Op de hoogte blijven van je favoriete blogs. Wat is de beste manier?

Copyright: Nick HidalgoIk ben natuurlijk blogger, maar ik ben ook lezer van blogs en in beide rollen ben ik altijd al benieuwd geweest naar hoe ik het beste op de hoogte kan blijven van mijn favoriete blogs. Er zijn voordelen maar ook zeker nadelen aan aan de meeste methodes en ik dacht laat ik dat eens op een rij zetten vanuit het perspectief van de bloglezer. Wat werkt nou het beste om goed op de hoogte te blijven?

Als je een blog of website volgt dan ga ik er vanuit dat je snel wil kunnen zien wat er nieuw is. Zodat je kan besluiten of je iets wil lezen of niet. Dat je het handig vindt om het nieuwste eerst te zien en vooral ook alles waar je je voor abonneert. Aan een incompleet overzicht heb je niet veel, je volgt iets tenslotte omdat je helemaal op de hoogte wil blijven neem ik aan.

De meest simpele manier

Laten we beginnen met de meeste simpele manier: Gewoon de website in de je favorieten zetten en af en toe kijken of je favoriete blogger al een nieuwe blog heeft geplaatst.

  • Voordelen
    – Het is niet moeilijk
    – Je hoeft nergens lid van te worden
    – Je hoeft er niets voor te downloaden
  • Nadelen
    – Je moet overal gaan kijken of er geüpdatet is.
    – Het wordt een bende als je heel veel websites tegelijk leuk vindt.
    – Als je op een andere computer inlogt heb je je favorieten niet bij de hand tenzij je ze zelf kopieert en in de browser transporteert.
Pocket

Dit is niet echt een volg dienst maar wel een handige als je veel voorbij ziet komen wat je wel wil lezen. Maar niet op dat moment, je slaat het op voor later.

  • Voordelen
    – Je kan zelf weten wat je opslaat via je browser, via je mail en 1500 apps
  • Nadelen
    – Het is niet echt een volg dienst, je moet zelf al een manier hebben om de blogs die je wil lezen tegen te komen.
    – Het is wel een heel handige bewaardienst, dus zeker het vermelden waard.
volgbloglovinBloglovin

Dit is een van mijn persoonlijke favorieten denk ik. Er is een bepaalde chronologie. Je kunt je op ieder blog abonneren omdat ook blogs die zich niet aanmelden volgbaar zijn met Bloglovin. Het valt mij op dat veel mensen Bloglovin niet (goed) kennen.

  • Voordelen
    Je kunt blogposts makkelijk bewaren om later terug te lezen.
    – Je kunt zelfs aparte “collecties” maken om artikelen overzichtelijk te bewaren.
    – Je kunt makkelijk dingen pinnen met de Pinterest button via Bloglovin.
    – Je ziet meteen in een handige time-line wat de updates zijn en lezen wat je interessant vindt zonder ruis ertussen.
    – Ik vind het ook een leuke manier om nieuwe blogs te leren kennen via de aanbevelingen.
  • Nadelen
    – Je moet speciaal een account maken om blogs te kunnen volgen, al kun je ook met andere accounts inloggen.
    – Er is enige discussie of Bloglovin verkeer of zelfs hele blogposts probeert in te pikken, omdat je via een frame de blogposts leest en de lezers zijn heel belangrijk voor blogs.
Google+

Dit is een beetje een gekke. Het is het grootste sociale netwerk na Facebook. Iedereen zit er op maar niemand lijkt er iets mee te doen.

  • Voordelen
    – Je kunt als je Google Chrome gebruikt speciale berichten krijgen via je browser. Zo kun je je heel makkelijk op dingen abonneren.
  • Nadelen
    – Als er geen berichten gedeeld worden via Google+ krijg je ze ook niet. Je moet dus goed kijken of iemand wel actief is voordat je je abonneert.
RSS feeds

Dit zijn programma’s die bijhouden of een blog of website heeft geüpdatet en aan jou laat zien. De blogs en websites moet je zelf aan de feed toevoegen. Je neemt als het ware een abonnement op de updates. Eigenlijk zoals Bloglovin, maar dan niet specifiek gericht op blogs. Het ziet er heel zakelijk en strak uit. Enkele voorbeelden zijn AOL Reader, Feedbin, Newsblur, Digg reader en Feedy.

  • Voordelen
    – Alles ziet er heel sober uit, je ziet alleen de volgorde en de inhoud.
    – Je kunt alles helemaal sorteren op onderwerp en zo alles heel overzichtelijk maken, zeker als je van heel veel op de hoogte wil blijven via allerlei nieuws kanalen, websites en blogs.
  • Nadelen
    – Voor veel mensen is het best een drempel om zelf aan de slag te gaan.
Blog of website volgen via Pinterest

Pinterest is supercool. Zeker als je visueel bent ingesteld en graag ideeën bewaart. Maar Pinterest is ook een soort plaatjeszoekmachine. geen manier om echt chronologisch nieuwe dingen te zien, zoals bijvoorbeeld Facebook. Mensen vergeten dat wel eens.

  • Voordelen
    -Heel visueel, je kan ideeën meteen opslaan.
  • Nadelen
    -Geen chronologie, niet elke website voegt meteen alles aan Pinterest toe.
    – Niet iedere blog heeft een Pinterest pagina of een manier van bloggen die heel erg bij Pinterest past.
volgfacebookFacebook

Je kunt alles en iedereen liken. Om vervolgens aangeven dat je de berichten van die blog of website graag in je timeline wil zien.

