Recept: Suikerkoekjes

Recept: Suikerkoekjes @ Lauriekoek.nlIk wilde het recept voor klassieke kerstkoekjes delen maar hoe langer ik er over nadacht hoe meer ik tot de conclusie kwam dat ik iets anders wilde. Dus dit is het recept voor suikerkoekjes. Ze zijn zoet en bros, maar het is toch een beetje anders dan het zoveelste amandelkransje of speculaasje. Dit is een flink recept dus je kunt ze ook nog uitdelen om helemaal in de feeststemming te komen. 

Wat heb je nodig?
  • 240 gram boter, op kamer temperatuur
  • 400 gram suiker
  • 1 ei
  • 2 theelepels goed vanille-extract
  • 450 gram bloem
  • 1 theelepel bicarbonaat
  • 1/2 theelepel zout
Wat moet je doen?

Klopt de boter met de suiker romig en fluffly. Voeg de vanille en het ei toe en klop verder voor minstens twee minuten. Roer de bloem, bakpoeder en zout door elkaar en meng dat door het boter, suiker- en eimengsel. Klopt tot alles net samenkomt tot een zanderig deeg. Maak er twee stukken van van ongeveer 2 cm hoog. Wikkel deze in folie en laat ze minstens een uur in de koelkast rusten (een nacht mag ook!)

Verwarm de oven voor op 190 graden. Haal ondertussen de plak deeg uit de koeling en rol deze tot een rol. Snijd er vervolgens plakjes vanaf van ongeveer 3mm dik. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de koekjes er voorzichtig. De koekjes zullen in de oven nog wel wat uitlopen, dus leg ze niet te dicht op elkaar, anders bakken ze aan elkaar vast. Bak de koekjes 6 tot 8 minuten tot ze lichtbruine randjes hebben. De koekjes zijn nog zacht als ze net uit de oven komen, laat ze daarom eerst een paar minuten op de bakplaat liggen en verplaats ze met een palletmes naar een rooster, zodra ze iets steviger zijn om helemaal af te koelen.

Als ze helemaal zijn afgekoeld kun je ze het beste in een luchtdichte trommel bewaren. Ze blijven dan 1 tot 2 dagen goed. Hoeveel koekjes je uit deze hoeveelheid deeg haalt is afhankelijk van de grote van je suikerkoekjes, maar het levert minstens 3 dozijn aan heerlijk zoete koekjes op.

Pro tip

Goed vanille-extract (Nielsen & Massey bijvoorbeeld) vind je bij de kookwinkel en bij AH en de natuurwinkel. Of maak het zelf. Het kost meer, maar je hebt wel de echte vanillesmaak.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 19 december, 2019

2 Comments

  • Janne

    6 januari, 2020

    Denk je dat ik het ei kan vervangen in dit recept? Waardoor zou ik het dan het beste kunnen vervangen?

    • Laurie

      6 januari, 2020

      Goede vraag! Ik heb er uiteraard zelf ook al over nagedacht maar veel van de dingen zouden de smaak of textuur hebben veranderd. Dat wilde ik niet. Ik denk dat ik wel een recept weet wat er qua gevoel een beetje op lijkt wat wel veganistisch is. Wil je die link?

LEAVE A COMMENT