Boekrecensie: Meat-free Mexicaans

Boekrecensie: Meat-free mexicaans @ Lauriekoek.nlEr gaat al een tijdje rond dat Mexicaans eten een trend gaat worden, maar ik merk er nog niet zoveel van. Wel heb ik al een tijdje een oogje op het The Mexican vegetarian cookbook, want Mexicaanse vegetarische of veganistische kookboeken daarvan zijn er niet zoveel. Ik ben dan ook heel blij dat dit kookboek van Thomasina Miers vertaald is in het Nederlands.

Thomasina Miers

Thomasina Miers won de Britse Masterchef in 2005 en heeft een eigen restaurantketen: Wahaca, Toen ze achttien was ging ze voor het eerste naar Mexico en werd verliefd op het land en het eten. Een paar jaar later ging ze terug om er te wonen in Mexico stad en nog meer te leren over de Mexicaanse keuken. Haar restaurants zijn geïnspireerd door Mexicaans street food en ze heeft ook veel oog voor duurzaamheid, daarvoor kreeg ze eerder al een OBE titel toegekend. Minstens 50% van het menu van Wahaca is vegetarisch.

Mexicaans zonder vlees of vis

Dat de Mexicaanse keuken sterk op vlees, vis en kaas leunt is volgens haar een beeld wat niet klopt. Het oorspronkelijke Azteekse eetpatroon was rijk aan plantaardig voedsel. Bonen, mais, groenten en chilipepers, je kunt er alle kanten mee op. Ze zag meteen allerlei mogelijkheden en vindt sowieso dat de vleesconsumptie omlaag moet om de duurzaamheidsdoelen te halen. Ze heeft zich zoveel mogelijk op planten gericht, voor veganisten staan er bij vegetarische recepten die vegan zijn of kunnen worden gemaakt een icoontje om dat aan te geven. Alles is vegetarisch, maar niet alles is ook veganistisch. Hoewel er wel veel vegan in staat.Boekrecensie: Meat-free mexicaans @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Meat-free mexicaans @ Lauriekoek.nl

Mexicaanse ingrediënten

Misschien denk je nu: speciale Mexicaanse ingrediënten zullen wel moeilijk te vinden zijn, maar ik heb het idee dat ze in steeds meer winkels verschijnen. Dat zou er trouwens ook mee te maken hebben dat Ixta Belfrage samen met Ottolenghi Flavour heeft geschreven, waarin verschillende gedroogde pepers worden gebruikt. Bijvooreeld Westland Pepers (no spon) verkoopt veel verse en gedroogde pepers. Met zo’n winkel kom je een heel eind. Thomasina Miers geeft zelf ook aan dat je buiten Mexico nooit alles vindt wat je in Mexico zelf kunt vinden, dus wees niet getreurd als je die specifieke peper nergens kunt krijgen, dat is nu eenmaal zo.Boekrecensie: Meat-free mexicaans @ Lauriekoek.nl

Authentiek?

Voor de mensen die een heel authentiek Mexicaans kookboek verwachten heb ik slecht nieuws. Meat-free Mexicaans heeft absoluut een zonnige Mexicaanse vibe, dat is waar, maar authentiek is het niet. Zo staat er chili sin carne in, Mexicaanse pizza’s, ceviche met biet en zelfs overnight oats en flapjacks. Daar zie ik toch wel wat duidelijke Britse invloeden. Soms wordt hierin gebruik gemaakt van typische Mexicaanse ingrediënten, maar heel soms toch ook weer niet.Boekrecensie: Meat-free mexicaans @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Meat-free mexicaans @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Meat-free mexicaans @ Lauriekoek.nl

Recepten voor ieder moment van de dag

In Meat-free Mexicaans staan gerechten voor het ontbijt, brunch, hapjes en bijgerechten, taco’s en bordjes, alles in een kom, rauw en ingelegd. En ook zoetigheden, zoals koekjes en cakes, er staan desserts in, cocktails en sauzen. Recepten voor de hele dag dus, niet per se alleen avondmaaltijden. Zo is er een kikkererwten rancheros, hartige quinoa pap, er zijn taco’s met bloemkool, tamales met courgette en cascabel, gordita’s met daslook, tortillasoep er zelfs orecchiette met gekaramelliseerde venkel, cascabel en hazelnoot. Er wordt niet echt met plantaardige kant-en-klare vervangers gewerkt, maar wel met ingrediënten als tofu.Boekrecensie: Meat-free mexicaans @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Meat-free mexicaans @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Meat-free mexicaans @ Lauriekoek.nl

Meat-free Mexicaans

Het is niet authentiek, maar wel lekker en daar gaat het bij mij om. Het gebruik van ingrediënten als hibiscus, de verschillende chili’s geeft een heel andere draai aan de gerechten. Er staan prachtige foto’s in het boek en de opmaak is ook heel vrolijk in felle kleuren die ook op de cover staan. Na deze smaken in Flavour en Mezcla te hebben geproefd ben ik heel blij een compleet vegetarisch kookboek met zulke smaken te treffen. En wat mij betreft is er zeker ruimte voor nog meer kookboeken met Mexicaanse flair.Boekrecensie: Meat-free mexicaans @ Lauriekoek.nl

Meat-free Mexicaans
Thomasina Miers
Uitgeverij Kosmos
€32,50

Posted by on 22 mei, 2023

LEAVE A COMMENT