Recept: Nigella Lawson’s verrukkelijke vegan kruidkoekcake

Tot mijn grote vreugde mag ik vandaag een recept uit het nieuwe kookboek van Nigella Lawson Koken, eten, leven met jullie delen. Dit is haar recept voor veganistische kruidkoekcake. Volgens haar is het alles wat je van een kruidkoekcake verlangt: kleverig, kruidig en intens aromatisch. Je mist volgens haar de boter en de eieren totaal niet. Je kunt het serveren met in granaatappel gepocheerde kweeperen of er een crème fraîche op basis van havermelk bij serveren. Let op: deze kruidkoekcake is het lekkerste als je hem de dag voor je hem wil eten hebt gemaakt.

Dit recept is voor 12 blokjes, maar je kunt er ook makkelijk 18 uit halen

Ingrediënten
 • 1,5 dl plantaardige olie
 • 200 gram golden syrup
 • 200 gram rietsuiker melasse
 • 125 gram donkere rietsuiker
 • 75 gram zachte ontpitte pruimen (ongeveer 8)
 • 30 gram verse gember
 • 2 tl kaneel
 • 2 tl gemberpoeder
 • 1 tl pimentpoeder
 • ¼ tl kruidnagelpoeder
 • ¼ tl zwarte peper
 • ¼ tl fijn zeezout
 • 2,5 dl havermelk
 • 300 gram tarwebloem
 • 1 tl baksoda
 • 2 el warm water
 • 2 tl appelciderazijn
Werkwijze
 1. Verwarm de oven voor op 170 graden/hetelucht 150 graden Bekleed een vierkant bakblik van 23 cm zo met een vel bakpapier dat het de bodem bedekt en opstaat tegen de zijkanten. Leg er iets zwaars op zodat het blijft liggen terwijl je alles bij elkaar voegt.
 2. Meet in een maatbeker de olie af en giet die in een vrij wijde steelpan met een dikke bodem;ik gebruik er een van 22 cm. Weeg de golden syrup en rietsuikermelasse af in de vettige maatbeker; dit voorkomt kleven en zo kun je beide makkerlijker in de pan gieten.
 3. Schud de suiker in de pan en hak de pruimen fijn voor je ze erbij doet. Schil met de punt van een theelepel de gember en rasp hem fijn boven de pan. Strooi de specerijen en het zout erbij en verwarm het geheel al kloppend op laag vuur. Maar klop niet teveel er mag niet veel lucht in het stroopmengsel komen.
 4. Neem als alles is gesmolten en gemengd de pan van het vuur;de inhoud moet nu warm zijn, niet kokendheet. Voeg de havermelk toe en klop rustig om er zeker van te zijn dat hij wordt opgenomen.
 5. Klop de bloem er in 3 of 4 porties geduldig door zodat alle klontjes verdwijnen. Dit duurt een paar minuten; de enige klontjes die je mag zien zijn de kleine stukjes pruim, hoewel die tijdens het bakken in de kruidkoekcake zullen smelten.
 6. Los de baksoda op in het warme water in een grotere beker dan je denkt dat nodig is, voeg de azijn toe en klop het bruisende mengsel snel door de inhoud van de pan.
 7. Giet het beslag voorzichtig in het met bakpapier beklede blik en bak het 50-55 minuten, maar controleer al na 45 minuten. Na die 45 minuten kan de koek er gaar uitzien maar omdat hij zo vochtig is, heb je niet veel aan een prikker (het is te verwachten dat daar kruimel aan zitten). Neem de koek daarom uit de oven en raak de bovenkant kort aan; als de koek gaar is veert hij iets terug onder je vingers.
 8. Laat de koek in het blik op een rooster afkoelen, hoewel ik je afraad om hem meteen te eten als hij koud is. Wikkel voor de lekkerste smaak het blik eerst in bakpapier en dan in aluminiumfolie en laat een paar dagen staan voor je de koek aansnijdt.
Bewaartips

Bewaar de kruidkoekcake gewikkeld in bakpapier en alminiumfolie of een luchtdicht bakje tot 5 dagen op een koele plaats. Als je ‘m in wil vriezen, wikkel de hele koek in het bakpapier waar hij op staat of in plakken in een dubbele laag plasticfolie en dan de koek in alminimumfolie of leg de plakken in een luchtdicht bakje.  Houdbaar: 3 maanden (hele koek) of 1 maand (plakken) Ontdooien doe uit de folie op een rooster bij kamertemperatuur.

Golden wat en rietsuiker hoe?

Voor dit recept heb je golden syrup en rietsuikermelasse (black treacle) nodig de donkere rietsuiker heet in het Engels dark muscavado. In Nederland is dit moeilijk te vinden. Sommige natuurwinkels hebben de rietsuikermelasse, sommige supermarkten zoals Jumbo en Marqt verkopen Golden syrup. Ook toko’s en Turkse winkels hebben het vaak. Je kunt het ook online vinden bij expat winkels zoals Kelly’s expat shop en British cornershop.

De foto van de vegan kruidkoekcake is gemaakt door fotograaf Jonathan Lovekin

Posted by on 20 november, 2020

LEAVE A COMMENT