Uit eten in Antwerpen 2.0

Uit eten in Antwerpen @ Lauiekoek.nlVorig weekend was ik in Antwerpen. Ik was er al 5 jaar niet geweest en intussen is er in de stad weer van alles veranderd. Tijd dus om nieuwe dingen te ontdekken. In deze blogpost deel ik mijn nieuwste ontdekkingen met jullie.

Boker Tov is niet zo tof

Laten we beginnen bij het niet zo positieve zodat we dat ook maar weer hebben gehad. Dankzij de recensie van het Boker Tov kookboek had ik wel zin gekregen om daar te eten. Zo gezegd zo gedaan. Boker Tov heeft meerdere vestigingen in Antwerpen. Bij de eerste vestiging waar we wilde eten, bleek een deel van ingrediënten niet te zijn geleverd, waardoor een aanzienlijk deel van de kaart niet geserveerd kon worden, dus besloten we door te fietsen naar een andere vestiging. Achteraf gezien een jammerlijke vergissing, maar dat konden we toen nog niet weten.

Bij deze vestiging van Boker Tov hadden ze wel alles op voorraad en we bestelde alvast twee dingen van de kaart met het idee later bij te bestellen. Het was niet bijzonder druk bij het restaurant, maar na 40 minuten verschenen eerst de falafel en daarna de sabich op tafel. De falafel was een royale portie, geserveerd met een beetje popcorn om met om een of andere reden. Het was heel hoog op smaak (lees: zout) en had een vreemde zure nasmaak. Daarna kwam de sabich of nou ja wat een sabich zou moeten zijn.Uit eten in Antwerpen - Boker Tov @ Lauiekoek.nl

Het was een treurig broodje gevuld met een hoop geraspte kool en sla en wortel met bovenop een partje ei. Er zat welgeteld een plakje aubergine in en onderin hummus. Ik weet dat de kosten gestegen zijn, maar als je 15 euro voor een broodje vraagt en ik moet er 40 minuten op wachten dan heb ik toch bepaalde verwachtingen. Die werden niet waargemaakt. Goed, het broodje was bepaald geen gul broodje, maar helaas was het geheel oneetbaar zout (met name de hummus). We besloten er wat van te zeggen.Uit eten in Antwerpen - Boker Tov @ Lauiekoek.nl

Het meisje wat ons bediende schrok duidelijk. Na een lange pauze waarin niemand van het personeel leek te weten wat te doen kwam er iemand bij onze tafel, die had begrepen dat ik het broodje te pittig vond. Ik legde uit dat ik het echt te zout vond en dar ik het broodje niet ging opeten en dat ik graag een oplossing wilde. Lang verhaal kort: omdat er volgens de man in de bediening de producten op een andere locatie worden gemaakt kunnen ze nooit te zout zijn. Er had ook nog nooit ook maar iemand over geklaagd. Het lag aan ons, wij wisten niet hoe de gerechten echt behoorden te smaken. Smaak was een “subjectief dingetje” en ze gingen niets doen om het goed te maken. Of we de rekening wilde en weg wilden gaan?

Het hele gedoe geeft me een heel raar gevoel. De treurige gerechten, hoe het personeel moet handelen. Ik denk dat als er iets van de rekening was afgehaald ik en het personeel een veel leukere avond hadden gehad. Een kleine geste had in deze situatie een wereld van verschil kunnen maken. In plaats daarvan werd het door de opmerkingen van het personeel alleen maar erger. Eten is inderdaad een subjectief dingetje, maar als ik mag kiezen waar ik mijn geld uitgeef ga ik liever naar een zaak waar wel lekker word gekookt en waar ze wel open staan voor kritiek. Ik wilde zeggen dat ik nog nooit zo’n slechte sabich heb gegeten, maar bij nader inzien vind ik dit broodje zo onwaardig dat ik het geen sabich zal noemen. Dat vind ik echt een belediging voor het gerecht sabich en de aubergine.

Deze situatie, maar ook de sfeer van het restaurant totaal niet overeenkomen met het Boker Tov kookboek, het leek wel alsof we in een PR-val zijn getrapt en op mijn verjaardag ook nog eens. Hopelijk kan ik andere mensen hier een dienst mee doen; weest gewaarschuwd.

Ga naar Humm

Omdat mijn zin in Midden-Oosterse smaken door Boker Tov for obvious reasons niet bepaald gestild was, zijn we daarna bij Humm beland, in het immerhippe Zurenborg. Een compleet vegan restaurant al zijn ze daar qua communicatie niet heel luid in. Alleen twee vegan awards voorin de zaak als je binnenkomt verraden waar je mee te maken hebt. Je moet echt op tijd zijn bij dit restaurant, want het is populair. Ze hebben ook een deli waar je kunt afhalen.

