken (zoals die met groene thee) die wel raw zijn en dus ook ongepasteuriseerd.

Karma Kombucha @Lauriekoek.nlIngrediënten van Karma Energy Boost met hibiscus en gember

Karma Kombucha
Karma Kombucha met groene thee

Smaak

Het energie drankje is zoet en smaakt flink naar gember en ook wel naar hibiscus. Hibiscus is een beetje zurig, maar wel aangenaam. Het kombuchadrankje smaakt een beetje naar Amé, een alcoholvrij alternatief wat vaak bij supermarkten wordt verkocht. Ik vind Karma met kombucha frisser smaken, meer naar een droge witte wijn, persoonlijk vind ik dat wel lekkerder. Karma Kombucha vind ik een goede aanvulling op het huidige biologische drankjesaanbod, zonder alcohol. De energyvariant vond ik vooral erg zoet, ik koop ook liever iets met minder suiker. Ik betaalde voor een flesje van 500ml ongeveer 3 Euro.

Karma Kombucha @Lauriekoek.nl

Karma Kombucha @Lauriekoek.nl

Voor meer informatie kun je terecht op de Franse website van Karma Kombucha.

Posted by on 11 maart, 2014

7 Comments

 • Fey

  11 maart, 2014

  Heb je ooit van waterkefir gehoord? Dat is familie van de kombucha en dat kun je ook veilig zelf maken. Daar is ook allerlei heilzame werkingen aan toegewezen, maar nooit bewezen. Ik gebruik (en verkoop) het zelf, en ik vind het wel lekker smaken en helpen bij bepaalde klachten. Voordeel is dat je zelf kunt bepalen hoeveel suiker je erin doet ^.^

  • Laurie

   11 maart, 2014

   Ik heb wel eens waterkefir gedronken, ik moet eerlijk zeggen dat ik dit kombucha drankje een stuk lekkerder vond.

   • Fey

    16 maart, 2014

    Hahahaha iedereen heeft hun smaak 🙂

 • Kathleen

  5 november, 2017

  Heb onlangs ook karma kombuscha in de bio winkel gekocht. Bij thuiskomst viel mijn oog op zwevend vlokken (gist?). Is dit normaal?
  Ken het product totaal niet….qua smaak moest ik toch even wennen.

  • Laurie

   5 november, 2017

   Ja die vlokjes zijn normaal. Dat zijn als het goed is stukjes van de SCOBY, als je kombucha heel lang laat staan kan daar weer een nieuwe SCOBY “zwam” uit groeien. Ze opdrinken kan geen kwaad. De karma kombucha is niet gemengd, dus het is behoorlijk zuur vergeleken met frisdrank. Kaptain kombucha is wel gemengd met fruitsap en is daardoor een goede instap kombucha. Ook daarvan vind je een review op mijn blog. Je kunt ook zelf kombucha met een beetje aangemaakte limonade mengen, of fruitsap. Experimenteer en vind je favoriete smaak zou ik zeggen.

 • Hans Horstink

  14 augustus, 2021

  Je kunt de Scoby als een starterpakket bij de Ekoplaza supermarkt kopen.

  • Laurie

   15 augustus, 2021

   Dat weet ik. Toen ik bij de kombucha fabriek was is mij daar door de bedenkers over verteld. 🙂 Nou kan je dat pakket natuurlijk kopen, want het is handig. Wat je ook kunt doen is op een Facebookgroep of ander sociaal medium om een SCOBY vragen. Dat kost vaak alleen de verzendkosten, wat je daarna moet doen kun je overal op internet vinden.

LEAVE A COMMENT