Van Haver Tot – Vegetarische Sticks

IMG_0471[1] Haver is een blijvertje. Niet alleen in de vorm van havermout of mueslirepen, maar nu ook in de vorm van vegetarische producten. Haversticks om precies te zijn van Van Haver Tot. Haversticks zijn een soort vleesvervanger, maar dan niet op basis van tarwe of soja, maar op basis van.. je raad het al… haver! Er zijn drie varianten Mexicaanse, Javaanse en Thaise. Ik probeerde alle soorten uit.

De eerste test doorstaan de haver sticks goed, tijdens het bakken vallen ze niet uit elkaar. Dat uit elkaar vallen met bakken is echt ergernis nummer 1 bij mij. En vast niet alleen bij mij thuis. De sticks zijn stevig, maar niet gummi-achtig. Goed van structuur.

IMG_0478[1]De haversticks zijn niet veganistisch, er zit namelijk kippenei-eiwit in. Wel zijn ze helemaal vegetarisch. Ze worden gemaakt in Nederland en ze zijn van lokaal geteelde haver. Ik neem aan dat dat betekent dat de haver uit Nederland komt. De haver is uiteraard volkoren en bevat daarom vezels. Er is geen ijzer of B12 aan toegevoegd. In tegenstelling tot de meeste vleesvervangers.

De Mexicaanse sticks hebben een rokerige paprikasmaak en zijn daardoor hartig en licht pittig van smaak. De Javaanse sticks hebben een iets wat zoetere smaak, er zitten kleine stukjes pinda in. De Thaise sticks lijken erg op de Javaanse sticks, die ook pittig smaken, maar net iets minder zoet zijn. Het is echt een klein nuance verschil tussen deze twee. Mijn favoriete zijn de Mexicaanse sticks. Het rokerige van de paprika vind ik erg lekker en ze zijn lekker pittig.

IMG_0490[1]Van links naar rechts: Mexicaanse,Thaise en Javaanse sticks.

Ik heb het idee dat er de laatste tijd opvallend veel dingen op de markt komen om zeg maar vlees te vervangen bij de traditionele “aardappels-groente-vleesmaaltijd”. Er is steeds meer te kiezen en er komen ook producten bij die veel smaakvoller zijn dan de traditionele vleesvervangers. Ik houd nog steeds niet zo van het woord vleesvervanger en ik vind dit een erg goede ontwikkeling, omdat de producten van Van Haver Tot niet als een volledige vervanger in de markt zijn gezet, maar meer als aanvulling op dat wat men al eet. Juist ook voor de mensen die wel vlees eten.

Je vindt de haver sticks van Van Haver Tot in alle varianten bij supermarktketen Jumbo. Een pakje van 8 sticks kost € 2,99. Voor meer informatie kun je terecht op de website van Van Haver Tot.

Posted by on 25 november, 2015

LEAVE A COMMENT