IJs kiezen bij de ijssalon; een keuzehulp

Er zijn heel veel momenten waarop je moet kiezen in je leven en een daarvan is weten wat je gaat kiezen bij de ijssalon. Er is zoveel keuze! Hoe maak je nou een keuze waar je tevreden mee kunt zijn? Ik dook erin en geef je tips.

Wanneer is een ijssalon nou goed?

Dat meet natuurlijk aan de lengte van de rij, ga dus altijd naar ijssalon met de langste rij! Nee, even zonder gekheid: vraag het gewoon eens rond, dan weet je binnen no-time waar je moet zijn. Recensiewebsites geven ook wel een goed idee van waar je terecht kan, maar geven ook vaak een vertekend beeld. Er zijn zoveel verhalen over restaurants die elkaar bestoken met slechte reviews, reviews waarvoor betaald wordt om ze weg te halen. Probeer kritisch te zijn op wat je leest.

Is er geen ijssalon in de buurt? Dan kan je altijd nog zelf ijs maken.

Bakje of hoorntje?

Wie zei nou ook alweer dat ze graag een ijsje at en dan zelfs het hoorntje op at? Ik weet het niet meer maar diegene had gelijk. IJs smaakt echt anders als je het uit een bakje eet dan wanneer je het van een hoorntje likt. Bij dat laatste komen als je smaakpapillen van je tong optimaal in contact met het ijs. Je doet op die manier ook nog eens langer met je ijsje. Want, bij een bakje met lepeltje maak je grotere happen die je sneller op eet. Een ander voordeel van een hoorntje is dat je geen bakje en geen lepeltje weggooit, heel zero waste dus.

Mocht je trouwens een ijssalon treffen die ijs op een broodje aanbiedt: neem het! Het klinkt heel gek maar het werkt heel goed ijs met op brioche-achtig brood. In veel landen is het heel gewoon. Probeer het vooral eens.

Alvast proeven?

Bij veel ijssalons krijg je al proef lepeltjes als je over de drempel stapt. Als je twijfelt kan het een hoop twijfel wegnemen, of het juist erger maken.

Hoeveel bolletjes ijs?

Hier kan ik geen wetenschappelijk consensus over vinden. Dit moet je dus voor jezelf uitvogelen. Ga na hoeveel honger je hebt. Het weer speelt ook een rol, bij warm weer een veel bolletjes wordt het een strijd tussen het smeltende ijs en jou, dus wees dan vooral niet te gulzig. Je kunt altijd nog voor een tweede ijsje gaan.

Teveel keuze?

Hoe meer opties, hoe minder blij mensen met hun keuze zijn. Dat kan ook weer geruststellend werken als je het idee hebt dat je altijd met de verkeerde keuze de deur van de ijssalon uitloopt. De wetenschap staat aan jou kant. Het verklaart ook waarom ijssalons die een heel beperkt aantal of zelfs maar een smaak aanbieden net zo populair zijn als ijssalons met veel keus.

De twee soorten ijs

Er zijn grofweg twee soorten (schep)ijs, sorbetijs en ijs op zuivelbasis. Het sorbetijs zijn vaak de fruitsmaken, al is er ook chocolade sorbetijs, een van mijn persoonlijke favorieten. Sorbetijs is vrijwel altijd ook de keuze die veganisten hebben, maar vraag het altijd na! De andere ijs soorten zijn ijs op zuivel, vaak roombasis, dit zijn vaak smaken zoals karamel en stracciatella. Voor veel mensen is sorbetijs de gezondere keuze en roomijs niet. Zelf vind ik dat ijs een traktatie moet zijn en niet iets wat je voor je gezondheid eet.

Tegenwoordig zijn er meer dan twee soorten, je hebt ook veganistisch roomijs die op basis van plantaardige ingrediënten gemaakt wordt. Daar gaan we er vast nog meer van zien denk ik zo.

Slagroom erop?

Ik kan niet meteen terug vinden waarom we ooit slagroom op ijs zijn gaan eten. Het staat mooi, zo’n ijsje met een toefje erop. Als je ijs maakt heb je toch vaak al room bij de hand. Zelf vind ik slagroom op ijs op een of andere manier een beetje gek, het is warmer dan de temperatuur van het ijs, bij sorbetijs vind ik het ook niet echt passen. Wil je een smaak toevoegen aan je ijsje, dan neem je toch extra bolletje ijs bovenop je bolletje?Zwart ijshoorntje @ Lauriekoek.nl

Bij twijfel: neem vanille

Als ik zelf wil proberen hoe goed een ijssalon is neem ik altijd het vanille-ijs. Het is eenvoudig ijs en je kan je als ijsmaker bijna nergens achter verschuilen. Smaak het naar echte vanille? Zitten er spikkeltjes in? Is het felgeel? Al die dingen zeggen iets over de ijssalon.

Kort samengevat

Vraag rond in de omgeving naar de kwaliteit van de plaatselijke ijssalon. Neem een hoorntje in plaats van een bakje, voor de extra sensatie, vraag bij twijfel of je wat kunt proeven van de smaak die je op het oog hebt. Neem zoveel bolletjes als je zelf lekker vindt, of het nou zuivel, sorbet of vegan is. Slagroom kan, maar hoeft niet perse. Weet je het echt niet meer? Dan is vanille een goede keuze.

Posted by on 12 augustus, 2021

LEAVE A COMMENT