Khadi Shikakaipoeder

Khadi Shikakaipoeder @ Lauriekoek.nlVoor het eerst in lange tijd weer een proefdiervrij verzorgingsproductreview op Lauriekoek. Ik was het even zat nadat weer een hoop van mijn favoriete merken voor China kozen en daarmee in een klap niet proefdiervrij waren, maar nu ga ik er weer tegenaan. Vandaag een poeder waarmee je je haar kan wassen, Shikakai, iets wat in India al eeuwen gebruikt wordt maar ik nog niet ken.

Khadi wattes?

Voordat we verder gaan met deze review is het misschien goed om te weten dat moederbedrijf achter het bedrijf Khadi Naturprodukte, waar mijn shikakaipoeder vandaan komt, niets te maken heeft met het bedrijf Khadi Naturals in India. Khadi Naturals in India test wel op dieren, omdat ze ook in China willen verkopen, terwijl Khadi Naturprodukte proefdiervrij is en geen handel drijft met China. Nu we dat duidelijk hebben kunnen we verder gaan met de review. Shikakai is iets wat mij altijd al gefascineerd heeft. Ik las vroeger altijd mee op een forum voor mensen met heel lang haar en zij gingen soms speciaal naar Rotterdam om daar dit voor hen befaamde ayurvedische poeder op te halen. Voor hen was het echt een oppepper voor hun haar en iets wat echt deel uit moest maken van de verzorging routine.
Khadi Shikakaipoeder @ Lauriekoek.nl

Shikakai

Wat zit er in dit poeder? Nou daar kunnen we heel kort over zijn: alleen shikakai, afkosting van de Acacia Concinna plant. De kruiden worden ingekocht bij kleine boeren, gedroogd in de zon, schoongemaakt, gecontroleerd, gemalen en bewaard onder de juiste omstandigheden. Thats it. Traditioneel geproduceerd noemen ze het en zo klinkt het ook. Er zitten geen GMO’s in en ze hebben het BDIH keurmerk. Zoals eerder genoemd is dit bedrijf proefdiervrij en omdat het maar een plantaardig ingrediënt bevat is dit poeder prima geschikt voor veganisten.
Khadi Shikakaipoeder @ Lauriekoek.nl

Shampoopoeder

Hoe werkt het vraag je je misschien af? Nou, ook dat is eigenlijk heel eenvoudig. Je maakt er een papje van en je smeer het in je haar.  Gebruik een eetlepel per keer met een pietsie water. Je kan het als conditioner gebruiken of als shampoo. Dat je het als shampoo kunt gebruiken komt omdat het van nature saponinen bevat. Saponine is wat een plant waarschijnlijk bevat om zichzelf tegen bijvoorbeeld insecten te beschermen. Het schuimt wel, maar het ontvet een stuk minder agressief. Het is hetzelfde principe als het wasnootje van Seepje, ook daar zijn het de saponinen.
Khadi Shikakaipoeder @ Lauriekoek.nl

Mengen en mixen

Khadi heeft naast shikakai ook andere poeders gemaakt van verschillende kruiden met ieder andere eigenschappen. Deze kun je met elkaar mengen voor een ander resultaat. Zo kun je naar behoefte je eigen shampoo mixen. Shikakai kalmeert de hoofdhuid en voorkomt het roos, laat het je haar glanzen en maakt het het makkelijk doorkambaar. Je moet trouwens wel oppassen als je blond of geblondeerd haar hebt met shikakai, het kan je haar donkerder maken. Het hoeft niet maar het kán.

Het mengen van een papje is geen enkel probleem, ik meng zelf regelmatig maskertjes in de badkamer, maar of het voor mij als shampoo alleen werkt weet ik niet. Soms heb ik gewoon een shampoo nodig die iets meer ontvet. Ik heb eerder een shampoo op basis van wasnootje geprobeerd en bij mij werkte dat ook niet. Als conditioner kan het dan wel weer heel goed. Dan heb je wel de voordelen van de glans en de verzorging maar niet de nadelen als dat je haar niet ontvet is. Wel heb je dan naast het poeder weer wel shampoo nodig.

De hoeveelheid die je nodig hebt hangt natuurlijk ook af van hoe lang je haar is. Ik gebruik twee eetlepels, anders kost het mij heel veel moeite als mijn haar helemaal in te smeren. Het moet 15 minuten inwerken, houd dus iets te lezen bij de hand. De geur is kruidig, een beetje de geur die bij het kruidenrek in de toko hangt, maar dan veel minder sterk. Het is zeker niet vies.

Het zou ook een heel mooi zero waste product zijn, als poeder zo zonder fles. Een potje van 150 gram Khadi Shikakai kost ongeveer 7 Euro. Je vindt het bij winkels die gespecialiseerd zijn in natuurcosmetica en je kunt  het ook kopen bij mijn collega blogger Plantaardigheidjes (nee ze heeft me niet betaald om dit te zeggen, ben je mal). Ik heb mijn potje via De Nieuwe Band.

Posted by on 28 augustus, 2017

LEAVE A COMMENT