Recept: Smoky kikkererwten met koriandertahin uit Boustany
Ik mocht niet alleen het kookboek Boustany recenseren, ik mag ook recepten uit dit kookboek met jullie delen! Vandaag een recept voor kikkererwtenliefhebbers: smoky kikkererwten met koriandertahin. Heel makkelijk te maken en erg lekker.
Smoky kikkererwten met koriandertahin
Hummus hab bil tahinia w al kuzbara
Qdameh of leblebi schijnt rond de 15e eeuw uit Iran naar het Midden-Oosten, Noord-Afrika en delen van Europa te zijn gekomen. Qdameh is een favoriete Midden-Oosterse snack van geroosterde kikkererwten, die je net zo eet als bijvoorbeeld gezouten noten. Als kinderen kochten we ze in een papieren puntzakje en aten we ze op weg van school naar huis op. Dit zalige tussendoortje is op de een of andere manier uit de mode geraakt en tegenwoordig niet meer zo makkelijk te vinden.
Je kunt de kikkererwten zo op zich serveren als gezonde snack of met een drankje. Als een soort culinaire twist had ik een receptje bedacht om qdameh als een gedeconstrueerde hummus te maken, een simpel en sierlijk gerecht om een maaltijd mee te beginnen of als voorgerecht te serveren. Stel je het volgende voor: een schaal vol crackers met za’atar & anijs (blz. 246) of brood naast een bord met deze heerlijke, geroosterde kikkererwten met tahinsaus.
Ingrediënten
- 2 blikken á 400 g kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
- 4 eetlepels olijfolie, plus meer voor erover
- ¾ theelepel gerookte-paprikapoeder
- ¾ theelepel Aleppo-chilivlokken (of gewone chilivlokken)
- ¾ theelepel zoet paprikapoeder
- ⅓ theelepel gemalen kaneel
- zout
- 2 eetlepels citroensap
Voor de tahinsaus
- 150 gram tahin
- 120 ml koud water
- 3 eetlepels citroensap
- 1 kleine teen knoflook, geperst
- zout
- 30 gram koriander, gehakt, plus een paar extra blaadjes ter garnering
Werkwijze
- Verhit de oven tot 200 °C.
- Doe de kikkererwten in een middelgrote kom met de olijfolie, specerijen een theelepel zout, en meng goed. Spreid het kikkererwtenmengsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster het 30 minuten; schep het een paar keer om. Haal de kikkererwten uit de oven, sprenkel het citroensap erover, schep om en laat afkoelen.
- Maal alle ingredienten voor de tahinsaus in een blender of keukenmachine in een paar minuten tot een gladde, dikke, schenkbare pasta.
- Spreid vlak voor het serveren de tahinsaus op een serveerbord uit, schep de kikkererwten er in het midden op en garneer met een paar korianderblaadjes en een sprenkeling olijfolie.
Laatste reacties