Butcha kombucha

Butcha @ Lauriekoek.nl Als kombucha een gezondheidsdranks is, zoals sommige mensen claimen, dan zit ik goed. Ik heb denk ik nog nooit zoveel verschillende soorten en smaken geprobeerd als afgelopen tijd. Nieuwe ster aan het firmament, of moet ik ferment zeggen? is Butcha kombucha. 

Butcha: fris met minder suiker

Butcha ziet net als mij dat mensen op zoek zijn naar frisdranken met minder suiker, met interessantere smaken. Daarom maken ze hun dranken met vruchtensappen, kruiden en specerijen plus natuurlijk de bijzondere smaak van fermentatie. Iets wat momenteel ook steeds meer aandacht begint te krijgen. Kombucha is gefermenteerde thee op zichzelf vind ik het altijd een beetje saai, daarom is het leuk als er smaken aan toegevoegd worden. Zoals Butcha dus doet.

Hoge verwachtingen

Ik zag op Instagram dat Yvette van Boven het hele lekkere kombucha vond dus mijn verwachtingen waren hoog gespannen. Butcha is een samenwerking tussen Brandt & Levie, yep die van de worsten en Siewerd Nicolai die eerder een Autralisch kombuchamerk lanceerde. Er zijn nu drie smaken hop & grapefruit, gember & kaffir limoen, en bloedsinaasappel bergamot. Ik probeerde alle drie de smaken uit.  Butcha @ Lauriekoek.nl

Grapefruit en hop meteen in de roos

Als eerst probeerde ik de grapefruit & hop variant met een aantrekkelijk roze kleur. De smaak beviel me direct, lekker frist, zeker niet te zoet maar wel met de friszure smaak van zowel de grapefruit als de typische kombuchasmaak waren aanwezig. Ik denk dat de aanwezige hop de citrus smaken nog extra versterkte. Een heel goede combinatie. Het is een toegankelijke kombucha zonder heel veel suiker of smaakjes uit aroma. Na de grapefruit & hop was ik nog nieuwsgieriger naar de twee andere smaken.Butcha @ Lauriekoek.nl

Gember en Kaffir Limoen

Butcha @ Lauriekoek.nl De variant met gember en kaffir limoen was ook erg lekker. Nou vind ik gember en kombucha altijd een goede combinatie, ik ben een echte gemberfan, maar deze smaak had een echte kick, er zit ook peper in de mix en dat geeft een lichte tinteling op je tong. Kaffir limoen geeft het geheel nog een extra citrus smaak, wat het nog extra opfrist.Butcha @ Lauriekoek.nl

Bloedsinaasappel en Bergamot, de zoetste van de drie

Butcha met bloedsinaasappel smaakt het zoetste van allen. Hij smaakt naar sinaasappel maar heeft ook iets geparfumeerds en bloemigs door de bergamot. Bergamot is ook een citrussmaak dus het past weer heel goed bij de bloedsinaasappel. Alle drie de Butcha kombucha’s hebben dus citrus, dat is iets om te onthouden als ik thuis weer aan de slag ga. Het werkt echt heel goed.Butcha @ Lauriekoek.nl

Biologische ingrediënten

Voor alle drie de varianten geldt trouwens dat ze niet het biologisch label dragen maar wel biologische ingrediënten bevatten die op het etiket worden aangegeven met een sterretje. Er zit rietsuiker in de dranken die deels door de zwam zal zijn omgezet in kombucha, maar er zit wel wat suiker in. Dat vind ik persoonlijk ook lekkerder, kombucha zonder suiker kan soms bijna een azijnsmaak hebben en dat is niet lekker om te drinken als zomers frisdrankje. Dit wel. Suiker haalt de aanwezige smaken echt op, dat geldt voor heel veel producten en hier dus ook.Butcha @ Lauriekoek.nl

Als het goed is zien we Butcha binnenkort overal in de winkels en restaurants opduiken. Dat lijkt me een uitstekend plan want het is echt lekkere kombucha, misschien wel de beste die ik tot nu toe in Nederland heb geproefd. Wat dat betreft geef ik Yvette van Boven zeker gelijk.

Posted by on 15 april, 2019

LEAVE A COMMENT