  • Voordelen
    – Het is het grootste sociale netwerk, bijna ieder blog heeft ook wel een Facebookaccount.
    – Je ziet de update gewoon tussen de berichten van je vrienden en de kattenfilmpjes in verschijnen.
  • Nadelen
    – Facebook heeft onnavolgbare algoritmen. Betaalde gesponsorde berichten gaat altijd voor en berichten van veel vrienden of blogs of bedrijven zie je in je timeline helemaal niet terug.
    – Facebook wil heel graag dat bedrijven (ook een blog word als Facebook als bedrijf gezien) betalen voor hun zichtbaarheid. Ze hebben er dus belang bij berichten aan relatief weinig mensen te laten zien. Niet handig dus als je op de hoogte wil blijven van alle updates.
volgtwitterTwitter


Twitter is momenteel nog enige chronologie en er worden momenteel nog geen berichten weggefilterd.

  • Voordelen
    – Je ziet de berichten gewoon tussen de rest verschijnen en in chronologische volgorde.
  • Nadelen
    – Niet iedere blogger of website zit op Twitter of houdt de boel up-to-date wat betreft het melden van nieuwe blogposts.
    – Twitter is ook een beetje stervende.
    – Twitterberichten zijn inhoudelijk gebonden aan een maximaal aantal tekens, waardoor de berichten die de bloggers plaatsen weinig triggeren en meer een linkdump zijn.
Wat kun je nou het beste doen?

Kort samengevat: Voor de minste ruis en de meeste blog/website kun je het beste Bloglovin of een andere RSS feed gebruiken. Natuurlijk kun je je favoriete blog altijd op Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest volgen. Want de meeste bloggers doen hun best variatie aan te brengen wat ze waar delen en wanneer.

Verschillende kanalen bieden ook verschillende mogelijkheden. Via Twitter en Facebook kun je makkelijk contact maken. Terwijl bijna niemand op Pinterest een comment achterlaat. Het ene werkt heel erg met plaatjes (Pinterest, Instagram) en het andere juist heel erg met tekst (RSS). Het ene is heel chronologisch (RSS) en het andere juist erg bepaald door het medium zelf (Facebook). Er is geen medium dat alles heeft. Dat is een beetje de zegen maar ook de vloek. Instagram en Snapchat zijn sowieso Apps die mensen in het algemeen gebruiken naast “de rest”. Daarom heb ik die even buiten beschouwing gelaten. Zeker omdat Instagram ook de volgorde van de foto’s wil veranderen net als Facebook. Snapchat is vooral een manier om extra’s te bieden, niet om updates te geven.

Wat vind ik zelf?

Vanuit het perspectief van blogger kan ik zeggen dat ik het nog steeds supertof vind als iemand besluit mij te volgen. Op welke manier dan ook. Het maakt me blij en dankbaar. Elke keer als je ergens op “volgen” klikt, laat je de schrijver van een blog of pagina weten dat je het tof vind wat hij of zij doet. En dat is mooi.

P.S. Wil je meepinnen aan de Lauriekoek Pinterest recepten verzameling? Je bent van harte welkom! Stuur mij een bericht en ik voeg je toe.

Posted by on 28 juni, 2017

6 Comments

  • Hanneke

    28 juni, 2017

    Ik volg je via bloglovin. Fijne manier om blogs te volgen. Je hoeft niet alles bij langs te klikken en als het onderwerp van een bepaalde blog je een dag niet interesseert, kun je het via ‘read’ zo op gelezen zetten en komt de blog niet meer in beeld.
    Het geeft mij een hoop rust t.o.v. alle blogs afzonderlijk volgen. En dat terwijl ik er niet eens zo veel volg….

    • Laurie

      28 juni, 2017

      Fijn dat Bloglovin voor jou werkt. En leuk dat ik bij de weinige blogs hoor die je volgt. Die read functie kende ik nog niet eens, bedankt voor de tip!

  • Saskia

    29 juni, 2017

    En ik vind FB het meest handige om mijn favoriete blogs en websites te volgen. Maar je hebt absoluut gelijk dat het geen betrouwbare site is om alles te kunnen volgen. Ik begrijp er ook weinig van waarom ik bepaalde dingen niet te zien krijg en waarom anderen weer steeds bovenaan staan. Of zouden die betalen voor exposure?

    • Laurie

      29 juni, 2017

      Volgens mij zou bij alle reclame op Facebook moeten staan dat het gepromoot is. Toch heb ik het idee dat Facebook sommige dingen voortrekt zonder dat het erbij staat.
      Ik heb in ieder geval nooit betaald voor Facebook reclame dus ik weet niet hoe dat precies werkt. Wat ik wel weet is dat ik af en toe gek word van de aanbiedingen om te betalen voor reclame/promotie.

  • Rita Demey

    15 augustus, 2021

    Ik ben veranderd van mailadres en daarom kreeg ik uw mailings niet meer. Ik zou die uiteraard graag opnieuw ontvangen. Kan dat nog, of moet ik via die andere media mijn info ophalen…
    Alvast hier mijn mailadres: rita.demey@outlook.com

    • Laurie

      16 augustus, 2021

      Ik denk dat er een vergissing in het spel is. Lauriekoek heeft namelijk geen mailings en heeft die ook nooit gehad.

LEAVE A COMMENT