Zelf ijs maken zonder een ijsmachine

Dit is echt een vermakelijke activiteit; zelf ijs maken. Natuurlijk als je makkelijk ijs wil maken en er niets voor wil doen is een ijsmachine het beste, maar dat kost natuurlijk geld. Een zelfbevriezend exemplaar kost zelf nog meer geld. Dat is op zich natuurlijk niet erg als je graag ijs maakt, alleen snap ik prima dat sommige mensen gewoon een keer ijs willen proberen te maken, om daarna gewoon weer een bak sorbet of Ben en Jerry’s te kopen bij de winkel. Dit zijn allerlei verschillende opties op een rij om ijs te maken zonder ijsmachine

IJs maken kan met stikstof

Je kan kan je ook nog Heston Blumenthal na gaan doen met vloeibare stikstof, hartstikke leuk en zeker een optie. Dit is trouwens geen uitvinding van Heston al denken veel mensen van wel, Agnes Marchall bedacht het al in 1885. Heston noemt haar een genie. Alleen is het werken met stikstof niet zo veilig dat je het makkelijk met kinderen kan doen, of dat kinderen het zelf kunnen gaan doen. Vergeet vooral je veiligheidsbril en je dikke veiligheidshandschoenen niet. Vaak kun je die huren op de plek waar je stikstof kunt krijgen.

IJs maken in de vriezer

Je kunt je bak met ijsmengsel ook in de vriezer zetten en vaak roeren. Als het vet gehalte hoog genoeg is, zoals met double cream of kokosmelk hoeft zelfs roeren niet. Vaak gaat er ook alcohol in dit soort recepten, sla dit niet over, want ook alcohol beïnvloed de structuur van het ijs. Een van de ijs oorten waar bevriezen en af en toe roeren of “doorkrassen” met een vork goed werkt is granita. Daar heb je sowieso geen ijsmachine voor nodig en het is snel gemaakt op een echt veel te warme dag.Recept: IJslollies met tahin en silan @ Lauriekoek.nl

Maak ijs met zout en ijsklontjes

Misschien ken je die Youtubefilmpjes nog wel waarin mensen een ijsklontje met zout vasthouden. Het zout brengt de temperatuur van het ijs verder naar beneden en dan gaat het pijn doen. Zulke filmpjes kijk ik persoonlijk niet zo graag, wie wil nou zien hoe iemand pijn heeft? Maar het principe werkt dus. Je kunt er je hand mee bevriezen maar je kunt het ook iets anders mee bevriezen. Gezellige dingen, die je op kunt eten.

Lekker knoeien

Dit is lekker klooien en knoeien. Neem een grote bak en een kleinere bak die in de grotere bak past. Doe in de grote bak ijsklontjes en strooi er zout overheen. Nu worden de ijsklontjes extra koud, temperaturen kunnen tot -14°C gaan, dus niet je hand erin stoppen. Gooi het goed gekoelde mengsel wat je wil bevriezen in de kleinere bak en blijf het goed doorroeren, langzaam zal het bevriezen. Zorg voor voldoende ijs en gebruik eventueel een handmixer om te blijven roeren. Zorg dat je ijs mengsel een nacht in de koelkast heeft gestaan, zodat dat ook zo koud mogelijk is. Door dat nachtje in de koelkast werken de smaken op elkaar in wat ook weer een positief effect heeft op de smaak.

IJs maken met fruit

Als je blender krachtig genoeg is om ijsblokjes te crushen, kun je ook bevroren fruit in de blender laten draaien tot dat er uit ziet als ijs. Sommige mensen gebruiken ook dat naam soft serve. Wat ik persoonlijk niet helemaal kloppend vind, omdat bevroren fruit niet de structuur van softijs heeft. De truc is om het fruit een heel klein beetje te laten ontdooien zodat de machine er makkelijker bij komt. Of doe er een een of twee lepels heet water bij. Houd op met mengen zo snel het een egaal geblend ijsmengsel is.Bananen doen hij bijzonder goed in de blender omdat ze een goede structuur geven. Als het echt op basis van banaan alleen gemaakt wordt, wordt het ook wel nana ice cream genoemd. Hoewel het geen “echt” ijs met iets romigs en toegevoegde suiker is het ideaal als ontbijt op een warme dag, of om je kinderen fruit te laten eten.

Welke ijsrecepten?

Op zoek naar recepten? Als je Heston mag geloven is het “Book of ices” van Agnes Marchall het boek wat je moet hebben. Ook verschillende bloggers en en culi’s lopen met haar weg. Er zijn online recepten te vinden zoals broodijs en laurier-kanee ijs. Natuurlijk kun je ook op mijn Pinterest pagina kijken, waar ik speciaal bord heb, waar ik zowel veganistisch als vegetarische ijsrecepten pin.

Zelf heb ik ook boeken gerecenseerd over het maken van ijs. Van Marleen Visser bijvoorbeeld. Ook over IJs & Co van Aniek Keijsers heb ik veel goeds gehoord. Zelf was ik erg onder de indruk van het ijsboek van Kitty Travers die in Londen La Grotta runt. Jammer genoeg heb je daar vaak ingrediënten voor nodig als double cream, of wildgeplukte ingrediënten. The perfect scoop van David Lebovitz is ook een aanrader. Zijn recepten kloppen eigenlijk altijd.Boekrecensie: IJs @ Lauriekoek.nl

De juiste structuur

Blijft je ijs een beetje slap? Maak je geen zorgen, vroeger was ijs niet zo stijf dat je er dikke bollen van kon scheppen met een tang. Het was eerder van een dikte dat het makkelijk te plamuren was. Als je ooit in Italië op vakantie bent geweest heb je misschien in een ijssalon wel eens gezien dat ze het ijs langs de wanden van de bak halen. Dit wordt gedaan om het ijs extra te koelen, wat op te stijven en makkelijker op het hoorntje te kunnen plamuren.

Kies voor een hoorntje

Dat ijshoortje of glaasje is trouwens wetenschappelijk gezien erg belangrijk. Als je ijs in een hoorntje serveert krijg je de smaken van het ijs optimaal mee als je er aan likt. Hier wordt serieus onderzoek naar gedaan in sensorische laboratoria. Ik zou zeggen probeer het zelf eens en kijk of je verschil merkt. Een van de bijkomende voordelen van een hoorntje is ook nog eens dat het minder afval oplevert (je gooit geen bakje en lepeltje weg). Ben je bang dat het een zooitje wordt? Op Youtube vind je tutorials van etiquette specialisten die voordoen “hoe het heurt” aka hoe je moet het moet opeten zonder morsen.

Posted by on 16 september, 2020

LEAVE A COMMENT