Recept: Quinoakoekjes
Misschien heb je al tijden een zakje quinoa in huis, maar geen idee meer wat je er mee moet doen. Maak quinoakoekjes! Deze hartige quinoakoekjes ontdekte ik tijden geleden in de Happinez. Sindsdien is het recept meerdere keren veranderd, maar ik blijf het maken. Zelfs mensen die geen fan zijn van de structuur van quinoa vinden dit lekker.
Ik gebruikte voor deze koekjes Engelse quinoa ,maar je kunt ook Nederlandse quinoa krijgen in de supermarkt en natuurwinkel. Het is eigenlijk net zoals met soja, mensen denken dat het uit een ver buitenland komt, maar het groeit intussen ook gewoon in Europa en dus wordt het ook dichterbij huis geteeld dan je misschien wel zou denken.
Wat heb je nodig?
Voor de quinoakoekjes (10 tot 12 stuks):
- 125 gram mais uit blik, uitgelekt
- 125 gram quinoa
- 3 eieren
- 3 eetlepels bloem
- 2 cm gember geraspt
- 3 bosuitjes
- 1 flinke theelepel sambal
- 2 tenen knoflook, fijngeraspt
- olie om in te bakken
voor de dressing:
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 cm geraspte gember
- 2 tenen knoflook geraspt
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 bosuitje in ringetjes
Wat moet je doen?
Kook de quinoa in 250 ml water in 10 minuten gaar, draai daarna het vuur uit en laat nog 10 minuten staan. Kiep het op een groot bord en laat het afkoelen. Je kunt dit ook een dag van te voren doen en het in de koelkast bewaren.
Meng alle ingrediënten voor de koekjes goed door elkaar in een grote mengkom, tot je een goed gemengd beslag hebt. Zet een koekenpan met dikke bodem of anti-aanbakpan op het vuur en laat deze warm worden. Meng intussen alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar in een klein kommetje of schaaltje.
Als de pan warm is, voeg hier dan wat olie aan toe en schep een paar bergjes van het beslag in de pan (1 grote lepel of 2 á 3 eetlepels per bergje) en maak die plat met de achterkant van een lepel of spatel. Bak de koekjes in totaal ongeveer 3 minuten per kant, tot ze mooi bruin zijn. Gebruik een spatel bij het omkeren, anders vallen ze uit elkaar.
De quinoakoekjes zijn het lekkerst om direct na het bakken te eten met een schepje van de dressing er overheen, maar ze zijn ook koud de volgende dag ook nog steeds lekker.
Tip: mocht je nog ponzu hebben staan, de quinoakoekjes zijn ook erg lekker met ponzu.
Laatste reacties