Waar moet je je kookboeken opbergen?

Waar moet je je kookboeken opbergen? @ Lauriekoek.nlEen van de dingen die mij altijd opvalt bij van die woonprogramma’s op TV, dat er na een grondige restyling nergens meer een boek te bekennen is. Hadden de bewoners voor de make-over “nog” boeken, dan kun je er van op aan dat ze na de metamorfose nergens meer te bekennen zijn. Hoogstens ergens een stapel tijdschriften met een zogenaamd stylingtechnisch verantwoorde riem eromheen. Wat hebben stylisten toch tegen boeken? Lezen ze zelf nooit? Bekijken ze nooit een woonboek ter inspiratie? 

Natuurlijk is er plek voor boeken in huis!

Ik ben precies het tegenovergestelde. Natuurlijk heb ik boeken! Ik zou zo ongeveer niet weten waar ik anders het huis mee zou moeten “decoreren”. Het is een stukje bibliotheek, maar dan bij mij thuis. Het bewijs dat ik mijn favoriete auteurs steun en ik heb altijd wat te lezen. Daaronder vallen ook de kookboeken. Al mogen die van de stylisten soms nog wel blijven, maar uiteraard niet te veel.

Waar moet je je kookboeken opbergen? @ Lauriekoek.nl

Een artistiek stapeltje kookboeken op het aanrecht?

Alleen valt mij dan de plaats van de kookboeken weer op. Wie legt ze nou artistiek in een stapeltje op het aanrecht? Je hoeft maar een keer iets om te laten vallen en de kookboeken liggen in het gemorste goedje in kwestie. Buiten dat is het handig om je aanrecht vrij te houden. In het keukenkastje dan maar? Vind ik ook gek, want als er ergens iets vies wordt, is het wel in de keuken. Buiten dat liggen ze nog steeds op een plek waar ze makkelijk vies en vet worden. Wat voor afzuigkap je ook hebt. Ook vereist het wat extra ‘loze’ ruimte in de keuken, anders liggen je boeken al snel ruimte in te nemen van je keukengerei.

Waar moet je je kookboeken opbergen? @ Lauriekoek.nl

Waar moet je je kookboeken opbergen? @ Lauriekoek.nl

Zet je boek in een handige standaard

Beter is om je kookboeken gewoon in de boekenkast te zetten en een boek wat je nodig hebt in een goede boekenstandaard neer te zetten. Al dan niet met speciale klemmetjes of knijpers om de pagina’s open te houden. Zelf heb ik er een van Dille en Kamille waar ik erg tevreden over ben.

Pinterest tips werken niet altijd

De Pinterest tip om je boeken aan een kledinghanger op te hangen werkt voor geen meter. Die lifehacks slaan vaak helemaal nergens op. De Ikea hack om een Bekvam kruidenrekje te gebruiken voor (kook)boeken is wel slim, Ikea zelf presenteert het nu zelfs zo. En als je er bij nader inzien toch geen boeken in wil zetten kun je er altijd je kruiden nog in kwijt. Er zijn ook fancy speciale tijdschriftenrekjes die zorgen dat je de cover goed kunt zien en je je boeken ze ongeveer aan de muur kan hangen als ware het een schilderij.

Waar moet je je kookboeken opbergen? @ Lauriekoek.nl

Kookboeken worden uiteindelijk vies

Natuurlijk moet je niet bang zijn om je kookboeken een beetje vies te laten worden. Ik denk dat het hierbij wel belangrijk is dat je je boeken zelf vies maakt en dat je het kookboek in kwestie niet moet uitlenen om het vies terug te krijgen. Dat is niet de juiste manier. De beste manier is om er tijdens het koken zelf op te spatten terwijl je aan het koken bent. Nog beter is het als je zo vaak uit je kookboeken kookt dat het kookboek van ellende uit elkaar valt. Dat gebeurt vanzelf, hoe goed het boek ook gebonden is.

Gekke accessoires

Voor de echte kookboeken liefhebber kun je allerlei boekgerelateerde merchandise krijgen, zoals deze boekensteunen, dit zwevende kookboek voor aan de muur. Ook kun je allemaal doe het zelf ideeën vinden, mocht je graag zelf dingen bouwen. Heb je zelf ooit iets gebouwd? Laat links achter! Vind ik leuk om te zien.

Inspiratie van bekende koks en kookboekenschrijvers

Nigella Lawson heeft momenteel 4000 kookboeken, in een mini-bibliotheek. Ik zou het supertof vinden als ik precies zou kunnen zien welke 4000 titels maar dat is op de foto’s moeilijk te zien. Diana Henry heeft er ook 4000, ook in een grote kast. Ze hebben duidelijk niet de KonMari methode toegepast en ze zijn niet de enige die er niet aan moeten denken. Oh en als je de grootse kookboekcollectie hebt, dan passen ze ook niet meer in de keuken. Kookboeken horen dus gewoon in een kast buiten de keuken en mogen best gezien worden.

Posted by on 12 juli, 2018

2 Comments

 • Annelien

  22 augustus, 2018

  Wat een leuk artikel haha! Inderdaad: waarom moeten alle boeken weg?! Sowieso, het ‘styleren’ van persoonlijke spullen in woonprogramma’s staat me tegen haha. Ik heb altijd geleerd dat een boekenkast heel veel zegt over iemands persoonlijkheid dus ik stal mijn boeken met trots uit!

  • Laurie

   23 augustus, 2018

   Hmm ik denk dat dat van de persoonlijkheid maar deels klopt hoor. Ik leen namelijk ook veel boeken van bibliotheken en universiteitsbibliotheken. Anders zou ik failliet gaan. Als je die mee zou nemen zou je een beter beeld krijgen, misschien moet ik een lijst naast mijn boekenkast hangen?

LEAVE A COMMENT