Een kast… van karton!

kartonnenkast05
Toen ik verhuisde heb ik eigenlijk niet bijzonder veel nieuwe spullen gekocht omdat ik graag wilde weten wat ik echt nodig had. Inmiddels woon ik alweer enige tijd in mijn nieuwe stek en besloot ik dat ik wel een extra kastje op mijn werkkamer kon gebruiken en zie hier de nieuwe kast. Zover dus niets bijzonders, alleen het materiaal waarvan het kastje gemaakt is, is dat voor veel mensen wel, namelijk: karton! Ik vertel je er alles over.

Karton is cool

Nu is papier een heel cool materiaal, je kan er heel veel mee. Denk maar aan origami, washi tape, boekbindkunst. Papier is herbruikbaar en het mooie is dat je het ook uit duurzame bronnen kunt winnen. Uit FSC bossen dus, waardoor er geen oerwoud verloren gaat. Karton is ook betaalbaarder dan massief hout en het is veel makkelijker te vervoeren. Zo kwam mijn kast gewoon per pakketpost.

kartonnenkast01

Makkelijk in elkaar te zetten

Het in elkaar zetten was niet bijzonder moeilijk, als je zelf een Ikea pakket in elkaar kunt zetten kun je dit ook. Je hebt geen hamer of schroeven nodig het is allemaal een kwestie van vouwen en in elkaar duwen. Er zitten duidelijk instructies bij de kast dus je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden.
kartonnenkast02kartonnenkast03

Karton is heel sterk

De kast is absoluut stabiel, het is geen wiebelig geheel, ik heb er dan ook met een gerust hart mijn boeken ingelegd en mijn camera lenzen. Het voelt als een kast die echt nog jaren mee kan gaan. De planken buigen ook niet door onder het gewicht. In het begin had ik mij voor genomen om de kast rijkelijk te versieren met verf of washi tape maar toen ik hem eenmaal zag staan kon ik hem in al zijn naturelle pracht eigenlijk wel waarderen. De kartonkleur past eigenlijk overal wel bij ook bij mijn groene planten behang.
kartonnenkast04

Uiteindelijk zijn heel veel dingen van papier

Eigenlijk is het wel grappig want veel dingen die ik in de kast zet zijn ook van papier, de opbergdozen, de romans, dingen van hout zijn eigenlijk familie van papier. Het behang is papier en zelfs mijn lamp is van papier namelijk rijstpapier. Uiteindelijk is alles familie van elkaar qua materialen. Het ruikt in mijn werkkamer nu naar vers karton. Ik vind het wel een prettige geur.
kartonnenkast06
Ik ben echt ontzettend blij met de kast staat nog beter dan ik dacht en alles is netjes opgeruimd. Nu snap ik ook veel beter waarom veel displays in de winkel van karton zijn. Het is echt een makkelijk materiaal als je al dan niet tijdelijk een extra kast nodig hebt.  Mocht ik in de toekomst nog een keer verhuizen dan is dit een van de lichtste meubels om te verhuizen denk ik zo.
kartonnenkast08
Je kunt deze kast maar ook andere kartonnen kasten, en leuke hebbedingetjes voor bijvoorbeeld je huisdieren of kinderen zoals speelhuisjes bestellen bij de webwinkel Kartonnenwinkel.nl je kunt er ook terecht voor maatwerk, zo kun je als je daar behoefte aan hebt ook een levensgrote kartonnen versie van jezelf bestellen.

Posted by on 1 augustus, 2017

3 Comments

 • Hermien - KouweKleren

  1 augustus, 2017

  Leuk om te zien dat deze kast zo goed bevalt! Ik heb ook wel eens naar iets dergelijks zitten kijken, vind het een mooi voorbeeld van doordacht design. Ik houd ook van de geur van karton!

 • Marie de Jonge

  17 maart, 2021

  Wat een leuk concept! Ik heb nog niet eerder een kast van karton gezien! Vooral voor kinderkamers lijkt mij het een hele uitkomst. Ook kan je deze kast leuk versieren. Een erg mooie uitkomst die er tevens zeer solide uitziet.

  • Laurie

   17 maart, 2021

   Ja karton is heel handig en heel stevig. Deze kast heeft inmiddels al heel wat verhuizingen overleefd en doet het nog steeds prima. Ik ben even de historie van kartonnen meubels ingedoken en een bekende stoel van karton komt uit 1972 https://www.idesign.wiki/cardboard-furniture-1972/ een ander bekend merk wat ik na het schrijven van deze blogpost leerde kennen is Papp mobel, die maken in Duitsland kartonnen meubels sinds 1985 https://www.pappmoebelshop.de/ en hebben naast kasten zelfs bedden en kantoormeubels van karton. Het ziet er allebei heel cool uit.

LEAVE A COMMENT