Recept: Chocolate chip cookies uit Het nieuwe bakken

Recept: Chocolate chip cookies uit Het nieuwe bakken @ Lauriekoek.nlIn de recensie van het kookboek Het nieuwe bakken schreef ik dat ik drie recepten uit dit bakboek met jullie mag delen. Vandaag beginnen we met een absolute klassieker: Chocolate chip cookies of chocoladekoeken. Uiteraard veganistisch. Mocht je je afvragen hoe je de bakboeder en baksoda zo specifiek moet afwegen: bij kookwinkels kun je kleine weegschaaltjes kopen. 

Chocolate chip cookies uit Het Nieuwe bakken van Phil Khoury

Een chocolate chip cookie is krokant vanbuiten en zacht en chewy van binnen, en er stromen rivieren van pure chocolade doorheen… Hier is de chocolate chip cookie terug gebracht tot zijn essentie. Elk bestanddeel heeft zijn eigen rol in het delicate balanceer spel dat dit koekje zijn specifieke, geliefde kenmerken geeft. Het deeg is eenvoudig en hoeft alleen maar 1 uur te rusten om wat steviger te worden en de bloem te hydrateren. Let erop dat je het natriumcarbonaat en bakpoeder zorgvuldig afweegt, want dit is precies de juiste hoeveelheid om de koekjes te laten rijzen, uitlopen en bruin worden.
Recept: Chocolate chip cookies uit Het nieuwe bakken @ Lauriekoek.nl

Een recept voor 12 koeken

Ingrediënten
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 120 gram donkere basterdsuiker of moscovade
  • 0,5 gram kaneel
  • 80 gram plantaardige melk
  • 100 gram olijfolie extra vierge
  • 5 gram vanille-extract
  • 260 gram gewone tarwebloem
  • 4 gram bakpoeder
  • 3 gram natrium bicarbonaat (baking soda of baksoda)
  • 2 gram fijn zout
  • 180 gram pure chocolade chips of couverture chocolade grof gehakt
  • zeezout vlokken om te bestrooien
Werkwijze
  1. Klop beide suikersoorten, kaneel, melk, olijfolie en vanille in een grote kom tot alles goed gemengd is en je geen olie meer ziet. Dit is de siroop. Je kunt ook een staafmixer en een meng of maatbeker gebruiken.
  2. Meng in een andere grote kom de bloem, het bakpoeder, natrium bicarbonaat en fijn zout.
  3. Voeg de siroop toe aan de droge ingrediënten en meng met een siliconen spatel tot zich een deeg vormt. Meng dan de chocolade stukjes erdoor. Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht stand en bekleed twee grote bakplaten met bakpapier.
  5. Verdeel het deeg in porties van 70 gram (weeg ze!) rol er bolletjes van en schik ze op de met bakpapier beklede bakplaat, op 5 cm van elkaar en van de rand. Bestrooi het deeg met een snufje zeezout vlokken.
  6. Bak de koeken ongeveer 12 minuten voor een zacht fudgy koekje en 15 minuten voor koekjes met crispy randen. Je kunt de koekjes eenmaal uit de oven direct perfect rond maken met een gladde uitsteekvorm die een klein beetje groter is dan de koekjes. Zet de vorm over elk koekje op de bakplaat en beweeg heen en weer om de randen mooi afgerond te maken.

De koekjes blijven in een afgesloten trommel maximaal 7 dagen goed maar zijn het allerlekkerst op de dag zelf, voordat de chocolade afgekoeld en gestold is.Recept: Chocolate chip cookies uit Het nieuwe bakken @ Lauriekoek.nl

Posted by on 27 maart, 2025

1 Comment

  • Maaike

    27 maart, 2025

    Om eerlijk te zijn vind ik dit best een standaard recept voor vegan chocolate chip cookies, als ik dit vergelijk met het recept dat op de post punk kitchen blog staat bijvoorbeeld, dan zie ik weinig verschil qua ingrediënten (het grootste verschil is dat dit recept olijfolie gebruikt en die van Isa koolzaadolie)
    Het gebruik van zowel bakpoeder en baking soda in één recept is ook typisch zoiets wat je heel veel ziet in vegan bakrecepten (ook een beetje omdat eieren veel luchtigheid geven, in eivervanger uit de supermarkt zit ook vaak iets van bakpoeder)
    Nou snap ik wel dat bakrecepten tegenwoordig niet meer uit het niets komen, maar door de titel van het boek had ik toch een meer revolutionaire aanpak verwacht.
    Maar goed, chocolate chip cookies zijn ook echt wel een klassieker natuurlijk, als je daar teveel mee rommelt gaan mensen misschien ook wel klagen dat het niet lijkt op de koekjes van oma.

LEAVE A COMMENT