Boekrecensie: Hemelse hummus

Boekrecensie: Hemelse Hummus @ Lauriekoek.nlHemelse hummus is een kookboek met – je raadt het al – alleen maar hummus recepten. Volgens de achterkant van dit kookboek is de kikkererwtenspread overal goed voor. Als dip, als broodbeleg, maar ook voor sauzen en zelfs zoete gerechten!

Hummus van alle markten thuis

Hummus is een oorspronkelijk een dip of spread op basis van kikkererwten, tahin, citroensap en knoflook, besprenkeld met olijfolie die je in Mediterrane landen en het hele Midden-Oosten vindt. Nu is het een universeel product geworden dat je in vrijwel elke supermarkt en natuurwinkel kant-en-klaar kunt kopen. Je vindt het bijna op elke menu kaart en op een gegeven moment werd ik er als vegetariër ook bijna moe van het was een tijd lang vrijwel in elk restaurant de vega(n) optie.

Hummus purist

Mijn liefde voor hummus raakte dus flink bekoeld, tot het recept van Jigal Krant in TLV het weer goed maakte. Ik had nog nooit zulke lekkere hummus gekocht. Sindsdien koop ik geen kant-en-klaar meer en eet ik hummus alleen nog buiten de deur bij plekken die ik echt goed vind. Sir Hummus bijvoorbeeld. Ik ben dus een purist geworden, nou is dat vast niet het enige waar ik een snob in ben. Je bent een foodblogger of niet en iedereen heeft zo zijn stokpaardjes.

Hemelse hummus

Het basis recept in Hemelse hummus is in ieder geval best aardig. Zelf je kikkererwten weken en koken is echt een must voor goede hummus. Er gaat olijfolie door de hummus, iets wat ik zelf inmiddels niet meer doe. Ik zou de hummus ook zeker langer dan 1 minuten laten draaien, daar wordt hij veel romiger van, ook als hij al goed is fijn gemalen. Ook zou ik aandacht besteden aan de tahin, want dat maakt een wereld van verschil. Net als de olijfolie.

Groenten en chocolade

Na het basisrecept moet je eigenlijk bepalen aan welke kant je behoort. Aan de “Nederlandse” kant, die hummus vooral als leuk broodbeleg ziet (als een soort mayo die overal bij past), of de puristenkant die daar de koude rillingen van krijgt. Zelf krijg ik bij brouwsels als bloemkoolhummus of hummus van gekiemde kikkererwten, of nog erger hummuschocolade een beetje jeuk. Het klinkt vooral als iemand die alles nog gezonder wil maken. Ongeacht of het nog lekker is.

Ik eet mijn chocolade en kikkererwten graag apart. Het enige waar ik mij gek genoeg wel van heb laten overtuigen is pizza met hummus. Getopt met gekaramelliseerde ui en olijfolie, geen kaas en besprenkeld met granaatappelmelasse was het helemaal niet verkeerd. Schijnbaar heb zelf ik als hummus purist nog onvermoede kanten.Boekrecensie: Hemelse Hummus @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Hemelse Hummus @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Hemelse Hummus @ Lauriekoek.nl

Voor mensen die dus hummus als een blank canvas zien om lekker mee te experimenteren is hemelse hummus een leuk boekje met een hoop opties. Voor mensen die het liever bij de goede klaar gemaakte “basisvariant” houden is een goed Midden-Oosters kookboek misschien een betere optie.

Boekrecensie: Hemelse Hummus @ Lauriekoek.nl

Hemelse hummus
Dunja Gulin
Uitgeverij Becht
€10,99

Posted by on 15 juli, 2020

LEAVE A COMMENT