We kozen 6 gerechtjes om te delen: muhammara, baba ganoush, raging carrots, the steak (knolselderij), edamamesalade en paddenstoelkroketjes. Alles met lekkere zachte pita’s. Het wordt geserveerd in een soort high tea toren waarin emaille bakjes zitten. Je kunt altijd gerechtjes bij bestellen. Als je shared dining helemaal niets vindt, kun je ook hoofdgerechten krijgen, zoals sabich (die er bij andere gasten wel meer als herkenbaar uit zag) of shoarma van seitan en paddenstoelen.Uit eten in Antwerpen - Humm @ Lauiekoek.nl

De edamame met gekaramelliseerde uien en miso waren erg lekker. Dat ga ik zelf ook thuis proberen na te maken. De Muhammara was erg lekker gekruid. De steak van knolselderij was geweldig heel umami, goede structuur en de ui, ingelegde uitjes en bieslook maakte het echt af. Alle hartigheid van de uien smaken complimenteerden elkaar en de knolselderij heel goed. De kroketjes waren juist weer heel anders van smaak, ik meende zelfs een vleugje steranijs te ontwaren.Uit eten in Antwerpen - Humm @ Lauiekoek.nl

Uit eten in Antwerpen - Humm @ Lauiekoek.nl

Uit eten in Antwerpen - Humm @ Lauiekoek.nl

Ik denk dat het prima mogelijk is dat mensen bij Humm eten en niet eens weten dat het vegan is. Het eten is gewoon goed en er komen geen gekke dingen als nepkaas voorbij. Die zijn ook helemaal niet nodig. De goed klaargemaakte groenten neemt de ruimte in die hij verdiend. De bediening was ook uitstekend en de drankjes en het bestelde eten kwamen snel op tafelen géén bremzoute hummus! Het verschil met de avond was echt als dag en nacht.Uit eten in Antwerpen - Humm @ Lauiekoek.nl

Uit eten in Antwerpen - Humm @ Lauiekoek.nl

Frituur van Tastebuds

Je kunt uiteraard Antwerpen niet bezoeken zonder ook iets uit de frituur tot je te nemen. Aan hetzelfde plein als Humm is ook een vegan snackbar gevestigd: Tastebuds. Heel strak ingericht met gele tegeltjes en een lange bar. De vegan snacks liggen er net als bij een klassieke snackbar in een vitrine. What you see is what you get. Qua frituurvet zit het hier snor, want in België is het nog best gebruikelijk om in dierlijk vet te frituren.

Er was even wat keuzestress want ze hebben burgers, een falafelwafel en diverse bitterballen. Qua sauzen hebben ze ook nog wel wat leuke opties. Zo hebben ze naast gewone ketchup ook fumado. Een rokerige ketchup die fumado wordt genoemd. Ik koos daarvoor en vond het erg lekker, precies goed qua rooksmaak. Mijn vriend was ook erg enthousiast over het bier wat ze aanboden. Zelf hield ik het bij een Fritz rabarber.

Ze hebben zoete aardappelfriet en gewone friet. Je kunt loaded friet krijgen en er zijn allemaal snacks om uit te kiezen. Ik ging voor een paddenstoelen kroket en bloemkool bites. De bloemkoolbites waren erg lekker. Heel knapperig, precies juist qua deeglaagje. De paddenstoelenkroket was ok. De zoete aardappelfriet had van die lekkere ongelijkmatige knapperige randje. Ik merkte dat ik daardoor de gewone friet eigenlijk steeds meer links liet liggen.Uit eten in Antwerpen - Tastebuds @ Lauiekoek.nl

Het enige wat nog mist is een goed vegan softijsje, want aan toetjes doen ze niet bij Tastebuds verder is het een prima snackplek waar je dus ook prima terecht kunt als je niet zo van nepkaas en nepvlees houd.

Milad ijs

Goed ijs vond ik ook in Antwerpen in de vorm van Milad. Hier tref je wel vanille of chocolade tussen de smaken, maar ook hele andere met inspiratie uit het Midden-Oosten. Denk aan koffie-kardemomijs, honing-lavendel, amandel-oranjebloesem. Ik ging voor pistache gemaakt van Perzische pistachenoten en tahin-stracciatella. Alles werd zeer royaal afgetopt met gehakte pistache noten. De pistache heeft die bijna spijsachtige notensmaak van goed pistache ijs en tahin en chocolade is gewoon een top combinatie. Ga hier vooral langs voor een uniek ijsje zou ik zeggen.Uit eten in Antwerpen - Milad @ Lauiekoek.nl

Rush rush koffie

Ik houd van thee, maar ik houd ook van goede koffie. Die vond ik bij Rush Rush koffie. Een lekker fruitige espresso en een goed gezette flat white en alles zonder suiker, want de koffie is zo lekker van zichzelf dat ze geen suiker aanbieden. Ook opvallend, de medewerker wist toen ik voor de tweede keer langs kwam nog precies wat ik had besteld en vroeg of ik het nog eens wilde. Yes please!Uit eten in Antwerpen - Rush Rush @ Lauiekoek.nl

Luddites

Luddites is een boekwinkel en wijnbar ineen, vernoemd naar textielwerkers die machines stuksloegen in 19e-eeuws Engeland. Ja boeken en wijn bij elkaar, veel Engelstalig, een behoorlijke selectie kookboeken en heel veel sfeer, inclusief boekenkasten met trapjes eraan. Wat wil je als boekenliefhebber nog meer?

Posted by on 20 augustus, 2023

LEAVE A COMMENT